Fitxa de espectacle

La cenerentola

Companyia: Teatro de la Zarzuela
Estrena: 22 de gener de 1992


Documents per a consultar en la sala

  • 12/1 Programa de mà

Fitxa tècnica

Direcció musical: Billy, Bertrand De
Cor: Cor de la Generalitat Valenciana
Llibret: Ferretti, Jacopo
Regiduria: López Entrena, Elena
Orquestra simfònica: Orquestra Simfònica de València / Orquesta Sinfónica de Valencia
Música: Rossini, Gioacchino


Més dades


ACTE I
Saló a la planta baixa del castell de Don Magnífico. Clorinda i Tisbe, filies de Don Magnifico, un baró mig arruïnat, s'abillen i assatgen passos de dansa. Mentre, Angelina (anomenada Cenerentola), fillastra de Don Magnífico, fa feines de criada i canta una trista cançó. Entra Alidoro, filòsof i conseller del príncep Don Ramiro, que disfressat de captaire es dedica a cercar una pretendent per a seu príncep. Uns cavallers anuncien un ball al palau del príncep. Clorinda i Tisbe s'il·lusionen i Don Magnífico s'imagina una estrafalaria història en la qual obtindrá beneficis económics i honors. Entra, després, Don Ramiro, disfressat d'escuder, per indagar les candidates i s'enamora de.la ingenuïtat d'Angelina. S'anuncia l'arribada del príncep, que figurará ser Dandini, ajuda de cambra de Ramiro i que representa el paper del seu amo.
Solemne i grotesc es presenta Dandini i desperta expectació en Don Magnífico i en les seues filies. Després de la farsa tots se'n van cap a palau del princep. Allá, Dandini continua la comèdia entre el coqueteig de Clorinda i de Tisbe, i nomena cantiner de palau Don Magnífico, amb la qual cosa aquest fantasteja optimista sobre el seu futur. Dandini proposa casar-se amb una de les filies i ofereix l'altra a Ramiro disfressat, a qui menyspreen. Arriba Cenerentola, amb un vel, precedida d'Alidoro, el filòsof que mou la trama de la història. Tots mostren el seu desconcert per la semblança de la nova dama amb Cenerentola. Mengen i canten.

ACTE II
Sala al palau del princep Ramiro. Don Magnífico i les seues filies comenten amb inquietud l'aparicióo de la desconeguda dama rival . Ramiro, que no ha descobert la identitat de la dama, encara que li desperta un enamorament semblant a aquell que va sentir davant de Cenerentola, sospita que Dandini s'ha enamorat d'ella. Destitueix Dandini del seu fals paper de princep i es declara a la dama.
Angelina li dona un braçalet i li diu que si es decideix cercar-la la reconeixerá pel braçalet bessó que porta a Taltre brac. Ramiro, intrigat, jura cercar-la. Més tard Dandini li confesa a Don Magnífico la seua falsa identitat i li adverteix que Telecció de Tesposa del princep será sorprenent. Després d'una tempesta, Ramiro arriba amb Dandini a casa de Don Magnífico, on continúen maltractant Cenerentola.
Ramiro la reconeix pel bracalet, es descobreix com a princep i en agafar-li la mà exclama: "Aquesta será la meua esposa". Davant del general estupor i de l'envetja de les seues germanastres, Alidoro es mostró satisfet, tots reflexionen sobre la voluble fortuna i el triomf de la bondat. Don Magnífico acaba per inclinar-se davant d'Angelina, les seues germanastres accepten la seua abraçada.
Angelina, abans entre les cendres, celebra ara exultant la seua alegria junt al princep. Tots coregen el seu triomf i la fi del seu sofriment, i sentencien: "Tot canvia a poc a poc, deixa a la fi de sospirar".

BLAS CORTÉS


Representacions

Teatre Principal: 22/01/1992


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es