Fitxa de espectacle

Dansa de vetlatori (Crònica del mal d'Almansa)

Companyia: Bòbila Teatre


Documents per a descarrega


Fitxa tècnica

Autor: Molins i Casaña, Manuel


Més dades


Obra de teatre escrita uns quants anys abans per Manuel Molins. La seua estrena no va ser cosa fàcil; al menys tres versions anteriors foren anullades per la censura franquista. Pot ser amb ulls de hui no es comprenga la decisió dels censors, però en aquell moment, tot allò que es diu a l'obra de Molins va ser considerat perillós.
Nosaltres, des de Bòbila-Teatre, els donem l'oportunitat d'analitzar-ho. Ara, podem mirar els fets històrics que es narren i les seues conseqüències, amb una mirada més serena, menys mediatitzada per circumstàncies opressives, i com que ja no ens sorprendrà el coneixement d'uns fets històrics, podem centrar-nos millor en l'anàlisi social que se'ns presenta a l'obra teatral.
Una societat amb unes problemàtiques que no es diferencien massa de les actuals. Pot ser perquè algunes ferides d'aquell passat no es curaren de la manera adequada o pot ser perquè s'amagaren per a que no es conegueren i per això continuen sense cicatritzar, i ja saben: quan el mal ve per Almansa, a tots "alcança".
Bòbila-teatre vol fer la crònica del mal d'Almansa i el text de Manuel Molins ens dona l'oportunitat. Per això ens hem atrevit a subtitular l'obra original "Dansa de vetlatori" com a "Crònica del mal d'Almansa".
No farem una representació de teatre com és habitual; la nostra serà una lectura dramatitzada, una representació llegida, per què volem que allò que es narra i es comenta, com moltes vegades es diu durant la representació de l'obra de teatre, siga una crònica, com un article de fons periodístic, amb possibilitats d'anàlisi per a l'espectador.

"Dansa de vetlatori" és una obra teatral que mostra la conexió de dos episodis històrics: Segona Germania, 1693, i Guerra de Successió al Regne de València, 1700-1707.

A hores d'ara, podem mirar la història que es narra a "Dansa de vetlatori" i les seues conseqüències, amb una mirada més serena, menys mediatitzada per les circumstàncies del moment de la seua escriptura (1970), i des de Bòbila-Teatre, donem l'oportunitat de fer-ho. I com que ja no ens sorprendrà el coneixement de la història que es narra, donem la possibilitat de centrar-se en l'anàlisi social que se'ns presenta a l'obra teatral.


Representacions

Octubre Centre de Cultura Contemporània: 05/06/2010


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es