Fitxa de espectacle

Malalts de llengua

Companyia: Companyia Teatre Micalet
Estrena: 28/04/2014, Teatre Micalet de València


Fitxa tècnica

Autor: Molins i Casaña, Manuel
Intérprete: Agustí, Toni, Almeria, Pilar, Anyó, Francesc, Tamarit, Bruno, Valls, Rebeca, Vila, Paco
Colaboración: SGAE. Sociedad General de Autores y Editores
Producción: Companyia Teatre Micalet
Intérprete musical: Valiente, Arcadi


Més dades


El setembre del 1957 arriba a la ciutat de València un jove estudiant nordamericà, Jaso Lucas, per preparar-hi la seua tesi doctoral.
Jasó és deixeble a Xicago del filòleg exiliat Joan Coromines el qual li recomana el coneixement del valencià per al seu estudi sobre el Diccionari del metge i lingüista de Xàtiva, Manuel Joaquim Sanelo. Amb aquest propòsit, el jove s'installa a la Pension Valencia on coneix un conjunt bigarrat de personatges. Des de l'ama de la pensió, Pilar Roca, al representant de teixits, Pere Carbonell, sense oblidar la meravellosa candidata a vedette Cachito de Valencia (Enriqueta Fillol), el jove aspirant a poeta i periodista Xavier Coquí o el boxejador madur, Nello el Tigre de Bonrepòs.
Personatges a través dels quals, amb la catàstrofe de la riuà del 14 d'octubre, desfilen les contradiccions i anhels d'uns valencians marcats encara per la postguerra franquista, la censura, la lluita clandestina, la repressió sexual, els debats lingüístics i els intents de renovació poètica i cultural de joves com Joan Fuster, Vicent A. Estellés, Carmelina Sánchez Cutillas o Maria Beneyto... Tot un seguit de situacions que porten l'inexpert Jasó Lucas a madurar i estimar per sempre una ciutat inoblidable. Perquè, com diu ell mateix en la seua evocació posterior "Un no és d'on fa el batxillerat, com diuen alguns, sinó d'on fot el primer clau, aquell "polvo" que el fa home per a tota la vida"
MALALTS DE LLENGUA no és una peça historicista ni té cap pretensió històrica, sinó que es tracta d'una metrofarsa. A través de la metrofarsa i l'humor ens acostem a la peripècia d'uns personatges i unes contradiccions algunes de les quals encara perviuen entre nosaltres, com les contradiccions i manipulacions lingüístiques i culturals, o les corrupteles polítiques i les falses llibertats.
Però, això sí, sense dramatismes i amb un somriure per fer un nou homenatge a la ciutat de València.


Representacions

Teatre Micalet: 28/04/2014


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es