Fitxa de companyia

Teatrencompanyia

Població: Valencia


Fitxa tècnica

Dirección: Puchades, Xavier


Detalls


Teatrencompanyia naix d'un comentari que vaig llegir un dia de la Zaranda "Nosaltres no som una companyia de teatre, fem teatre en companyia". D'alguna manera, explicava perfectament la raó per la qual molts ens dediquem a això del teatre, més enllà de la seua condició professional o artística. Xavier Puchades

Encara que hi ha un precedet -TÚ NO SABES CON QUIÉN ESTÁS HABLANDO (2009), amb Mercè Tienda, que es va estrenar al festival Manufactures 6 -, el primer espectacle signat com a teatrencompanyia va ser UNA INDÍGENA ELS VA GUIAR A TRAVÉS DE LES MUNTANYES (2012), una proposta per al Cabanyal Íntim que vam crear junts Begoña Tena, po poy i Pau Pons. Després, van arribar dues peces per al miniteatre que, encara de no anar signades per Teatrencompanyia, mostraven uns trets de producció i creació paregudes a la del Cabanyal Íntim: EL MENTIDER (2012), que parteix de la proposta d'Àngel Fígols per fer una peça junts; i RECORDIS (2012), un projecte personal de Verònica Andrés, Mercè Tienda i Maribel Bayona, al que em vaig afegir posteriorment. En els tres casos, he compartit l'autoria i m'he encarregat de la direcció escènica.

Este any, continue explorant el món de les minipeces teatrals com a punt de partida per a l'experimentació dramatúrgica amb EL ESCONDITE (2013), una escena recuperada d'un encàrrec passat d'Eva Zapico, qui va proposar la idea original per a la seua obra Galgos (2005). Ara, l'he revisada amb l'actriu que la va interpretar, Mercè Tienda. En totes estes peces, es tracta de processos d'experimentació teatral estretament compartits amb els altres creadors. On el text s'escriu i reescriu al llarg dels assajos o en un intercanvi constant de reescriptures compartides.

Però en teatrencompanyia també volem obrir una altra línia de treball: produir obres d'autors internacionals que, generalment, no arriben a la nostra ciutat. D'alguna manera, és un interès que, com a director d'escena, ja he explorat en el passat: BÉSAME MUCHO, de Javier Daulte (Escalante, 2007); ANSIA, de Sarah Kane (Festival VEO, 2008); i EL PÁNICO, de Rafael Spregelburd (Escola de l'Actor, 2009). Ara, es tracta de fer-ho realitat amb una mena de coproduccions junt a altres companyies valencianes i, en el cas de LÚCID (2013) de Rafael Spregelburd, esta companyia és Lupa Teatre.

Així doncs, l'objectiu és continuar col·laborant amb altres companyies, actors i actrius, dramaturgs i dramaturgues d'una sensibilitat propera. Viure en companyia el procés intens que implica sempre la posada en escena una peça de teatre.

Gràcies per la companyia: Begoña Tena, po poy, Pau Pons, Mercè Tienda, Verònica Andrés, Maribel Bayona, Àngel Fígols, Álvaro Báguena, Àlex Cantó, Arantzazu Pastor, Guada Sáez i Pau Gregori.

Espectacles

El Escondite [Miniteatro: cápsulas escénicas / càpsules escèniques]
Lúcid
El Mentider [Miniteatro: cápsulas escénicas/càpsules escèniques]
Classe
Recordis [Miniteatro. Cápsulas escénicas/càpsules escèniques]
ÈXIT (abans de les eleccions)
Una indígena els va guiar a través de les muntanyes


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es