Fitxa de espectacle

La torna

Companyia: Els Joglars
Estrena: 1977


Fitxa tècnica

Dirección escénica: Boadella, Albert, Elías, Lluís
Intérprete: Barberà, Elies, Blasco, Merxe
Dramaturgia: Boadella, Albert


Més dades


Als militars que van participar al consell de guerra que va condemnar a mort Heinz Chez en 1974 ancara els persegueixen els fantasmes, fins i tot a l'asil on es troben: el fantasma de l'home que van matar (i del qual van amagar la veritable identitat durant 30 anys), la del fals judici al que el van sotmetre per amagar un altra sentència de mort, la de Salvador Puig Antich, i els dels còmics que van anar a la presó per atrevir-se a parodiar-los...
Gairebé 30 anys després de l'estrena, Boadella recupera aquest muntatge clau en la història recent del teatre català.


El 2 de marzo de 1974 Puig Antich y el polaco Heinz Chez morían ejecutados en Barcelona y en Tarragona respectivamente. En 1977 Els Joglars estrenan "La torna". Después de 40 representaciones la obra es prohibida por la autoridad militar. Alber Boadella es encarcelado y acusado de injurias a las fuerzas armadas. El resto de los miembros de la compañía son también procesados y quedan en libertad provisional.
Pasados 28 años del estreno de "La torna" la obra retoma un nuevo significado a la luz de los recientes descubrimientos que muestran con mayor claridad, lo que en definitiva suposo un crimen de estado.
"Torna": cuando una mercancia que se vende no llega exactamente al peso indicado, "la torna" es lo que se suma para que complete dicho peso.


Representacions

Teatre Municipal de Benicàssim: 17/11/2005


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre_ivc@gva.es
medina_fer@gva.es