Edu Borja / El circo la telaraña

Imatge d´alta resolució

Edu Borja / El circo la telaraña

Imatge d´alta resolució


Fitxa de companyia

Edu Borja / El circo la telaraña

Direcció: Mistral 71, P. 21
Població: Valencia
C.P.: 46020
Telèfon: 96/ 361.94.06; 677017867
E-Mail: borjaedu@navegalia.com
Web: http://www.alzira.net/eduborja


Documents per a descarrega


Documents per a consultar en la sala

  • DT/1085 Dos fotografías Edu Borja si catalogar. Postal exposición Edu [...]

Fitxa tècnica

Dirección: Borja, Edu


Detalls


Edu Borja es va titular com a professor d'EGB en l'any 1980.
Prové del Teatre Universitari Amateur Valencià dels anys 70.
En l'any 1983 s'integra en l'històric grup independent valencià "L'Entaulat" i participa en alguns muntatges entre els que destaquen "20.000 leguas de viaje submarino" i "Tirant lo Blanc", muntatges de la Diputació de València pioners en el camp de les grans produccions teatrals infantils.
Va passar per diversos grups del teatre infantil valencià i va impartir parallelament cursets de titelles per a mestres i escolars. Va participar en la campanya pedagògica "Juguemos al Teatro" dins del Teatre Principal de València.
El prestigiós titellaire suec director del Marionetteatern d'Estocolm Michael Meschke, el va convidar a formar part de la seua companyia sueca per a participa en els muntatges de titelles per adults "Ubu Rey" i "Don Quijote". Durant l'any 1988 estigué de gira amb aquesta companyia pel Japó, Corea, Bulgària, Andorra i Espanya. Durant aquest període aprèn diferents tècniques de titelles com el "Kuruma-Ningyo" amb el mestre japonès Ruiji Nishikawa. En tornar de la seua experiencia internacional l'any 1989, Edu Borja s'introduix en el doblatge, sector artístic que comença a nàixer a València a l'empara de la televisió autonòmica valenciana. Promete es converteix en un dels pioners del doblatge de Canal 9 i en una de les veus més habituals de tot tipus de produccions doblades en valencià.
Parallelament munta l'any 1990 la seua pròpia companyia de teatre de titelles i estrena l'espectacle "Soledades", amb què es presenta en els festivals internacionals de titelles més importants de l'estat espanyol i obté crítiques molt favorables.
Realitza espectacles de titelles per adults ("Te odio") i també per a tots els públics ("El Circo La Telaraña", "Història de Titilla" i "Quijote vive").
Participa habitualment en festivals internacionals de teatre de titelles i en programacions públiques. Ha intervingut en diversos programes de Televisió Valenciana com actor i presentador.
Compagina conferències, tallers i seminaris sobre la titilla (tant per a escolars com per a professionals del teatre o docents), exposicions de la seua collecció particular de titelles i representacions dels seus espectacles amb el doblatge de tot tipus de pellícules, sèries, dibuixos animats i documentals. Ha posat la seua veu a grans actors com Kart Malden, Lawrence Olivier, Rod Steiger, Bob Hope, Robert Mitchum, Dudley Moore, Meter Duval, Anthony Queen, Fred Astaire, David Niven, etc. i també a dibuixos animats com Asterix i Bugs Bunny entre altres.
També realitza actuacions d'animació informàtica en temps real per donar vida a ciber-actors virtuals mitjançant el teclat i el joystick d'un ordinador.
Ha collaborat amb diferents companyies teatrals en el muntatge d'espectacles per als quals ha construït titelles i ha supervisat la seua manipulació: PTV de València en "Cambio de Plan", UROC en "Romeo y Julieta" per al Teatro Español de Madrid, Imprebis en "Quijote" i "Moon", "Las bodas y el baile de Luis Alonso", per al Teatro de la Zarzuela de Madrid i Arbolé de Saragossa en "El libro de los gorriones".

De major vol ser "titellaire".

Edu Borja se tituló como profesor de E.G.B. en 1980. Proviene del teatro universitario amateur valenciano de los años 70.
En 1983 se integra en el histórico grupo independiente valenciano "L'Entaulat", participando en algunos montajes entre los que destacan "20.000 leguas de viaje submarino" y "Tirant lo Blanc", montajes de la Diputación de Valencia pioneros en el campo de las grandes producciones teatrales infantiles.
Pasó por diversos grupos del teatro infantil valenciano, impartiendo paralelamente cursillos de marionetas para maestros y escolares. Participó en la campaña pedagógica "Juguemos al Teatro" dentro del Teatre Principal de València.
El prestigioso marionetista sueco director del Marionetteatern de Estocolmo Michael Meschke, le invitó a formar parte de su compañía sueca para participar en los montajes de marionetas para adultos "Ubu Rey" y "Don Quijote". Durante 1988 estuvo de gira con esta compañía por Japón, Korea, Bulgaria, Andorra y España. En este periodo aprende distintas técnicas de marionetas como el "Kuruma-Ningyo" con maestro japonés Ruiji Nishikawa.
Al volver de su experiencia internacional en 1989, Edu Borja se introduce en el doblaje, sector artístico que comienza a nacer en Valencia al amparo de la televisión autonómica valenciana. Pronto se convierte en uno de los pioneros del doblaje de Canal 9 y en una de las voces más habituales de todo tipo de producciones dobladas al valenciano.
Paralelamente monta en 1990 su propia compañía de teatro de marionetas y estrena el espectáculo "Soledades", con el que se presenta a los festivales internacionales de marionetas más importantes del estado español obteniendo
críticas muy favorables.
Realiza espectáculos de marionetas para adultos ("Te odio") y también para todos los públicos ( "El Circo La Telaraña", "Historia de Titilla" y "Quijote vive").
Participa habitualmente en festivales internacionales de teatro de títeres y en programaciones públicas.
Ha intervenido en varios programas de Televisión Valenciana como actor y presentador.
Compagina conferencias, talleres y seminarios sobre la marioneta (tanto para escolares como para profesionales del teatro o docentes), exposiciones de su colección particular de títeres y representaciones de sus espectáculos con el doblaje de todo tipo de peliculas, series, dibujos animados y documentales. Ha puesto su voz a grandes actores como Karl Malden, Lawrence Olivier, Rod Steiger, Bob Hope, Robert Mitchum, Dudley Moore, Peter Duval, Anthony Queen, Fred Astaire, David Niven, etc. y también a dibujos animados como Asterix y Bugss Bunny entre otros.
También realiza actuaciones de animación informática en tiempo real dando vida a ciber-actores virtuales mediante el teclado y el joystick de un ordenador.
Ha colaborado con distintas compañias teatrales en el montaje de espectáculos para los que ha construido títeres y ha supervisado su manipulación en los mismos : PTV de Valencia en "Cambio de Plan", Uroc en "Romeo y Julieta"
para el Teatro Español de Madrid, Imprebis en "Quijote" y "Moon", "Las bodas y el baile de Luis Alonso", para El teatro de la Zarzuela de Madrid, y Arbolé de Zaragoza en " El libro de los gorriones".

De mayor quiere ser "titiritero".

Espectacles

Soledades / Soledats
El circus la Teranyina: Puppet show on Earth
Dr. Fausto
Thoonmachine
La marioneta/ Titella
Incredible Word
Te odio / T'odie
Quixot viu / Quijote vive
Construcció de titelles de vareta
Marioneta de fils
Història de titella
Titelles divertits
Geronto show


Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es