Fitxa de espectacle
Companyia: Welsh National Opera, IVAECM (Institut valencià de les arts escèniques, cine i música)
Estrena: 21 de novembre de 1991
Direcció escènica: Havergal, Giles
Il·luminació: Merenghi, Durham
Espai escènic: Craig, Russell
Cor: Cor de la Generalitat Valenciana
Llibret: Gottilieb, Johann
Música: Mozart, Wolfgang Amadeus
Intèrpret musical: Orquestra Simfònica de València / Orquesta Sinfónica de Valencia
Direcció musical: Robertson, David
ACTE I
Una plaça, a la vora de la mar, davant del palau de Selim paixà. Belmonte Lostados, fill del governador d'Orà, es troba a Turquía per intentar alliberar la Konstanze, ¡ove espanyola capturada per uns pirates ¡untament amb Blonde, la seua donzella anglesa i amb Pedrillo, un criat enamorat d'aquesta. Tots ells han estàt venuts com a esclaus al paixà Selim. Belmonte interroga Osmin, el guardia del palau, però aquest evadeix les preguntes i el trau fora. Arriba Pedrillo i intenta entaular una conversa amb Osmin -que també vol aconseguir a Blonde-, però el guardia té un gran esclat de còlera i entra a la casa. Belmonte i Pedrillo es troben i tramen un pla per raptar les xiques. A continuado Konstanze, que torna d'un passeig en vaixell amb Selim, explica al paixà la causa que l'impedeix correspondre al seu amor: la fidelitat a Belmonte. Aquest, després, es presenta com a arquitecte a Selim, per fer-li penetrar al palau. El paixà es retira i Osmin pretén, malgrat a tot, tancar el pas a Belmonte, perquè sospita d'ell. Pero Belmonte i Pedrillo l'empenyen i entren.
ACTE II
Un jardí del palau. Blonde es nega a estimar Osmin malgrat a la seua condició d'esclava. No li té gens de por ¡ li obliga a retirar-se. Apareix Konstanze, qui es queixa amargament de la separació de Belmonte. Blonde ¡x i entra Selim, que amenaça amb torturar a Konstanze si no respon al seu amor. Ella li replica que es riu del sofriment i que espera la mort com a alliberament. Ixen els dos d'escena i entren Pedrillo i Blonde, que es informada dels plans del rapte i se'n va rápidament a comunicar-li-los a la seua ama. Ve aleshores Osmin, a qui Pedrillo li ofereix una botella de vi -amb un narcòtic- perqué no els destorbe. El guardia dubta, pero al remat la beu i es queda adormit. Arriba Belmonte, que manifestó la seua alegra peí retrobament amb Konstanze. Quan entren les dues xiques hi ha unes primeres expressions d'ale-gria, que cedeixen a causa de les sospites de Belmonte i Pedrillo sobre la fidelitat de les seues promeses. No obstant, al remat han d'acabar demanant-los perdó davant la injustificado de la seua gelosia.
ACTE III
Quadre 1. Pilaça a la vora de la mar, amb l'habitatge d'Osmin i el palau del paixà. Pedrillo i Belmonte están preparats per a l'acció. Belmonte expressa les seues emocions i Pedrillo entona una romanea que els servirá a elles com a senyal. Però, quan apareixen, son tots descoberts per Osmin. Els guardians se'n duen els quatre presoners, i Osmin es mostró totalment triomfant.
Quadre 2. Habitacions de Selim paixà, amb el seu seguici, Osmin i els presoners. El paixà es informal per Osmin de l'intent de fugida. Belmonte reconeix la seua vertadera ¡dentitat, i Selim li fa saber el cruel comportament que el pare del xicot tingué amb ell en el passat. Se'n va amb Osmin a deliberar. Davant de la desesperació de Belmonte, Konstanze arriba a convence'l que morir junts representa la autèntica felicitat. Torna el paixà que, magnánima-ment, otorga a tots el seu perdó i els concedeix la llibertat, sense fer cas de les rabiases advertències d'Osmin. Les dues parelles elogien aleshores la clemencia i la generositat de Selim, i l'obra conclou amb un cor de geníssers que s'afegeixen a la lloança general.
ROSA SOLA
Teatre Principal: 21/11/1991
Teatre Principal: 21/11/1991
Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es