Fitxa de companyia

La Dependent

Direcció: Sant Pancraç, 34
Població: Alcoi
C.P.: 3801
Telèfon: 965 54 08 20; 639 62 01 97
Fax: 965 540 027
E-Mail: info@ladependent.com
Web: http://www.ladependent.com


Documents per a consultar en la sala

  • V1883 'La Nau de les arts escèniques' prm. 36/ Doble deu Produccions
  • DT/2569 documento [...]

Fitxa tècnica

Producció: Rozalén, Joanfra


Detalls


Per trobar l'origen i el nucli de la Companyia de Teatre la Dependent cal remuntar-se a l'any 1987.
Pep Cortés, provinent de la tradició teatral que representava La Cazuela, es va envoltar d'un equip de joves actors i van tractar d'obrir una via professional dins del teatre, amb llarga tradició, que es manifestava a Alcoi.
La Cassola, que així es va dir la nova companyia, manifestava l'aspiració d'incidir en la societat valenciana.
Al llarg d'una història que abraça ja quasi dues dècades, el grup s'ha mantingut fidel a un projecte teatral que es defineix a cavall entre la tradició i la modernitat.
La primera etapa va mostrar la personalitat singular del grup amb espectacles de l'estil de 'Cadiram', 'Possiqueteveré', 'Sóc una dóna', 'La Llegenda de Mariola' i 'Les rondalles valencianes d'Enric Valor'. D'altra banda, la irrupció en el panorama teatral valencià va anar acompanyada d'una estratègia de formació i col·laboració amb diferents entitats i companyies de teatre, i ja amb el nom de LA DEPENDENT CIA. DE TEATRE es van realitzar els espectacles 'Miraclets' de Dario Fo; 'Jaber el mamelluc', amb direcció de Jawad Al-Assad, i 'Ai, mare de Déu!' de Dario Fo i Ximo Llorens, Premi de la Critica Valenciana 1995 a la millor interpretació.
El mateix any s'estrena a la Sala Escalante L''Aniversari de Don Eduardo' de Carles Pons, amb direcció de Pep Cortés, producció de la Sala Escalante / Diputació de València, que va aconseguir sis nominacions als Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana i el premi a la millor interpretació masculina per a Joan Miquel Reig. L'espectacle va ser seleccionat per al Projecte Alcover de 1996.
En 1997 en coproducció amb l'Horta Teatre es realitza 'Beatrius' de Pasqual Alapont, premi Micalet al millor text teatral i premi de la crítica valenciana a la millor direcció escènica i a la millor interpretació masculina. 'Beatrius' també obtingué la nominació a millor text teatral i millor interpretació femenina a Pepa Miralles en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, i va ser seleccionat per al Projecte Alcover de 1998.
El 1998 s'estrena el rehabilitat Teatre Talia de València amb l'espectacle 'Souvenir', inspirat en un text de Ximo Llorens, dirigit per Juli Cantó i Joan Miquel Reig.
L'any 2000 es presenta en la Mostra de Teatre d'Alcoi 'El botí' de Joe Orton, sota la direcció de Gemma Miralles i en coproducció amb Teatres de la Generalitat Valenciana.
L'any 2001 la companyia es retroba amb un dels seus impulsors inicials i Pep Cortés dirigeix 'Teloneries' amb guió de Miquel Peidro. L'èxit del projecte (amb més de cent funcions) va afavorir que a la primavera del 2003 es presentara una nova producció amb el mateix equip d'actors, 'Ra-ta-ta-tà', amb direcció de Pep Cortés i guió de Ximo Llorens i Miquel Peidró.
Entremig, l'any 2002 s'estrena 'Una teoria sobre això' de Pasqual Alapont, amb direcció de Gemma Miralles. L'espectacle va ser seleccionat per al Projecte Alcover 2003.
A l'estiu del 2003 es va estrenar al Teatre de Ponent de Granollers l'espectacle 'Còmplices', un monòleg d'Isabel-Clara Simó expressament escrit per a Pep Cortés i dirigit per Imma Ochoa. Aquest muntatge s'ha presentat també a la Fira de Teatre de Manacor i a la Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos d'Alacant, Teatre Talia de València i Teatre Xesc Forteza de Palma.
L'any 2004 s'estrena a la Mostra de Teatre d'Alcoi 'Bultaco '74' de Pasqual Alapont, amb direcció de Gemma Miralles i la interpretació de Joan Gadea, Pep Sellés i Pepa Miralles.
Aquest espectacle, que ha estat seleccionat per la Red de Teatros de Castilla- La Mancha i el Projecte Alcover, es va presentar a la Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis d'Alacant el darrer mes de novembre de 2004. La versió en castellà s'estrenarà el proper dia 17 de març al Teatre Cortés d'Almoradí.
Com a mostra de vitalitat de La Companyia La Dependent, cal ressenyar també que s'han realitzat diferents espectacles amb el segell d'essa minúscula cia. de teatre; com ara 'La nit just abans dels boscos' de Bernard Marie-Koltés, interpretada per Pau Durà sota la direcció de Jaume Melendres; 'Per dones', creació col·lectiva, i 'Invents a dues veus' de Roland Dubillard, amb direcció de Gemma Miralles.
Des de 1989 la companyia du a terme les representacions de l'espectacle 'El betlem de tirisiti', representació de titelles de peu i vareta que data del 1890, una de les mostres més antigues de tot l'Estat espanyol en el seu gènere.
Aquest retaule ha estat declarat Bé d'Interès Cultural de la Generalitat Valenciana i ha obtingut el Guardó al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana l'any 2004
La Companyia La Dependent manté tres espectacles en gira per la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Catalunya: 'Ra-ta-ta-tà', 'Còmplices' i 'Bultaco74'.
El espectacle és 'H2O (Cal mullar-se)', s'estrenà oficialment en la programació de la Mostra de Teatre d'Alcoi el dia 13 de maig de 2005.

Espectacles

Teloneries
Una teoria sobre això
Souvenir
Ra-ta-ta-tà
Còmplices / Cómplices
Pervertimento
Escaramusses
L'Aniversari de Don Eduardo
El Botí / El botín
Invents a dues veus
Lanit
Miraclets
Perdones
Bultaco 74
H2O (Cal mullar-se)
La novia de Gary Cooper
Una de quatre formatges
Cadiram
L'Infern de Marta
Beatrius
Va de bo!
Les dones de Lockerbie
El somriure de M. O'Hara
Ai, Mare de Déu!!
Eiximenis, el viatger de les mil paraules
Què fem de la mare?
Bankabaret
Romanços /La Llegenda de Mariola
Homenatge a T
Réquiem
Un quart amb l'Ovidi
Jordi i Lola
Libérrimo Miguel
Separeu-vos junts!
El testament de María
Júlia
Matant el temps
De Sukei a Naima
El sr. Lletraferida


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es