Martí Piera, Isabel

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Martí Piera, Isabel

Data de naixement: 01/04/1982
Població: Carcaixent (València)
Dècada: Dècada dels 80's

Trajectòria

Martí arriba al teatre de molt jove, gràcies a l’interés dels pares com a espectadors, però també com a aficionats. Els dos formaven part del grup de teatre amateur Àgora de Carcaixent, per on van passar professionals com Juanjo Prats, Pascual Peris o Enric Casasús, entre altres. Martí coneix molt prompte les entranyes de l’edifici teatral i fa els seus primers passos com a actriu, precisament, en el grup Àgora. La primera vegada que puja a l’escenari és en El dia que mataren John Lennon (1999), dirigida per Joan Carles Rosselló; després, arribarien altres muntatges com La venganza de Don Mendo (2000), de Muñoz Seca; Madrugada (2002), de Buero Vallejo; o Tres sombreros de copa (2006), de Miguel Migura. En totes aquestes obres, coincideix amb una altra futura actriu, Silvia Valero.

En el mateix període de temps d’aquestes experiències teatrals primerenques, Martí comença a estudiar Filologia Espanyola en la Universitat de València (2000-2005). Paral·lelament, treballa com a  Secretària Tècnica de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana (FTACV), amb seu a Carcaixent. Una tasca de la qual s’encarrega entre 2003 i 2006 i que va significar el seu primer contacte amb el món de la gestió. Més endavant, aplicarà aquests coneixements en projectes universitaris com la Jove Companyia d’Entrenament Actoral - Teatre de l’Abast (JCEA), o en altres empresarials com la productora de musicals Tempus Producciones.

En 2005, una vegada acabada Filologia, entra en l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, on es llicenciarà en interpretació textual en 2009. En eixe temps, Martí realitza cursos d’interpretació complementaris amb Nelson Dorr, Ita Aagaard, Jorge Picó o Eva Zapico; de teatre físic i manipulació d’objectes al Festival VEO, amb Jesús Muñoz i Jaume Policarpo; o de Commedia dell’Arte, amb Ana Vázquez de Castro. D’altra banda, com a actriu, participa en la mostra de final de carrera Cruzadas (2009), amb direcció de Ramón Moreno, i en una producció de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, escrita i dirigida per A. Jornet, Larra. Para que empiece el día es indispensable que acabe la noche (2009). Entre 2012 i 2015, forma part de la JCEA, un projecte impulsat pel professor Ramón Moreno a l’ESADV, on també desenvolupa tasques de distribució. En aquesta companyia, l’autora fa substitucions en els muntatges Tartuf (2013) o L’ànima bona de Sezuan(2014); a més, coordina la direcció del muntatge col·lectiu Fets miquetes (2015).

Una vegada llicenciada, Martí prova a posar en marxa una Escola Municipal de Teatre a Carcaixent amb ajuda de Pilar Soler, la Tècnica de Cultura. L’aventura dura només el curs 2009-2010, malgrat els bons resultats obtinguts. En el curs següent, prova sort amb la docència, com a professora de llengua i literatura espanyola, però l’opció de dedicar-se al teatre torna a imposar-se. En 2012, rep l’encàrrec de dirigir la primera producció de la companyia Maquinant Teatre, una peça breu per al Festival Russafa Escènica, El día que cambié mi casa por una trompeta de colores. Martí signa la direcció, però també l’autoria, resultat d’un treball d’improvisacions amb les actrius.

Com altres representants de l’autoria teatral de les promocions més recents, els festivals urbans que naixen en aquell moment seran claus per a donar a conèixer molts joves talents. En el cas de Martí, tornarà al Festival Russafa Escènica amb una altra peça breu, aquesta vegada musical, La antesala (2013); i, una altra col·laboració amb Maquinant Teatre, la peça llarga La fragilitat d’Eros (2013). Totes dues obtenen una acollida molt positiva. Potser per això, l’autora rep nous encàrrecs de direcció de companyies emergents com CanallaCo Teatre, El derrumbamiento del Chico inerte (2013), de Rafa Segura, o l’esmentada Fets miquetes (2015), de Teatre de l’Abast. També escriu els textos de De títulos (2013), de la companyia Tábula Rasa.

Fruit d’una d’eixes col·laboracions, sorgeix la seua actual companyia, Indecents, compartida amb Raquel Piera, Vicent Pastor, Paco Trenzano i Miquel Viñoles. En 2014, Martí dirigeix el primer treball d’Indecents, la peça breu de Paula Llorens, Pequeña Zorra/Mala Pécora per al Miniteatre del Rialto. L’autora entra després com a substituta per a una nova producció de la companyia que, finalment, no qualla. Aleshores, amb una nova producció, s’inicia una col·laboració creativa entre Viñoles i Martí que tindrà com a primer resultat la peça breu, És precís? (2015). Un any abans, ambdós havien coescrit una obra per al Teatre Polinyà del Xúquer, Amb l’aigua al coll (2014), dedicada a la tràgica Pantanada de Tous. La següent producció d’Indecents, també està coescrita i codirigida amb Viñoles, No som ningú (2016), estrenada al Festival Russafa Escènica i que, d’alguna manera, anunciava la futura pandèmia.

En aquest anys, a més, Martí treballa en espectacles musicals amb Tempus Producciones com La Cenicienta (2011), on coneix a futurs companys de viatge com Neus Alborch, Frank Alonso, Miquel Viñoles, Juanma Picazo o Dani Paz. Quan Tempus passa a dir-se Eventime, Martí desenvolupa tasques d’interpretació, direcció i escriptura. En 2013, s’encarrega de l’adaptació i direcció d’El libro de la selva, on també fa les lletres de les cançons; i en 2015, realitza una nova versió de Cenicienta, la magia del musical, coescrita amb Dani Paz qui s'encarrega de la direcció. En aquesta línia de teatre familiar, Martí ha rebut encàrrecs d’algunes companyies ja esmentades: escriu Lluna, dos i... tres! (2016), de Teatre de l’Abast, o, més recentment, Cartes a Curie (2020), que escriu i dirigeix per a Maquinant. Junt amb una de les membres d’aquesta última companyia, Ana Ulloa, fa un experiment participatiu en el Cabanyal Íntim, Atlas: la alquímia del olvido cotidiano (2018).

Tots aquests anys, d’una manera prou regular, l’autora ha treballat com a actriu amb altres companyies com Wichita, El estado de piedra (2013) i Nosotros no nos mataremos con pistoles (2015); la companyia Carme Teatre, La borda (2017), Lennin (2017), La bolcheviqui del Carme (2018), El Cristo del Poble (2018) i Barracó 62 (2019); Francachela Teatre, José Antonio & Federico (2019); o A Tiro Hecho, Tot explota (2019), producció de l’IVC; i Ingovernables (2021). Amb aquesta última companyia, Martí ha exercit d’ajudant de direcció, com també en altres companyies com Bramant Teatre, Tío Vania (2015) o La más fuerte (2016), on acabarà per dirigir i fer la dramatúrgia de Desde el infierno (2017); per últim, Teatro del Contrahecho, amb Delirium(2019), com a dramaturga i directora, i Segarem ortigues amb els tacons (2017), com a actriu. Darrerament, també ha exercit de locutora en la sèrie infantil amb cançons, Feretes (2018), d’À Punt, i en el projecte de l’Aula Didàctica de Centre Teatral Escalante.

Entre els últims treballs, destaquen Arrels al ras (2018), ajuda a la creació de literatura escènica de l’Institut Valencià de Cultura que, posteriorment, rep una altra ajuda de la Fundació Autor de l’SGAE per ser traduïda al rus; i les darreres estrenes de la companyia Indecents, escrites i dirigides per Martí, Niñas que no tenemos ni puta idea (2018) i Salem (2021), aquesta última va ser residència de creació de la Sala Carme Teatre. Actualment, Martí escriu i dirigeix la seua primera producció pública amb l’Institut Valencià de Cultura, Fes-me un lloc (2021), que s’estrenarà al Teatre Rialto de València.

L’autora sempre ha mostrat una implicació constant en el món associatiu. En quant a aquesta implicació en les associacions d’arts escèniques, forma part de la Comissió d'Igualtat de l'AAPV (Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians) i és l’enllaç sindical amb Conarte; i ha col·laborat en algunes activitats de l’AVEET (Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre), com per exemple amb el Club de Lectura, patrocinat per l'IVC. Hem de destacar el treball d’investigació, Mapa Teatral Valencià, que porta endavant des de 2019 junt amb Laia Porcar, Núria Vizcarro i Rafa Segura. Projecte que compta amb la col·laboració de l’IVC i, en concret, del Centre de Documentació Escènica. Aquest ambiciós treball tracta d’elaborar un mapa virtual on apareguen tots els professionals de les arts escèniques del País Valencià, així com equipaments públics i privats, festivals, escoles, etc.

Actualització trajectòria JULIOL 2021
© Xavier Puchades

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2012. El día que cambié mi casa por una trompeta de colores. Direcció Isabel Martí. Maquinant Teatre. Festival Russafa Escènica, València. (TB)
2013. La antesala. Direcció Isabel Martí. Música Víctor Lucas. EnClauDe. Festival Russafa Escènica, València. (TB)
2013. La fragilitat d'Eros. Direcció Isabel Martí. Maquinant Teatre. Russafa Escènica, València. 
2013. De títulos. Direcció Laura Romero, Tábula Rasa. Festival Russafa Escènica, València.
2014. Amb l’aigua al coll, amb Miquel Viñoles. Direcció Miquel Viñoles. Teatre Polinyà del Xúquer. Casa de la Cultura de Polinyà de Xúquer, València. 
2015. És precís?, amb Miquel Viñoles. Direcció Isabel Martí i Miquel Viñoles. Els Indecents. Festival Russafa Escènica, València. (TB)
2016. Lluna, dos i... tres! Direcció Laura Valero. Teatre de l’Abast. Teatre de l’Agrícola d’Alboraia, València. (TF)
2016. No som ningú, amb Miquel Viñoles. Direcció Isabel Martí i Miquel Viñoles. Els Indecents. Festival Russafa Escènica, València. 
2018. Atlas: la alquimia del olvido cotidiano, creació amb Anna Ulloa. Festival Cabanyal Íntim, València. (TB)
2018. Niñas que no tenemos ni puta idea. Direcció Isabel Martí. Els Indecents. Centre Cultural El Molí de Benetússer, València.
2020. Dona valenta, per a (R)MINDS, text col·lectiu junt amb Lucía Sáez, Ester M. Medrano, Isabel Requena, Xavier Puchades, Néstor Mir i Pedro Montalbán-Kroebel. Amb dramatúrgia de Sònia Alejo i direcció Tomás Ibáñez. Institut Valencià de Cultura, Festival Sagunt a Escena, Sagunt. (DC)
2020. Cartes a Curie. Direcció Isabel Martí. Maquinant Teatre. Auditori Municipal de Rafelcofer, València. (TF)
2021. Salem. Direcció Isabel Martí. Els Indecents – Residències Carme Teatre. Carme Teatre, València.
2021. Salvar al pueblo, amb Gemma Miralles. Per a El viatge impossible, escrita amb  Guada Sáez i Daniel Tormo. Direcció Josep Valero. Escena Erasmus. La Rambleta, València. (TB)
2021. Fes-me un lloc. Direcció Isabel Martí. Institut Valencià de Cultura. Teatre Rialto, València. (en producció)

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2013. El libro de la selva. Direcció i lletres Isabel Martí. Eventime Teatre. Gran Teatre de Xàtiva, València. (TM)
2015. Cenicienta, la magia del musical, amb Dani Paz. Direcció Dani Paz. Eventime Teatre. (TM)
2017. Desde el infierno, de Jerónimo Cornelles. Direcció Isabel Martí. Bramant Teatre. La Rambleta, València. 
2019. Delírium, de Marcos Luis Hernando. Direcció i dramatúrgia Isabel Martí. Teatre del Contrahecho. Festival de Russafa Escènica, València. 

Obra traduïda

GREC
2018. Dos rayitas, Traducció de Styl Rodarelis. El teatro de Valencia en el siglo XXI. Editorial Iaspis, Atenas. (TB)

RUS
Inèdit
2019. Arrels al ras. Traducció de Veronica Proskumina. Ajuda de la Fundació Autor SGAE  a la traducció de textos teatrals. 

 

Obra premiada

2018. Ajuda a la creació de literatura escènica de l’Institut Valencià de Cultura, per Arrels al ras
2020. Premi millor posada en escena en el Certamen Nuevos Investigadores Teatrales (CENIT) del TNT Atalaya de Sevilla, per Delírium

Bibliografia

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

DIAGO, N. (2013). "Tres eran tres". Cartelera Turia, 21-72 de març.
-(2021). “Pisando fuerte”. Cartelera Turia, gener.
-(2021). “El fútbol no es cosa de hombres”. Cartelera Turia, juny.
GANDARIAS, C. (2018). “¿Por qué los hombres matana las mujeres?”. Aforolibre.com, 3 de febrer. 
MARTÍ, J. C. (2019). “Delírium”. Levante-emv, 7 de novembre.
PEIRÓ, J. V. (2016). “Los grandes Bosques de Russafa”. Las Provincias, 1 d’octubre.
-(2021). "Manos sucias sobre la ciudad". Las Provincias, 16 de gener.
-(2021)."¿Año del ferrocarril en pandemia? Las Provincias, 26 de juny.
-(2021). “Messi i Jennifer Hermoso”. Redescenica.com, 20 de juliol. 
SANVÍCTOR, N. (2021). “Entre el Salem de Massachussets i el de la Vall d’Albaida hi ha el Salem d’Isabel Martí”. Vilaweb, 1 de febrer. 

Enllaços

https://aveet.eu/marti-piera-isabel/
https://www.aapv.es/dmarti_i.html

Entrevistes
https://vimeo.com/139914939
https://www.youtube.com/watch?v=e4ERvJvHClE
https://www.youtube.com/watch?v=QEzLJEgCxXE

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es