Fitxa de espectacle

Prosérpina

Companyia: Xarxa Teatre
Estrena: Festival de Teatro Clásico de Mérida 2009


Fitxa tècnica

Autor: Mas i Usó, Pasqual
Direcció: Escamilla, Leandre, Vilanova Guinot, Manuel
Il·luminació: Carrasco, Ángel
Espai escènic: Ripollés, Joan
Construcció de màscares: Abad, Carles, Ninot, Joan
Disseny de la instal·lació: Arrufat, Pasqual
Música: Ballester, Juanjo
Idea original: Martí Xar, Vicent
Disseny pirotècnic: Peñarroja, Pepe
Disseny màscares: Ripollés, Joan


Més dades


El poeta romà Ovidi escrigué Les metamorfosis aproximadament l'any 8 a.C. Un dels capítuls millor resolts és el de Prosèrpina, filla de dos germans: Júpiter i Ceres.
Un altre germà, Plutó, s'enamorà de la jove i tots dos s'escaparen a l'Avern sense dir-li-ho a sa mare. Per això Ceres busca amb torxes Prosèrpina i acaba pegant-li foc a la superfície de la terra. Més endavant, en conèixer que la seua filla viu feliçment com a deessa de l'Avern, li demana a Júpiter que la torne a la superfície de la terra. No obstant això, tan sols aquells mortals que no hagueren menjat a l'Avern podien tornar a la superfície, i Prosèrpina havia tastat set grans de mangrana.
Al final Júpiter decideix que la jove visca sis mesos a l'Avern amb el seu espòs i uns altres sis a la terra amb sa mare, per això Prosèrpina és considerada la deessa de les estacions.

Per a narrar aquesta història Xarxa ha concebut un grup de turistes que durant una visita guiada a un Teatre Romà comença a manipular els ninots i les màscares que es troben a l'escenari, ja que una companyia teatral es disposa a inaugurar la propera edició del Festival de Teatre Clàssic amb l'obra Prosèrpina. Durant la següent hora els turistes van narrant l'embolicada història familiar dels déus de l'Olimp.
Una de les aportacions del teatre greco-romà és que la màscara és el personatge. L'actor és la persona, però la narració recau en la màscara. L'obra recorre a un ample registre de confecció i d'utilizació de màscares contemporànies. Al mateix temps es projecten imatges de gran format per l'edifici que es troba ubicat darrere l'escenari. La música i el foc es converteixen en elements imprescindibles per a seguir la narració. Tot això converteix aquesta obra en un clar exemple de teatre visual.

El disseny de les màscares és original de Joan Ripollés, un dels pintors valencians amb una major projecció internacional en aquestos moments. A més, els fons que es projecten sobre els edificis pertanyen a l'obra pictòrica d'aquest artista mediterrani.


Representacions

Aire lliure: 19/12/2009


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es