Pluja Teatre
Pluja Teatre

Fitxa de companyia

Pluja Teatre

Direcció: Apt. Correus 299
Població: Gandia
C.P.: 46701
Telèfon: 96/ 286.65.32 / 655 151 840
Fax: 96/ 286.65.32
E-Mail: plujateatre@hotmail.com
Web: http://www.plujateatre.com


Documents per a consultar en la sala

  • DT/2023 Pluja Teatre: curriculum e historial de la compañía, [...]

Detalls

La història del grup com a peça dramàtica.
Prefaci:
Ens trobem a principis dels setanta. Aleshores, un grup de joves donaren a llum Pluja Teatre. Utilitzaven l'efecte social del teatre com a plataforma de reflexió.
De sobte, a partir del muntatge "El Supercaminal", les seues obres comencen a tindre una forta acceptació de públic i crítica. El seu treball augmenta espectacularment: actuacions constants, fires, festivals. El grup ha de professionalitzar-se.

Primer acte:
Recorren tot l'Estat Espanyol al llom d'una intrèpida furgoneta. Són convidats a nombrosos festivals: des de les llunyanes IV Xornades de Vigo l'any 75, fins el proper Naziarteko Antzerki a Hernani, passant pels Cicles de Teatre de Granollers l'any 76, 78 i 83, la presentació del Congrés de Cultura Catalana de Mallorca, I Cicle d'Autors Valencians a València, Sagunt a Escena, Mostres de Xàtiva i Alcoi, festivals de Múrcia, Molina del Segura, Còrdova, Gijón, Málaga i d'altres.

Fan rodatges per a TVE (El carro de la farsa, Zarabanda.), fan gires per Lleó, Astúries, Aragó, Andalusia. i temporades a Madrid (Centro Cultural de la Villa, Sala San Pol), Barcelona (Sala Villaroel), València (Escalante, Micalet, València Cinema, Teatre Talia) i Alacant (Teatre Arniches).

Aprofiten tot plegat per a conéixer l'asfalt, els clots i la pols de totes les carreteres espanyoles, per a provar els llits (durs, molls, ferms, consistents, tremolosos) d'un gran nombre d'hotels, residències i pensions, i per a rebre lliçons d'enologia i gastronomia a restaurants, cases de menjars, bars, tavernes i cafeteries.

Segon acte:
Comencen a patir una metamorfosi subtil. Posen en funcionament tallers teatrals a diferents escoles. L'experiència aconseguida amb aquest treball pedagògic els permet endinsar-se, de mica en mica, en el món del teatre infantil. Han quedat atrapats dins un parany perillós: els xiquets. Aquests personatges, bojos i imprevisibles, els captiven. Des de llavors, els seus muntatges van adreçats a tots els públics i contribueixen a la familiarització dels xiquets amb el teatre. Açò fa que, a més de participar en programacions i festivals normals, també participen en campanyes d'àmbit escolar.

L'Aula de Teatre, que organitzen anualment des del 1984 en col·laboració amb l'Ajuntament de Gandia; la seua participació en la campanya El Teatre a l'Escola de la Conselleria de Cultura Valenciana; campanyes d'hivern i d'estiu del SARC de la Diputació de València; i la recent creació del Centre Teatral de Gandia en collaboració amb l'Ajuntament de Gandia i Teatres de la Generalitat Valenciana, són una mostra del seu treball en aquesta matèria, que permet que milers de xiquets participen any rere any en el fet teatral.

Epíleg (momentani):
Treballen, pensen, ideen, imaginen, inventen, maquinen. perquè aquesta història encara no s'ha acabat.

Pluja Teatre va començar les seues activitats el 1974. Des d'aleshores, ha posat en escena uns vint muntatges que han fet que esdevinga una de les companyies amb més continuitat i presència en el panorama treatral valencià dels darrers vint-i-cinc anys. Actualment, és una cooperativa de producció i exhibició teatral que està formada per cinc membres i que sovint recorre a la col.laboració amb altres professionals destacats per als seus muntatges.
A partir de la seua experiència fent cursets de teatre en diversos col.legis de La Safor i des de l'estrena de la seua primera obra infantil (Raspa, Sompo y el mago Tutti-Frutti) el 1980, el grup s'ha dedicat quasi bé de manera exclusiva a la producció d'espectacles per a tots els públics. Són muntatges destinats a potenciar la relació dels espectadors més joves amb l'univers teatral, gràcies a l'assistència a unes representacions dignes i compromeses a nivell poètic, pedagògic i ètic, amb els valors més progressistes de la societat actual.
Trenta anys xafant els escenaris, milers de representacions i la gerència d'una sala pròpia, el Teatre del Raval de Gandia, són part del bagatge que conforma l'existència de Pluja teatre. Amb els seus primers muntatges "El Supercaminal" (1974) i "Sang i ceba" (1977) adquirix un gran reconeixement per part del públic i la crítica. A partir de 1981, amb l'obra "Raspa, Sompo i el Màgic Tutti- Frutti" inicia la producció d´espectacles per a xiquets i xiquetes, una línia que ha continuat ininterropundament fins ara. "Peter Pan" (1992), "El sol verd" (2000) i "Momo" (2003). Espectacles compromesos poètica, pedagógica i èticament amb els valors més progressistes de la societat actual i destinats a potenciar la relació dels espectadors més joves amb l'univers teatral. L'any 2002 va rebre el premi de la crítica de l'Institut Interuniversitari de València, el 2003 el Premi Pedro del Río de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la seua trajectòria professional i l'any 2005 el Premio Max de las Artes Escénicas al Millor espectacle infantil "Momo".

Espectacles

Farses del ferro calent
Errante
El supercaminal
Sang i ceba
Dóna'm la lluna
Raspa, Sompo i el màgic Tutti Frutti
La calça al garró
Els quatre cosins germans
La vera història d'Alí Babà
Dómina Dominante
Eh! Tirant
Peter Pan
L'amic invisible
Planeta Shakespeare
Saurus
El sol verd
Recicla, recicla
Cavalcada dels Clàssics
Cavalcada" Tio de la Porra"
Eh!
Momo
Pedigrí
Gota
Momo
Kauen
Puta Postguerra
Peter Pan García
Tinc una pregunta per a vosté, Sr. Felip Cinqué
Emigrar, volar
La comèdia Borja
El sol verd


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es