Fitxa de companyia

Compañía Ferroviaria de Artes Escénicas

Direcció: Partida Peña de las Águilas, 36. P-3
Població: Elx
C.P.: 3296
Telèfon: 965 444 333 / 637 719 468 /607 475 446
Fax: 965 444 333
E-Mail: info@ferroviaria.net
Web: http://www.ferroviaria.net


Documents per a consultar en la sala


Fitxa tècnica

Dirección: Azorín, Eloisa; Macià, Paco


Detalls


La Companyia Ferroviària inicia amb pas ferm el seu camí a Barcelona amb l'espectacle de dansa contemporània Car, com a premiat amb el Premon Nacional de Catalunya a la Creativitat 1990 i Premi Nacional a la Creatividad 1990 de l'Institut de la Joventut. A partir d'este moment, comença una carrera plena d'èxits en què representen espectacles com a Sensu Contrario i PragÜng (solo), que és presentada en les Capitals Europees de la Cultura Anvers'93 i Madrid'94. Arbre de Cendres, amb música de Luis Paniagua, marca el punt més alt en l'evolució del treball de la companyia, sent el Millor Espectacle de Dansa en Dansa València'94.

En este punt, la companyia instal·la i condiciona una nau industrial per a elaborar els seus treballs artístics.
En un tornar a començar se succeïxen indistintament les produccions tant de teatre com de dansa, evolucionant gradualment cap a un estil molt personal en el que es confonen ambdós disciplines.
En esta nova etapa, la companyia estrena Per la Pell (Lisístrata), Teatre-Dansa, Primer Premio Artes escénicas Múrcia'96, 1940, Teatre Gestual, Primer Premio Artes Escènicas Múrcia'98, Reclam i Paisaje Intermedio, Danza.

A partir del reconeixement com a companyia, coproduïx junt amb l'ESAD de Múrcia i la Comunitat Autònoma l'espectacle teatral Hamlet, d'enorme èxit. Li seguixen a esta producció Tusitala, l'Illa del Tresor, també dansa amb Desig i a continuació El Malalt Imaginari de Molière en coproducció amb Arena Teatre, seleccionat este últim per als premis MAX. I es crea un espectacle molt visual a Granota El cor li fa Tum-Tum (també en versió en valencià) per a públic infantil (a partir de 3 anys), en el que es combina el teatre i la dansa amb una cuidada unitat didàctica amb fins pedagògics. Paral·lelament, i amb la idea d'expansió, la companyia habilita un segon espai de treball en la ciutat d'Elx.

En 2004, es materialitza la col·laboració especial de l'autor Raúl Hernández Garrido en la proposta escènica Gestes de Papà Ubú (2004). En la que es desenvolupa el mètode de les accions físiques amb Isabel Úbeda, que col·labora en la direcció de l'espectacle. Per a això l'elenc artístic es prepara en les instal·lacions del FolkeMusikCentret i Hogager en Holstebro (Dinamarca). En coproducció amb la Direcció General de Cultura de la Conselleria d'Educació i Cultura de la regió de Múrcia, i emparada per l'INAEM per a la difusió de la dramatúrgia viva espanyola amb els suports de Múrcia Cultural, Cajamurcia, Auditori de Ceutí i de l'Institut de Cultura d'Elx, entre les ciutats que visitarà la proposta actualment en gira es troben l'Altre Espai de València, la ciutat de Toulouse i la invitació especial al Festival Internacional de L'Havana (Cuba).

Al mateix temps la companyia brinda l'espai de la seua nau d'assaig per a l'exposició de treballs de creadors escènics que desitgen una valoració dels seus projectes per professionals sensibles a la creació artística, com el treball G- , com caigut del cel de la coreògrafa Crhistine Cloux. A més s'ha desenvolupat un projecte pedagògic, per als pròxims 4 anys, amb cursos i intercanvis docents amb diversos professionals de rang internacional entre els que es troben Isabel Úbeda i actors de la companyia Talaia de Sevilla.

El següent treball de la companyia es produïx en 2005 a petició de l'Ajuntament de Ceutí adaptant La Gitanilla de Cervantes i inaugurant el I Festival Cervantí de Ceutí, en commemoració de l'any Cervantes, i creant junt amb el prestigiós compositor i musicòleg Luis Paniagua un espectacle en què la música i les cançons en directe tenen un paper rellevant. En esta ocasió la coproducció es materialitza amb el propi Festival Cervantí de Ceutí i la productora Arena.
En este espectacle la companyia continua comptant amb col·laboradors de reconeguda i premiada trajectòria nacional com Pascual Peris en vestuari, J.M. Cerdeiriña en la il·luminació i Ángel Haro en l'escenografia. Prepara els seus actors en ball flamenc amb Anabel López i en tècniques específiques de veu i cant amb Bettina Aragó Hillemann. I per la temàtica de l'obra, s'ha afegit un programa didàctic de Teatro-Forum: 'Educació en els valors i la cultura des del fet artístic' per a la seua difusió en els centres internacionals de l'Institut Cervantes inaugurant l'experiència amb els estudiants i el públic assistent en El Caire i Alexandria (Egipte).

La Companyia Ferroviària, en el seu afany de creixement i intercanvi d'experiències, ha col·laborat a més amb el coreògraf veneçolà fincat als EUA, David Zambrano en l'espectacle Zorbito que va presentar a Barcelona, Nova York i Caracas. També ha treballat junt amb Hel·lena Pimenta (Ur Teatre) coreografiant l'espectacle La Plana (Martín Recorda), estrenat en el Teatre Central Sevilla (2001) i Somnàmbuls (a partir de la poesia de Rafael Alberti) que s'estrena en el Festival Iberoamericà de Cadis. I amb Jerónimo Arenal, membre de la cia. Talaia, codirigiendo La meua Cristina, adaptació del relat del mateix títol de Mercé Rodoreda.

La Compañía Ferroviaria de Artes Escénicas està subvencionada per CULTURARTS Teatre i Dansa, i l'INAEM.


La Compañía Ferroviaria inicia con paso firme su andadura en Barcelona con el espectáculo de danza contemporánea Car, coma premiado con el Premi Nacional de Catalunya a la Creatividad 1990 y Premio Nacional a la Creativdad 1990 del Instituto de la Juventud. A partir de este momento, empieza una carrera llena de éxitos en la que representan espectáculos como A Sensu Contrario y PragÜng (solo), que es presentada en las Capitales Europeas de la Cultura Amberes'93 y Madrid'94. Arbre de Cendres, con música de Luis Paniagua, marca el punto más alto en la evolución del trabajo de la compañía, siendo el Mejor Espectáculo de Danza en Dansa Valencia'94.

En este punto, la compañía instala y acondiciona una nave industrial para elaborar sus trabajos artísticos. En un volver a empezar se suceden indistintamente las producciones tanto de teatro como de danza, evolucionando paulatinamente hacia un estilo muy personal en el que se confunden ambas disciplinas. En esta nueva etapa, la compañía estrena Por la Piel (Lisístrata), Teatro-Danza, Primer Premio Artes escénicas Murcia'96, 1940, Teatro Gestual, Primer Premio Artes Escénicas Murcia'98, Reclam y Paisaje Intermedio, Danza.

A partir del reconocimiento como compañía, coproduce junto a la ESAD de Murcia y la Comunidad Autónoma el espectáculo teatral Hamlet, de enorme éxito. Le siguen a esta producción Tusitala, la Isla del Tesoro, también danza con Desig y seguidamente El Enfermo Imaginario de Molière en coproducción con Arena Teatro, seleccionado este último para los premios MAX. Y se crea un espectáculo muy visual A Rana El corazón le hace Tum-Tum (también en versión en valenciano) para público infantil (a partir de 3 años), en el que se combina el teatro y la danza con una cuidada unidad didáctica con fines pedagógicos. Paralelamente, y con la idea de expansión, la compañía habilita un segundo espacio de trabajo en la ciudad de Elche.

En 2004, se materializa la colaboración especial del autor Raúl Hernández Garrido en la propuesta escénica Gestas de Papá Ubú (2004). En la que se desarrolla el método de las acciones físicas con Isabel Úbeda, que colabora en la dirección del espectáculo. Para ello el elenco artístico se prepara en las instalaciones del FolkeMusikCentret i Hogager en Holstebro (Dinamarca). En coproducción con la Dirección General de Cultura de la Consejería de Educación y Cultura de la Región de Murcia, y amparada por el INAEM para la difusión de la dramaturgia viva española con los apoyos de Murcia Cultural, Cajamurcia, Auditorio de Ceutí y del Institut de Cultura d'Elx, entre las ciudades que visitará la propuesta actualmente en gira se encuentran L'Altre Espai de Valencia, la ciudad de Toulouse y la invitación especial al Festival Internacional de La Habana (Cuba).

Al mismo tiempo la compañía brinda el espacio de su nave de ensayo para la exposición de trabajos de creadores escénicos que desean una valoración de sus proyectos por profesionales sensibles a la creación artística, como el trabajo G- , como caído del cielo de la coreógrafa Crhistine Cloux. Además se ha desarrollado un proyecto pedagógico, para los próximos 4 años, con cursos e intercambios docentes con varios profesionales de rango internacional entre los que se encuentran Isabel Úbeda y actores de la compañía Atalaya de Sevilla.

El siguiente trabajo de la compañía se produce en 2005 a petición del Ayuntamiento de Ceutí adaptando La Gitanilla de Cervantes e inaugurando el I Festival Cervantino de Ceutí, en conmemoración del año Cervantes, y creando junto al prestigioso compositor y musicólogo Luis Paniagua un espectáculo en el que la música y las canciones en directo tienen un papel relevante. En esta ocasión la coproducción se materializa con el propio Festival Cervantino de Ceutí y la productora Arena.
En este espectáculo la compañía sigue contando con colaboradores de reconocida y premiada trayectoria nacional como Pascual Peris en vestuario, J.M. Cerdeiriña en la iluminación y Ángel Haro en la escenografía. Prepara a sus actores en baile flamenco con Anabel López y en técnicas específicas de voz y canto con Bettina Aragón Hillemann. Y por la temática de la obra, se ha añadido un programa didáctico de Teatro-Forum: 'Educación en los valores y la cultura desde el hecho artístico' para su difusión en los centros internacionales del Instituto Cervantes inaugurando la experiencia con los estudiantes y el público asistente en El Cairo y Alejandría (Egipto).

La Compañía Ferroviaria, en su afán de crecimiento e intercambio de experiencias, ha colaborado además con el coreógrafo venezolano afincado en EEUU, David Zambrano en el espectáculo Zorbito que presentó en Barcelona, Nueva York y Caracas. También ha trabajado junto a Helena Pimenta (Ur Teatro) coreografiando el espectáculo La Llanura (Martín Recuerda), estrenado en el Teatro Central Sevilla (2001) y Sonámbulos (a partir de la poesía de Rafael Alberti) que se estrena en el Festival Iberoamericano de Cádiz. Y con Jerónimo Arenal, miembro de la cía. Atalaya, codirigiendo Mi Cristina, adaptación del relato del mismo título de Mercé Rodoreda.

La Compañía Ferroviaria de Artes Escénicas está subvencionada por CULTURARTS Teatre i Dansa, e INAEM.

Premios y reconocimientos
Car, coma
Premi de Catalunya a la creativitat. Premio nacional a la creatividad Joven'90 Instituto de la Juventud.
A sensu contrario
2º Premio del consurso coreográfico Ricard Moragues de Catalunya.
Pragüng (solo):
Amberes'93 / Madrid'94 - Capitales Europeas de la cultura.
Abre de cendres
Mejor espectáculo de danza. Valencia 1994.
Por la piel
Premio de creación joven del ayuntamiento de Murcia 1996.
Andrés
V Muestra de artes escénicas Ciudad de Murcia.
1940
Primer premio en el certamen de creación de artes escénicas Ciudad de Murcia 1998.
Hamlet
Mejor espectáculo en la comunidad murciana 2000.
El Enfermo Imaginario
Nominación Premios Max 2003 como mejor espectáculo revelación.

Espectacles

A rana el corazón le hace tum tum / A granota el cor li fa tum tum
Andrés
Prägung
Arbre de cendres
El círculo de Tiza Caucasiano
La Gitanilla
El enfermo imaginario
Tusitala, la isla del tesoro
Gestas de Papá Ubú
Hamlet
Desig
El aviador / L'Aviador
La intrusa
Himmelweg, el camino del cielo
Reclam
La nevera, el cuchillo y el mechero
El hombre perla / L'home Perla
Silencis
El sueño de la razón
EQUUS
Antígona
Cuento de Navidad
La dona sense atributs
Sedientos
El traje nuevo del emperador


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es