Fitxa de espectacle

Cabaret Voltaire

Companyia: Grup Instrumental de València
Duració: 1h.15'


Documents per a descarrega


Documents per a consultar en la sala

  • DT/1748 'Cabaret Voltaire'
  • 104/9 Cabaret Voltaire / Grup instrumental de València
  • V2054 DVD 'Cabaret Voltaire'

Fitxa tècnica

Dirección: Cerveró, Joan
Guión original: Cerveró, Joan
Iluminación: Gallego Ramón, Juan
Producción: Del Ser, Miguel Ángel, Grup Instrumental de València, Sanchis, Teresa
Violín: Antequera, Mª Carmen, Taroncher, Vicente
Piano: Apellaniz, Carlos
Violonchelo: Apellaniz, David
Viola: Balaguer, Miguel Ángel
Clarinete: Cerveró, José
Percusión: Gasent, Manuel
Trompeta: Pérez, Sergio
Voz: Ramal, Noemi
Flauta: Sáez-Ferriz, José Mª
Música: Schönberg, Arnold, Weill, Kurt


Més dades


Nº 1 de la Spielgasse de Zurich (Suiza).
Tristán Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Hans Richter, Richard Huelsenbeck.
La apertura del Cabaret Voltaire tuvo lugar el 5 de febrero de 1916, y consistió en un espectáculo de variedades con canciones francesas y alemanas, música rusa, música negra y exposiciones de arte.
En ese mismo año se publicó un panfleto titulado Cabaret Voltaire conteniendo aportaciones de Apollinaire, Marinetti, Picasso, Modigliani y Kandinsky, en su portada aparecía un dibujo de Arp.
Fieles a la idea de que la sala de conciertos también sea un lugar de reunión cultural y diversión el Grup Instrumental de Valencia, dirigido por Joan Cerveró, nos propone una velada de música, cine, canciones, poesía y teatro que nos transportará a este apasionante periodo, donde la cultura era la única arma para sobreponerse a los cambios sociales, los cambios políticos y, sobre todo, a la guerra.
El desmoronamiento de la "vieja Europa", y su capital imperial: Viena, había llegado exhausta al fin de siglo. La I Gran Guerra Mundial solo fue el final.
Los nombres y las obras de Tzara, Ball, Arp, Duchamp, Apollinaire, Cendrars, Kandinsky, Marinetti, Oppenheimer, Picasso, llenaron las paredes de este pequeño teatro bar con poemas simultáneos, ruidosas músicas, danzas bizarras e imágenes ocurrentes para demostrar que una nueva época artística y social estaba comenzando: Dadá, sin lugar a duda una de las corrientes mas influyentes e importantes del arte contemporáneo. Francia, EEUU, Rusia, España, Italia,. fueron influenciados por esta nueva forma de expresión del arte del siglo XX. Aquí se escucharon, y se vuelven a escuchar y a ver, en este concierto-cabaret "música degenerada", cacofónicos y ruidistas, junto a fragmentos de la última música vienesa y las músicas teatrales de Brecht/Weill, imágenes del Expresionismo, tango, la música negra, poesía sonora, finalizando con una proyección de Charles Chaplin, proclamado en aquellos tiempos por sus seguidores "Rey Dadá". Músicos, pintores, poetas, actores,... todos ellos en el esfuerzo de unir mundo y arte. Una utopía realizada.


Núm. 1 de la Spielgasse de Zuric (Suïssa).
Tristany Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Hans Richter, Richard Huelsenbeck.
L'obertura del Cabaret Voltaire va tindre lloc el 5 de febrer de 1916, i va consistir en un espectacle de varietats amb cançons franceses i alemanyes, música russa, música negra i exposicions d'art.
En eixe mateix any es va publicar un pamflet titulat Cabaret Voltaire contenint aportacions d'Apollinaire, Marinetti, Picasso, Modigliani i Kandinsky; en la seua portada apareixia un dibuix d'Arp.
Fidels a la idea que la sala de concerts també siga un lloc de reunió cultural i diversió el Grup Instrumental de València, dirigit per Joan Cerveró, ens proposa una vetlada de música, cine, cançons, poesia i teatre que ens transportarà a este apassionant període, on la cultura era l'única arma per a sobreposar-se als canvis socials, els canvis polítics i, sobretot, a la guerra. L'afonament de la "vella Europa", i el seu capital imperial: Viena, havia arribat exhausta al fi de segle. La I Gran Guerra Mundial només va ser el final.
Els noms i les obres de Tzara, Ball, Arp, Duchamp, Apollinaire, Cendrars, Kandinsky, Marinetti, Oppenheimer, Picasso, van omplir les parets d'este xicotet teatre bar amb poemes simultanis, sorolloses músiques, danses bizzarras i imatges agudes per a demostrar que una nova època artística i social estava començant: Dadà, sens dubte uns dels corrents mes influents i importants de l'art contemporani. França, E.E.U.U., Rússia, Espanya, Itàlia,.van ser influenciats per esta nova forma d'expressió de l'art del segle XX. Ací es van escoltar, i ara es tornaran a escoltar i a veure, en este concert/cabaret: " música "degenerada", cacofònics i ruidistas, junt amb fragments de l'última música vienesa i les músiques teatrals de Brecht/Weill, imatges de l'Expressionisme, tango, la música negra, poesia sonora, finalitzant amb una projecció de Charles Chaplin, proclamat en aquells temps pels seus seguidors "Rei Dadà". Músics, pintors, poetes, actors,...tots ells en l'esforç d'unir món i art. Una utopia realitzada.


Representacions

L'Altre Espai: 14/12/2007


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es