Fitxa de espectacle
Companyia: Ballet de la Generalitat
Duració: 13' 55''
Estrena: 01/05/2007 al Teatre Principal de València
Dirección coreográfica: Duato, Nacho
Bailarín/a: Alonso, Far, Arconada, Diego, Bruno, Denis, Coppo, Fabrizio, Forteza, Jerónimo, García, Yvette, Gosman, Tamara Rosa, Hernandorena, Lara, Huertas, Diana, Machado, Miguel, Massip, Nicolás, Muñiz, Gustavo, Retortillo, Samuel, Rodríguez, M. Mar, Royo, Cathy, Sanlés, Fátima, Shopova, Bilyana, Sospedra, Pilar, Vilas, Miriam
Iluminación: Fischtel, Nicolás (AAI)
Espacio escénico: Duato, Nacho
Vestuario: Duato, Nacho
Música: Bonet, Maria del Mar
Jardí Tancat significa jardín cerrado en catalán. Los textos son cantados en el mismo idioma por la cantante Mª del Mar Bonet. Se trata de textos populares centenarios a los que la cantante ha puesto música.
Son cantos de faena de la tierra y la mar en los que la voz cantante pregona tanto la dureza de su trabajo como sus cuitas amorosas.
A nuestros oídos esta música nos suena triste y melancólica. Sin embargo, ésta no es siempre la intención, como tampoco corresponde en todos los casos con el contenido de los poemas.
El reparto de tres dúos ofrece al coreógrafo suficientes posibilidades para expresar disposiciones de ánimo, sea por el conjunto de bailarines, sea por dúos o individualmente. El ballet adquiere un carácter atávico, como si fueran la lluvia y el viento quienes determinaran el movimiento.
"Sabía que mis canciones nacen con ritmo, pero cuando lo conocí de verdad fue el día que Nacho Duato las bailó. Cuando ví la primera coreografía, Jardí Tancat, me emocioné: él les había dado otra vida, eran independientes y a la vez ligadas a mí, pero con un nuevo palpitar, un camino diferente.
En Jardí Tancat hay una cosa que me tiene realmente fascinada, y es el tratamiento de las canciones de trabajo de Mallorca que yo canto a capella: son cantos que forman parte de nuestra tradición mallorquina más antigua, pero que ya no se cantan allí donde nacieron ni para aquello por lo que nacieron, que es el trabajo en el campo, pues este ha cambiado mucho. Quedan pocos rincones en en campo de Mallorca donde se conserven las faenas del mundo campesino tal y como eran hace nada más cuarenta o cincuenta años. Pues bien, cuando Nacho las ha coreografiado, les ha devuelto este papel de piezas únicas, como de piedras preciosas.
Nunca me cansaré de decir que estas coreografías de Nacho Duato han significado uno de los regalos artísticos más importantes que me hayan hecho. Creo que son de aquellas cosas cosas que van de la mano con las emociones más profundas, y que son tan difíciles de explicar con palabras."
Gracias, Nacho. María del Mar Bonet
Jardí Tancat significa jardí tancat en català. Els textos són cantats en el mateix idioma per la cantant Mª del Mar Bonet. Es tracta de textos populars centenaris a què la cantant ha posat música. Són cantells de faena de la terra i la mar en què la veu cantant pregona tant la duresa del seu treball com les seues penes amoroses.
A les nostres oïdes esta música ens sona trist i melancòlica. No obstant això, esta no és sempre la intenció, com tampoc correspon en tots els casos amb el contingut dels poemes.
El repartiment de tres duos oferix al coreògraf suficients possibilitats per a expressar disposicions d'ànim, siga pel conjunt de ballarins, siga per duos o individualment. El ballet adquirix un caràcter atàvic, com si foren la pluja i el vent els que determinaren el moviment.
"Sabia que les meues cançons naixen amb ritme, però quan ho vaig conéixer de veritat va ser el dia que Nacho Duato les va ballar. Quan vaig vore la primera coreografia, Jardí Tancat, em vaig emocionar: ell els havia donat una altra vida, eren independents i al mateix temps lligades a mi, però amb un nou palpitar, un camí diferent.
En Jardí Tancat hi ha una cosa que em té realment fascinada, i és el tractament de les cançons de treball de Mallorca que jo cante a capella: són cantells que formen part de la nostra tradició mallorquina més antiga, però que ja no es canten allí on van nàixer ni per a allò pel que van nàixer, que és el treball en el camp, perquè este ha canviat molt. Queden pocs racons en en camp de Mallorca on es conserven les faenes del món llaurador tal com eren fa res més quaranta o cinquanta anys. Perquè bé, quan Nacho les ha coreografiat, els ha tornat este paper de peces úniques, com de pedres precioses.
Mai em cansaré de dir que estes coreografies de Nacho Duato han significat un dels regals artístics més importants que m'hagen fet. Crec que són d'aquelles coses coses que van de la mà amb les emocions més profundes, i que són tan difícils d'explicar amb paraules."
Gràcies, Nacho. María del Mar Bonet
Teatre Principal: 01/05/2007
Centre Cultural Enric Valor Benifaió: 08/06/2007
Teatre Calderón d'Alcoi: 26/05/2007
Teatre Olimpia d'Oliva: 09/05/2008
Centre Cultural Olga Cadaval: 30/05/2008
Ajuntament d' Ontinyent: 12/12/2008
Teatro Principal de Alicante: 02/04/2009
Paraninfo de la Universidad de Alicante: 05/02/2011
Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es