Fitxa de espectacle

Tartufo

Companyia: Alquibla Teatro


Més dades


Tartufo o el impostor, comedia en cinco actos, fue estrenada en Francia el 1664. en España, la realizó Adolfo Marsillach en versión de Enrique Llovet, el 1969, uno de los mayores escándalos en el teatro español en aquellos momentos.

Las intenciones de nuestro autor eran, por un lado, atacar los influyentes grupos "de los devotos" (hombres religiosos de supuesta moralidad impecable, manipuladores en el ámbito del poder) y, por otro lado, reflejar un confilcto doméstico, en el ámbito de la familia acomodada, como imagen de la gran familia fracesa, el patriarca de la cual era Lluis XIV. Un símbolo que transmitiera la idea que sólo la justicia puede resolver los problemas de la Francia del XVII.

Con TARTUFO, el inconformismo burgés de Molière, además de los sus temas universales como por ejemplo la crítica a la hipocresía, al abuso de confianza y a la excesiva influencia de ciertos directores espirituales, nos muestra una sátira que en palabras de Javier Millán " se basa en la observación risueña de una sociedad verdaderamente risible en sus defectos (...) que bajo las formas satíricas contra la hipocresía beata, va mucho más lejos: crítica al autoritarismo, producto y al mismo tiempo generador de ideología represiva; intereses económicos y estructura familiar dependiente como sostenimientos de una organización monocéntrica del poder".

Tartufo o l'impostor, comèdia en cinc actes, va ser estrenada a França el 1664. A Espanya, la va realitzar Adolfo Marsillach en versió d'Enrique Llovet, el 1969, un dels majors escàndols en el teatre espanyol en aquells moments.

Les intencions del nostre autor eren, d'una banda, atacar els influents grups " dels devots" (hòmens religiosos de suposada moralitat impecable, manipuladors en l'àmbit del poder) i, d'altra banda, reflectir un conflicto domèstic, en l'àmbit de la família acomodada, com a imatge de la gran família francesa, el patriarca de la qual era Lluís XIV. Un símbol que transmetera la idea que només la justícia pot resoldre els problemes de la França del XVII.

Amb TARTUFO, l'inconformisme burgés de Molière, a més dels els seus temes universals com per exemple la crítica a la hipocresia, a l'abús de confiança i a l'excessiva influència de certs directors espirituals, ens mostra una sàtira que en paraules de Javier Millán " es basa en l'observació riallera d'una societat verdaderament risible en els seus defectes (...) que davall les formes satíriques contra la hipocresia beata, va molt més lluny: crítica a l'autoritarisme, producte i al mateix temps generador d'ideologia repressiva; interessos econòmics i estructura familiar dependent com a sosteniments d'una organització monocéntrica del poder".


Representacions

Gran Teatre d'Elx: 07/11/2009


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es