Aguilar, Mertxe

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Aguilar, Mertxe

Data de naixement: 12/02/1979
Població: Palma de Mallorca
Dècada: Dècada dels 70's

Trajectòria

Entre 1997 i 2000, Aguilar estudia ballet clàssic espanyol en la Classical and Spanish Dance School de València i, a partir de 2001, comença a formar-se en interpretació en l’Escuela OFF de la mateixa ciutat. En este període de formació, participa en diferents produccions i mostres de l’Escuela OFF, dirigides per Rafa Cruz, com  Romeo y Julieta (2002), Marat-Sade (2002), Drácula (2003) o Lope de Aguirre, traïdor (2003). Diplomada en Art Dramàtic en 2004, forma part de la primera promoció de l’Escuela Off, on coincideix amb altres futurs creadors com Pablo Gisbert, Celso Giménez, David Mallols o José Zamit. Posteriorment, l’autora amplia la seua formació com a intèrpret  amb una sèrie de cursos impartits per Hassane Kouyatée (Companyia de Peter Brook), Chema Cardeña, Santiago Sánchez, Berty Tovias o Jaime Chavarri. Entre 2006 i 2007, resideix a Madrid, on cursa entrenament actoral a l’Estudio Corazza, amb Rosa Morales i Ana Gracia. 

Fora de l’escola, intervé en Cinco piezas mecánicas (2006), del col·lectiu Mecànica Inestable, llavor de la companyia El Conde de Torrefiel. Aquesta peça naix de la col·laboració amb Espacio Inestable de València, on s’estrena. Com a actriu, també participa en la peça breu Intimidad (2007), de Sanchis Sinisterra, i en Los Locos de València (2009); així com en diversos curtmetratges de Ramón Alfonso com Mayo, la memoria del olvido (2003), Sombras (2006), El flequillo de Jean-Pierre (2007) o Las bicicletas de alambre (2008), i de Javier Alfonso, Don’t tell me it, do it (2006)

A partir de 2008, Aguilar s’interessa per l’escriptura dramàtica amb el taller “Apropament a la tragicomèdia”, impartit per Paco Zarzoso a l’Escola de Teatre Escalante. No serà l’únic curs que faça amb aquest autor, repeteix a la Universitat de València (2009), al curs anual de Dramatúrgia d’Escalante (2009-2010), al taller “in vino veritas” de l’SGAE (2011) i a un altre al Port de Sagunt (2011-2012). En aquests cursos, l’autora coincideix amb altres alumnes com Laura Sanchis, Sònia Alejo, Javier Sahuquillo, Carmen Valera, Jéssica Martínez o Mafalda Bellido. Precisament, amb Zarzoso i altres professionals, entre els quals trobem alumnes dels seus tallers i la mateixa Aguilar, es conforma un col·lectiu que fundarà la Sala Ultramar de València a l’any 2012. 

Aquest any serà important per a la trajectòria de l’autora ja que portarà a la pràctica alguns dels seus interessos més enllà de la interpretació, és a dir, gestió, docència i escriptura. Per un costat, la Sala Ultrama estarà dirigida col·lectivament entre 2012 i 2014, a partir d’eixe moment, desde la temporada 2014/2015 fins l’actualitat, Aguilar s’encarrega de dirigir aquest projecte, amb José Zamit i Ana Fuentes. A més de la seua programació, dedicada fonamentalment a la dramatúrgia valenciana, aquesta sala ofereix una residència d’autoria teatral des de 2016. Per un altre costat, Aguilar treballa com a docent d’interpretació a l’escola on s’havia format, l’OFF. Cal destacar el seu treball de direcció en diverses mostres d’aquesta escola amb obres de Shakespeare, Lope de Vega, Txékhov, Buero Vallejo, Ionesco, Beckett, Rodrigo García o Lluïsa Cunillé. Per últim, explora l’escriptura, en un primer moment, destinada a l’audiovisual en el llargmetratge col·lectiu Tots a una veu (2012), on participen, entre altres guionistes, dramaturgues com Guadalupe Sáez o Carmen Valera. 

En 2013, escriu els primers textos com a autora dramàtica per a projectes col·lectius junt amb altres companys dels tallers de Zarzoso. El primer treball serà La ronda del miedo, coescrita amb María Cárdenas, Sònia Alejo, Marta Chust, Guadalupe Sáez i Carmen Valera i dirigida per Javier Sahuquillo, estrenada a la mateixa Sala Ultramar. Mesos després, Sonia Alejo, Mafalda Bellido, Robert March, Jacobo Julio, Frederic López, Guadalupe Sáez i Carmen Valera reben un encàrrec del Grup de Teatre de la Universitat de València, Abelles. Aquesta peça anirà signada per Las Federicas i la dirigirà Pep Sanchis. El vincle amb la Universitat de València es mantindrà amb Escena Erasmus, projecte del qual Aguilar rep un nou encàrrec per a la peça col·lectiva El circ de la frontera (2016) i escriu el text breu El suplicio de los peces.  

L’autora estrena algunes de les seues obres en solitari més destacades a la Sala Ultramar: el monòleg breu, que dirigeix i interpreta, Aquí no va a salir el sol (2014); i la seua primera peça llarga, Azerbaijan (2017), amb direcció d’Eva Zapico. Aquests textos, especialment el segon, comptaran amb la coordinació dramatúrgia de Xavier Puchades, amb el qual va fer el taller d’”escriptura ralentitzada” entre 2013 i 2014. De fet, Aguilar continuarà assistint a cursos de creació escènica i dramatúrgia de manera regular com els impartits per Los Corderos Sc. (2014), Patrícía Pardo (2015), Eusebio Calonge (2015) o Pablo Gisbert (2016). 

Els últims anys, l’autora ha rebut l’encàrrec de la companyia Boicot Escénico per a escriure la peça llarga Turquesa (2018), estrenada a la Carme Teatre i dirigida per Eva Zapico; i la producció de l’Institut Valencià de Cultura, Alexandria (2018), coescrita amb Guadalupe Sáez, estrenada en el Teatre Rialto, amb coordinació de Xavier Puchades i direcció de Juan Pablo Mendiola. Aquestes dos peces han sigut publicades recentment. En aquesta producció pública i en un altra, Godot (2020), Aguilar ha participat com a actriu. 

En aquest sentit, com a actriu ha intervingut en els cicles de teatre breu d’Ultramar amb Aminata (2014), de Carmen Valera; o en els últims treballs de Lupa Teatre (hui, La Família Política): Se’ns està quedant cos de postguerra (2015), L’alegria està ací dins (2017) i Plàstic (2019), escrites per Guadalupe Sáez. Amb L’Alegria està ací dins, guanya el Premi a la Millor Actriu de la Mostra de Teatre de Barcelona en 2018. L’últim treball com a actriu ha sigut en La confiança (2021), també de Sáez, obra amb que s’ha estrenat Produccions d’Ultramar. 

Aguilar, junt amb Guadalupe Sáez, han començat també a impartir tallers d’iniciació a l’escriptura teatral a la Sala Ultramar. A partir de 2018, l’autora treballa com a guionista de diferents formats televisius per a À Punt com Els BítersComediants o El cau de les feretes

Aguilar forma part de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET).

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2013. Escena 1. La ronda del miedo, escrita amb Maria Cárdenas, Sònia Alejo, Marta Chust, Guadalupe Sáez i Carmen Valera. Direcció Javier Sahuquillo. Sala Ultramar, València. 
2013. Abelles. Escrita amb col·lectiu Las Federicas. Direcció Pep Sanchis. Sala Matilde Salvador, València.  
2014. Aquí no va a salir el sol. Direcció de l’autora. Cicle Ven y Raja. Sala Ultramar. 
2016. El suplicio de los peces, per a Circ de la frontera, escrita amb Guadalupe Sáez, Maribel Bayona, Anna Marí, Manuel Molins, Jacobo Pallarés i Daniel Tormo. Direcció Anna Marí. Grup Escena Erasmus. Sala Matilde Salvador, València. 
2017. Azerbaijan. Direcció Eva Zapico. Mertxe Aguilar-Sala Ultramar. Sala Ultramar, València.
2018. Turquesa. Direcció Eva Zapico. Boicot Escénico. Carme Teatre, València. 
2018. Alexandria, coescrita amb Guada Sáez. Direcció Juan Pablo Mendiola. Institut Valencià de Cultura, Teatre Rialto, València. 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2014. Aquí no va a salir el sol. Breves de Teatro III. Autoedició Sala Ultramar, València. 
2014. Aquí no va a salir el sol. http://aveet.eu
2015. Aquí no va a salir el sol. Recull d’escenes teatral i circenses. Autoedició Sala Ultramar, València. 
2017. Azerbaijan. Revista Red Escénica, núm. 7, València, p. 21-40.
2019. Alexandria, coescrit amb Guadalupe Sáez. Institut Valencià de Cultura, València.  

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

2019. Text introductori, coescrit amb Guadalupe Sáez. Alexandria, Institut Valencià de Cultura, p. 5. 

Pròlegs i programes de mà.

2018. Text programa de mà Alexandria, amb Guadalupe Sáez. Institut Valencià de Cultura. 
2018.  Text del dossier Alexandria, amb Guadalupe Sáez. Institut Valencià de Cultura.
 

Obra traduïda

GREC
2018. Το μαρτύριο των ψαριών (El suplicio de los peces). Traducció de Styl Rodarelis. El teatro de Valencia en el siglo XXI. Editorial Lapis, Atenas.

Obra premiada

2017. Ajuda a la creació de literatura escènica de l’Institut Valencià de Cultura, per Mort al bufó

Altres premis
2018. Premi a la Millor actriu a la Mostra de Teatre de Barcelona, per L’alegria està ací dins

Bibliografia

Llibres

PALAZÓN, B. (2019). Anàlisi d'un projecte d'arts escèniques a la ciutat de València. Estudi del cas de la Sala Ultramar (2012-2018). Treball final de màster, Universitat de València. 

Articles, capítols, pròlegs

MENDIOLA, J. P. (2018). Text dossier Alexandria. Institut Valencià de Cultura. 
PARDO, P. “Dona i creació escènica al País Valencià (2005-2014)”. L’Aiguadolç, 45, p.29-43.
ROSSELLÓ, R. X. (2014). “Más allà de la interpretación: nuevas creadores en el teatro valenciano actual”. Telón de Fondo, 19, p. 83-107.
-(2016). “Las autores asaltan los escenarios valencianos del siglo XXI”, introducció a Hijos de Verónica (Generación del miedo). El Petit Editor, Cullera, p. 9-33.
-(2018). “L’autoria teatral valenciana del segle XXI: la consolidació de noves veus”. Revista d'Estudis catalans, núm. 31, p. 313-343.
-(2020)."Sobre la dramatúrgia valenciana actual i la Sala Ultramar". Solo quedará la lluvia / Només quedarà la pluja, de Carlos Ruiz. Sala Ultramar Edicions, València,  p.7-15. 

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

BROX, O. (2018). “Mertxe Aguilar y Guadalupe Sáez. Las fuentes del conocimiento”. Detour, València, 20 de novembre.
DIAGO, N. (2016). “Otro modelo de teatro fronterizo”, Cartelera Turia, juny.
-(2018) “Datos y algorismos”. Cartelera Turia, 23-29 de novembre.
-(2019). “Metro”. Cartelera Turia, 19 de gener.
EFE (2018). “Alexandria, una reflexión sobre la identidad digital en el teatro Rialto”. La Vanguardia, 8 de novembre.
HERRERAS, E. (2018). “La soledad en tecnologia”. Levante EMV, 25 de novembre. 
JORQUES, B. (2018). “Google te dirá quién eres”. Levante EMV, 8 de novembre.
PEIRÓ, J.V. (2016). “El gran circo de Europa”. Las Provincias, 4 de juny.
-(2017). “¿Amor sin fin?. Las Provincias, 21 de gener.
-(2018). “Extraños en un metro”. Las Provincias, 5 de maig. 
-(2018). “Dios 3.0”. Las Provincias, 17 de novembre.
RODRÍGUEZ, R. (2017). “De València a Azerbaijan, un largo viaje de un texto teatral”. Verlanga, gener.
-(2018). “Alexandria, teatro escrito a cuatro manos”. Verlanga, 8 de novembre.
SIMÓ, M. (2018). “Alexandria, dades, xarxes i perill”. A Cau de Lletra, 9 de desembre. 

Enllaços

https://mertxeaguilar.wordpress.com
http://aveet.eu/aguilar-mertxe/
http://salaultramar.com

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es