Fitxa de espectacle
Companyia: Ballet de la Generalitat
Duració: 1 h. 15'
Estrena: 3 d'abril de 2008 Teatre Principal
Dirección: Oller, Ramón
Coreografía: Oller, Ramón
Bailarín/a: Alonso, Far, Arconada, Diego, Bruno, Denis, Coppo, Fabrizio, Forteza, Jerónimo, García, Yvette, Gosman, Tamara Rosa, Hernandorena, Lara, Huertas, Diana, Muñiz, Gustavo, Ortiz, Lorena, Retortillo, Samuel, Royo, Cathy, Sanlés, Fátima, Shopova, Bilyana, Sospedra, Pilar, Tortelli, Diego, Vilas, Miriam
Iluminación: Gallego Ramón, Juan
Espacio escénico: Azorín, Paco
Diseño gráfico: López, Eusebio
Realización de espacio escénico: Odeón Decorados
Realización de vestuario: Peris, Pascual
Fotografía: Chambó, Consuelo
Producción: Centre Coreogràfic de Teatres de la Generalitat
Dirección musical: Cerveró, Joan
Ayudante de espacio escénico: Díaz, Ximo
Música: Falla, Manuel de
Intérprete musical: Mohedano, Rosario
Música en directo: Orquestra Simfònica de València / Orquesta Sinfónica de Valencia
Textos interpretados por: Ruiz, Reyes
El Ballet de Teatres de la Generalitat presenta una nueva versión de El amor brujo, obra del compositor español Manuel de Falla, coreografiada por Ramón Oller. En ella se conjungan los nuevos lenguajes coreográficos con los aires flamencos y el folclore más español.
El amor brujo se estrenó el 15 de abril en el madrileño Teatro Lara. En 1925, Falla transformó la primera versión en un ballet para orquesta sinfónica que se estrenó en el Trianon Lyrique de París el 22 de mayo de 1925.
Son de sobra conocidas piezas como la Danza ritual del fuego, la Canción del fuego fatuo o la Canción del amor dolido, entre otras.
El ballet narra una historia de amor protagonizada por Candelas y Carmelo. Ella es una joven hermosa y apasionada cuyo matrimonio con José ha sido pactado desde su infancia. Sin embargo ella se enamora de Carmelo. Al mismo tiempo José, un gitano celoso y juerguista, pero seductor y cariñoso, vive una historia de amor con Lucía. Tras el enlace entre Candelas y José, él es asesinado dejando a Candelas lánguida, afligida y acompañada cada día por el espíritu de su antiguo amante muerto.
Candelas y Carmelo intentan revivir su amor pero el pasado vuelve y la obsesiona impidiéndole su amor actual. Cuando Carmelo se aproxima a Candelas y quiere compartir con ella su pasión, el espectro vuelve y aterroriza a la gitana alejándola de su enamorado.
Carmelo cree encontrar un remedio: el difunto era un amante infiel y celoso, y caería en los encantos de una mujer bella como Lucía. Finalmente convence a Lucía para que coquetee con el espectro y así Candelas y Carmelo puedan sellar su amor.
El Ballet de Teatres de la Generalitat presenta una nova versió l'amor bruixot, obra del compositor espanyol Manuel de Falla, coreografiada per Ramón Oller. En ella es conjunguen els nous llenguatges coreogràfics amb els aires flamencs i el folklore més espanyol.
L'amor bruixot es va estrenar el 15 d'abril en el madrileny Teatre Lara. En 1925, Falla va transformar la primera versió en un ballet per a orquestra simfònica que es va estrenar en el Trianon Lyrique de París el 22 de maig de 1925.
Són de sobra conegudes peces com la Dansa ritual del foc, la Cançó del foc follet o la Cançó de l'amor dolgut, entre altres.
El ballet narra una història d'amor protagonitzada per Candeles i Carmelo. Ella és una jove bella i apassionada el matrimoni de la qual amb José ha sigut pactat des de la seua infància. No obstant això ella s'enamora de Carmelo. Al mateix temps José, un gitano zelós i fester, però seductor i afectuós, viu una història d'amor amb Lluïa. Darrere de l'enllaç entre Candeles i José, ell és assassinat deixant a Candeles lànguida, afligida i acompanyada cada dia per l'esperit del seu antic amant mort.
Candeles i Carmelo intenten reviure el seu amor però el passat torna i l'obsessiona impedint-li el seu amor actual. Quan Carmelo s'aproxima a Candeles i vol compartir amb ella la seua passió, l'espectre torna i aterrix la gitana allunyant-la del seu enamorat.
Carmelo creu trobar un remei: el difunt era un amant infidel i zelós, i cauria en els encants d'una dona bella com Lluïa. Finalment convenç a Lluïa perquè coquetege amb l'espectre i així Candeles i Carmelo puguen segellar el seu amor.
Teatre Principal: 03/04/2008
Gran Teatre Antonio Ferrandis: 05/12/2008
Teatre Principal d'Alacant: 16/12/2008
Teatro Chapí de Villena: 27/09/2008
Palau Altea Centre d'Arts: 24/10/2008
Teatre Serrano de Gandia: 06/12/2008
Teatre Principal: 17/01/2009
Teatre Principal de Castelló: 14/12/2008
Teatre Alcàzar de Nules: 15/02/2009
Gran Teatre d'Alzira: 08/05/2009
Teatro Auditorio Ciudad de Alcobendas: 17/04/2009
Teatre Calderón d'Alcoi: 23/05/2009
Auditori Municipal de Riba-Roja: 05/06/2009
Centre Cultural Bernat i Baldoví: 29/05/2009
Teatro Victoria de Córdoba: 05/09/2009
MIRA Teatro Patronato Municipal de Cultura: 20/02/2010
Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es