Fitxa de espectacle

Novecento, el pianista de l'oceà

Companyia: Albena Teatre
Duració: 1 h. 15 min.
Estrena: 26 de maig 2000, en la Sala L'Horta de València


Documents per a consultar en la sala

  • DT/259 Novecento, el pianista de l'oceà: dossier, hoja de horarios y [...]
  • 52/6 Programa de mà
  • F727 Fotografia en paper
  • V1056 Grabación

Fitxa tècnica

Autor: Baricco, Alessandro
Direcció escènica: Bernués, Fernando
Intèrpret: Belda, Ricardo, Ricart, Pep
Il·luminació: Lozano, Xabier
Espai escènic: Ibarrola, José
Vestuari: Elizondo, Eli
Ajudant de direcció: Naudo, Edi
Fotografia: Diaz de Rada, Manuel, Pla, Jordi
Producció: Albena Teatre, Aranda, Quique, Arteche, Juan José, Benavent, Toni, Tanttaka Teatroa
Música: Belda, Ricardo, Salvador, Iñaki
Administració: Cordero, Virginia
Realització de il·luminació: Díaz, Ximo, Olcina, Ximo
Maquinària: Furió, Carles, González, Paco
Ajudant de producció: Gómez, Texus
Cap tècnic: Orbegozo, Marcos
Assessorament lingüístic: Useleti, Laura


Més dades


"Mai estàs del tot perdut si tens una bona història que contar". Aquesta frase, que pertany a l'espectacle, definix perfectament la llegenda de "Novecento, el pianista de l'oceà", que va nàixer, es va criar i va viure sempre en el Virginia, un luxós trasatlàntic. Únicament amb la seua música i la seua imaginació provocà que la gent recorreguera enormes distàncies i s'enrolara en els viatges, només per a veure'l tocar. Una bonica història plena de tendresa i de poesia, metàfora d'allò que hauria de ser la condició humana.
"He escrit aquest text per a un actor i un director. No sé si açò és suficient per a dir que he escrit un text teatral, encara que ho dubte. Em sembla més un text que està entre una vertadera posada en escena i un conte per a narrar en veu alta. No crec que hi haja un nom per a açò, per a textos així. Tampoc importa molt. A mi em sembla una història que valia la pena contar.
Així descriu Alessandro Baricco la seua única aportació fins el moment al gènere teatral. El pianista de l'oceà" conta la vida d'un pianista excepcional anomentat Novecento, nascut en un vaixell, criat per mariners i que mai ha baixat del trasatlàntic que recorre, a principis de segle, les rutes d'emigrants i milionaris entre Amèrica i Europa. Novecento no existix per al món: no hi ha ciutat, parròquia, hospital, pressó o equip de futbol que tinga escrit el seu nom per alguna part. No té pàtria, no té data de naixement, no té família: oficialment no ha nascut mai. Només té la seua música. Una música tan extraordinària com la seua pròpia història.

"Nunca estás del todo perdido si tienes una buena historia que contar". Esta frase, que pertenece al espectáculo, define perfectamente la leyenda de "Novecento, el pianista de l'oceà", que nació, se crió y vivió siempre en el Virgínia, un lujoso transatlántico. Únicamente con su música y su imaginación provocó que la gente recorriera enormes distancias y se enrolara en los viajes, sólo para verlo tocar. Una bonita historia llena de ternura y de poesía, metáfora de aquello que debería ser la condición humana.
"He escrito este texto para un actor y un director. No sé si eso es suficiente para decir que he escrito un texto teatral, aunque lo dudo. Me parece más un texto que está entre una verdadera puesta en escena y un cuento para narrar en voz alta. No creo que haya un nombre para eso, para textos así. Tampoco importa mucho. A mi me parece una historia que valía la pena contar".
Así describe Alessandro Baricco su única aportación hasta el momento al género teatral. "El pianista de l'oceà" cuenta la vida de un pianista excepcional llamado Novecento, nacido en un barco, criado por marineros y qye nunca ha bajado del transatlántico que recorre, a principios de siglo, las rutas de emigrantes y millonarios entre América y Europa. Novecento no existe para el mundo: no hay ciudad, parroquia, hospital, prisión o equipo de fútbol que tenga escrito su nombre en alguna parte. No tiene patria, no tiene fecha de nacimiento, no tiene faiília: oficialment, no ha nacido nunca. Sólo tiene su música. Una música tan extraordinaria como su propia historia.


Representacions

Teatre Rialto: 18/10/2000
Teatre Principal d'Alcoi: 02/06/2000


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es