Alejo, Sònia

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.

Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Alejo, Sònia

Data de naixement: 07/01/1972
Població: Almassora (Castelló)
Dècada: Dècada dels 70's

Trajectòria

            Sònia Alejo inicia la seua formació teatral a l’Escola Municipal de Teatre d’Almassora en 1988. Fins a l’any 1991, assisteix a classes d’interpretació, dramatúrgia i tècniques vocal i corporal, impartides per Pep Cortés, Cesca Salazar, Joan Raga, Carles Pons, Montse Anfruns o Tian Gombau. Des de la seua fundació en 1989, forma part de la companyia de carrer de Vila-real, Visitants, on inicialment participa, sobretot, com a actriu i, des de 1990, s’encarrega també del disseny i confecció del vestuari. Paral·lelament, la seua funció com a dramaturga se centra, puntualment, en revisar i reescriure en castellà i valencià algunes escenes i peces breus de la companyia.  

Tot al llarg dels anys noranta, Alejo intervé com a actriu en espectacles de carrer i/o de sala de Visitants, la majoria destinats a un públic familiar, com Hugonstein (1989), FamdeFoc (1989), Pirates! (1991), La Família Vamp (1992), Estranys en la nit(1994), una nova versió d’Hugonstein(1995) o La Creu i la Lluna (1996). Sense abandonar la línia habitual de treball de la companyia, Visitants posen en marxa el laboratori Nefaria, on treballen alguns dels components de la companyia entre els quals trobem David Climent i Pablo Molinero (Los Corderos). Aquest laboratori suposarà un detonant important per a les trajectòries creatives de tots els participants. Alejo continua participant com a intèrpret en Escultures humanes (1997), Humanity Experience (1999), El somni d’una nit d’estiu (2001), N.0 (2002) i Viatgers (2004). Algunes d’aquestes peces, de caire més experimental i performatiu, no s’entenen sense l’existència del laboratori citat.
            
            Un tret de la trajectòria de l’autora és el seu interès constant per formar-se en diverses disciplines vinculades a les arts escèniques. Tot al llarg dels anys noranta, als cursos d’interpretació amb Julia Varley (Odin Teatret), Nadine Thouin, Jerry Snell, Marta Català, Guillermo Heras o Jorge Picó, se n’afegeixen altres de dansa contemporània amb Gabriella Soschi (1995-1997); de disseny i confecció de vestuari per a l’espectacle, al Centro de Tecnología del Espectáculo de Madrid (1996-1999); de tecnologia de l’espectacle, a l’Escuela del Actor de València (1999-2000); o de dramatúrgia amb J. L. Alonso de Santos, Michel Simonet o Carme Portaceli. Per tant, el seu primer contacte amb l’escriptura dramàtica es pot localitzar en aquests cursos. A partir de 2003, dins dels processos de treball de Visitants, Alejo s’encarrega d’elaborar alguns dels guions escènics fruit del treball de creació als assajos.
 
           És a partir de 2003, doncs, quan l’autora obri una nova etapa més centrada en la direcció i la dramatúrgia. De fet, a partir de 2005, deixa d’intervenir com a actriu en els muntatges de Visitants. Aquesta tasca de direcció serà habitualment compartida amb altres membres de la companyia en espectacles de carrer com la nova versió d’Hugonstein (2003); Tirant i Carmesina (2004), amb Maite Gil; o Confluencias (2005), amb Bilijana Angelic, Dani Tomàs i Alícia Soto. Fora de la companyia, Alejo codirigeix amb Sergio Martínez, el seu primer treball de teatre textual i destinat a sales, Una nota imposible (2004), producció de la companyia A Tempo. La seua implicació en Visitants, per tant, serà cada vegada major, fins i tot s’anirà ocupant també de tasques de gestió. Així i tot, des de 1995, havia exercit de cap responsable en gira de Visitants, una companyia que, ja aleshores, comptava amb una projecció nacional i internacional. Aquesta dedicació a la gestió es detecta també a partir de l’any 2000, quan Alejo porta la coordinació de regidoria de diverses edicions del Festival de Teatre de Carrer de Vila-real.
 
            En la primera dècada de 2000, l’autora no abandona la seua inquietud formativa. En 2003, assisteix al Postgrau de Teoria, tècniques i didàctica de teatre, organitzat per la Fundación Empresa i la Universitat Jaume I de Castelló. Són anys en què continua formant-se en dansa contemporània, però també en manipulació, expressió corporal o tècniques de circ. Disciplines impartides per diferents professionals com Mar Gómez, Milorad Buncic, Enzo Querubino, Patrícia Pardo, Pepe Sobradelo, J. A. Sánchez, Carmen Ombuena, Alicia Herrero, Isabel Rocatti, entre altres. 
 
            Quant a l’escriptura teatral, d’entre els tallers específics als quals assisteix (Jordi Galcerán, Roberto García, José Sanchis Sinisterra, etc.), destaca els realitzats amb Paco Zarzoso entre 2005 i 2012: Escritura teatral (2005); Creación de personajes complejos (2008); Aproximación a la tragicomedia (2008-2009); Taller d’escriptura dramàtica a l’Escola Escalante (2009-2010); o Laboratori d’escriptura teatral Las Federicas (2011-2012). Aquests cursos suposaran l’impuls definitiu perquè Alejo s’interesse definitivament per l’escriptura i serà un període especialment creatiu. En 2009, per a Visitants, adapta una nova versió d’Hugonstein i escriu els textos per a diferents intervencions urbanes com Tot esperant... D’altra part, participa en processos d’escriptura col·lectiva sorgides dels tallers de Zarzoso. Els primers treballs en aquesta línia seran El último final (2009) i Máquina salvaje(2010), signades amb el nom de Los Patos Salvajes. A l’any 2013, estrena La ronda del miedo, nascuda del taller “teatro ebrio”, coescrita amb Mertxe Aguilar, Guadalupe Sáez, Marta Chust, María Cárdenas i Carmen Valera, i produïda per la Sala Ultramar amb direcció de Javier Sahuquillo. Per aquesta peça, Alejo aporta les peces breus Culebra negra i Anhidrosis. També a l’any 2013, Alejo participa en l’encàrrec del Grup Assaig de la Universitat de València, Abelles, obra dirigida per Pep Sanchis i signat per Las Federicas, grup conformat per Mafalda Bellido, Frederic López, Robert March, Jacobo Julio Roger, Guadalupe Sáez i Carmen Valera.

           En aquesta anys, Alejo també escriu els seus primers textos en solitari. En 2010, guanya el Premi Evarist García d’Alacant amb Cendres, obra que ella mateixa s’encarrega de dirigir amb producció de La Medusa en 2012. Aquesta nova companyia, que naix amb Cendres, serà una iniciativa de la pròpia autora dins de Visitants, una companyia paral·lela centrada en la creació de teatre textual. En 2011, Alejo escriu Las entrañas del paraíso, encara inèdita. Després de col·laborar en les creacions col·lectives citades, escriu la peça breu Duel de tastavins (2015), dirigida per Rubén Rodríguez, per a la primera edició de la Fira de Teatre Breu La Ravalera. Eixe mateix any, estrena Tanatos Show (2015), amb direcció pròpia i producció de La Medusa. Convé destacar, igualment, la seua implicació en la direcció escènica. A partir de 2012, Alejo assumirà de forma regular la codirecció de les peces de carrer de Visitants amb Tomás Ibáñez. A partir d’aleshores, s’encarrega pràcticament de totes les peces i visites teatralitzades per a diferents museus de la companyia i signa amb Ibáñez peces de carrer com Pluja de paraules (2015) o Tempus (2014 i 2016). En 2016, a més, Alejo participa en la primera edició del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, organitzada per Creador.es, amb l’obra Volare, o el olor a cieno de Ícaro.
 
            En els últims anys, l’autora ha desenvolupat també una important tasca de gestió i producció com a coordinadora de les Jornades Professionals del FITCARRER (2013-2018) i com a membre de l’equip de producció del mateix festival (2013-2016). A més, actualment, s’ocupa de la gestió de projectes culturals per a l’Ajuntament de Vila-real, en concret, d’un projecte de cultura als barris anomenat Art Perifèric (2015-2016), i del Memorial Democràtic de Vila-real (2014-2018). En aquest últim projecte, ha escrit i dirigit diferents guions en clau de teatre document per a una sèrie de rutes teatralitzades: Memòria del 31: temps  d'esperança (2014); Dones i repressió: el rent i la sal de la vila (2015); L’esclat de la Guerra Civil: la vila ferida (2016); Exili i acollida: el cor obert d'una vila (2017); i Cultura i educació: L'ànima de la vila (2018). En aquests treballs, Alejo ha revisat episodis històrics de Vila-real, des de l’arribada de la República, passant per les dones represaliades en el franquisme, la guerra,  fins a l’exili i els refugiats. 
 
            En tot aquest temps, no ha desatès la seua formació continuada assistint a classes de dansa contemporània a l’Aula de Contemporani de l’UJI; a cursos amb professionals com Los Corderos, Sol Picó, Sergi Belbel, Laila Ripoll o Alberto Conejero, entre altres; o als tallers del laboratori Creador.es, impartits per Eusebio Calonge, Edgar Chías, Romina Paula o Santiago Loza. Destaca el taller d’escriptura narrativa de quatre anys impartit per Vicent Usó a la UNED (2014-2017) i per l’interés de l’autora pel teatre document, tot assistint al curs de la Universidad Complutentse de Madrid en 2015. L’autora mateixa ha començat a desenvolupar tasques pedagògiques amb tallers de dramatúrgia per a espais públics en el Festival Internacional de Teatro Callejero de Matanzas (Cuba) en 2017, o  en el Festival Santiago Off de Xile en 2018. 
 
            De la seua implicació en diferents associacions destaca la publicació de nombrosos articles de reflexió i entrevistes en la revista teatral Equiliquà de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV). Des de 2017, a més, exerceix de presidenta de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET), on ha col·laborat en l’organització de diverses activitats dirigides a la defensa i visibilització de la dramatúrgia valenciana. 
 
            Els últims treballs de l’autora són Olea (2016), on s’encarrega de la dramatúrgia i la codirecció, espectacle nominat als Premios Max 2018 com a millor espectacle de carrer; en 2017, Alejo rep la residència d’Autoria de la Sala Ultramar–SGAE per a escriure La vida inventada de Godofredo Villa, text tutoritzat per Maribel Bayona que, eixe mateix any, comptarà amb una lectura dramatitzada dirigida per Xavier Puchades. Actualment, aquesta obra està en procés d’assajos i s’estrenarà a finals de 2018 amb producció de La Medusa. Aquesta companyia va nàixer també amb l’objectiu de col·laborar amb altres creadors i companyies, un dels primer exemples ha sigut Classe (2018), de Guillermo Calderón, amb direcció de Xavier Puchades i coproduïda amb teatrencompanyia.

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2012. Cendres. Direcció de l’autora. La Medusa. Sala Arniches, Alacant.
2013. Culebra negra, en La ronda del miedo, coescrita amb Mertxe Aguilar, Maria Cárdenas, Marta Chust, Guadalupe Sáez i Carmen Valera. Direcció Javier Sahuquillo. Sala Ultramar, València.
2013. Anhidrosis, La ronda del miedo, coescrita amb Mertxe Aguilar, María Cárdenas, Marta Chust, Guadalupe Sáez i Carmen Valera. Direcció Javier Sahuquillo. Sala Ultramar, València.
2013. Abelles, coescrita amb Mafalda Bellido, Frederic López, Robert March, Jacobo Julio Roger, Guadalupe Sáez i Carmen Valera. Direcció Pep Sanchis. Grup Assaig de la Universitat de València, Sala Matilde Salvador, València.
2015. Tanatos Show. Direcció de l’autora. La Medusa. Corral de Comedias, Xilxes.
2016. Duel de tastavins. Direcció de Rubén Rodríguez. La Medusa. Fira de Teatre breu La Ravalera, Casino Antic, Castelló.

Guions escènics per a espais públics

2009. El viaje de los cómicos, textos per a Mercats Medievals. Direcció de l’autora. Visitants. Alcalá de Henares.
2010. Tot esperant..., textos per a intervenció urbana. Direcció de l’autora. Visitants. Festival Sagunt a Escena.
2012. Judit & Paul, coescrita amb Tomás Ibáñez. Direcció Rubén Rodríguez. Visitants. Festival TAC de Valladolid.
2013-2016. Guions per a les intervencions teatrals realitzades amb Visitants als museus de Vila-real.
2014. Tempus (1a versió), dramatúrgia i textos de l’autora, codirigida amb Tomás Ibáñez. Visitants. Festival Umore Azaka, Leioa.
2014. Memòria del 31: temps d’esperança. Memorial Democràtic de Vila-real.
2015. Dones i repressió: el rent i la sal de la vila. Dramatúrgia i direcció de l’autor. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2015. Pluja de paraules, dramatúrgia i direcció amb Tomás Ibáñez. Visitants. Festival Reclam, Castelló.
2016. L’esclat de la Guerra Civil: la vila ferida. Dramatúrgia i direcció de l’autor. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2016. Tempus (2a versió), escrita i dirigida amb Tomás Ibáñez. Visitants. Festival Tercera Setmana, Mercat de Jesús, València.
2016. Olea, dramatúrgia i textos de l’autora, codirigida amb Tomás Ibáñez. Visitants. Festival Sagunt a Escena.
2017. El cor obert d'una vila. Dramatúrgia i direcció de l’autora. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2018. L’ànima de la vila. Dramatúrgia i direcció de l’autora. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2009. El viaje de Hugo, adaptació de l’autora d’Hugonstein de Joan Raga, Tomás Ibáñez i Maite Gil. Visitants. Teatre Municipal d'Almassora.

Posades en escena posteriors i reposicions (Nacionals)

2018. La ronda del miedo, coescrita amb Mertxe Aguilar, María Cárdenas, Marta Chust, Guadalupe Sáez i Carmen Valera. Direcció Daniel Moreno. Pink Elefante Teatro, Teatros Luchana, Madrid.

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2009. El último final, grup dramatúrgic Los Patos Salvajes. Direcció Paco Zarzoso. Centre Teatral Escalante, València.
2010. Máquina salvaje, grup dramatúrgic Los Patos Salvajes. Direcció Paco Zarzoso. Centre Teatral Escalante, Valencia.
2012. Zona X, dramatúrgia a partir de lectures eròtiques dramatitzades en espais no convencionals, Vila-real.
2016. Volare, o el olor a cieno de Ícaro. I Torneig de Dramatúrgia Valenciana. La Rambleta, València.
2017. La vida inventada de Godofredo Villa. Direcció Xavier Puchades. La Medusa. II Edició de residències d’Autòria en Ultramar–SGAE. Sala Ultramar, València.

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2010. Cendres. Premi Evarist García d’Alacant. Diputació d’Alacant.
2013. Cendres. Web AVEET, València.
2017. El gronxador. En El teatre ací i ara / El teatro aquí y ahora. Alupa Editorial, València, p. 29-32.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

Articles, capítols i pròlegs.
2012. “Acerca de La primavera de las Galápagos, de Mafalda Bellido”. Revista teatral Ukränia, 2, València, p. 35.
2017. “Europa a escena”, Pròleg a El drac d’Europa. Dramatúrgies sobre la Unió. Edicions 96, València, p. 7-10.

Pròlegs i programes de mà.

2009. Programa de mà d’El viaje de los cómicos. Visitants.
2010. Programa de mà de Tot esperant... Visitants.
2012. Programa de mà de Judit & Paul. Visitants.
2012. Programa de mà de Cendres. La Medusa.
2014. Programa de mà de Tempus. Visitants.
2014. Programa de mà de Memòria del 31: temps d’esperança. Memorial Democràtic de Vila-real.
2015. Programa de mà de Dones i repressió: el rent i la sal de la vila. Dramatúrgia i direcció de l’autora. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2015. Programa de mà de Pluja de paraules. Visitants.
2015. Programa de mà de Tanatos Show. La Medusa.
2016. Programa de mà de Duel de tastavins. La Medusa.
2016. Programa de mà de L’esclat de la Guerra Civil: la vila ferida. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2016. Programa de mà de Tempus, (2a versió). Visitants.
2016. Programa de mà d’Olea. Visitants.
2017. Programa de mà d’El cor obert d'una vila. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.
2017. Programa de mà de La vida inventada de Godofredo Villa. Lectura dramatitzada. La Medusa.
2018. Programa de mà de L’ànima de la vila. La Medusa. Memorial Democràtic de Vila-real.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2007. “Això era i no era...” Equiliquà, 11, p. 36-37.
2007. “El teatre universitari en el punt de mira”. Equiliquà, 12, p. 14-18.
2007. “El reclam més efectiu del parany”. Equiliquà, 13, p. 20-21.
2008. “La Platea asociada”. Equiliquà, 15, p. 8-9. 
2008. “Fàtima Agut i la memòria històrica”. Equiliquà, 16, p. 6-7.
2009. “Els associats d'Almenrara cap amunt”. Equiliquà, 17, p. 22-23 
2009. “El Teatre del Raval”. Equiliquà, 18, p. 26-27.
2009. “Enquesta. El teatre valencià fa 20 anys”. Equiliquà, 19, p. 8.
2009. “20 anys de teatre de carrer”. Equiliquà, 19, p. 20-21.
2011. “Temps de crisi i de laments”. Equiliquà, 23, p. 14-15.
2012. “Enquesta. L'actor com a crador”. Equiliquà, 24, p. 11. 
2012. “Fet ací”. Equiliquà, 24, p. 24-26. 
2012. “Artistas a la fuga”. Equiliquà, 25, p. 38-39. 
2012. “Vila-real, 25 anys al carrer”. Equiliquà, 26, p. 16-19. 
2012. “Enquesta. Autors”. Equiliquà, 27, p. 13-14.
2012. “De Buenos Aires a Xilxes”. Equiliquà, 27, p. 40-42.
2013. “Un centre dramàtic nou... a Vila-real”. Equiliquà, 28, p. 44-46. 
2013. “Actors lluny del teatre i les càmeres”. Equiliquà, 29, p. 40-43. 
2013. “Jornada professional del FIT Carrer Vila-real”. Equiliquà, 30, p. 16-17.
2013. “Jun coup de coeur viatger”. Equiliquà, 30, p. 44-47.
2014. “Vull jubilar-me per a deixar de pagar, no per a deixar de treballar. Valentí Piñot.”. Equiliquà, 31, p. 34-37.
2014. “Estiu a escena”. Equiliquà, 33, p. 37.
2015. “Salvant la vida o malvivim del luxe”. Equiliquà, 34, p. 27-29.
2015. “La ravalera arriba a Castelló”. Equiliquà, 35, p. 12-13.
2017. “En el camino, ya se sabe. Vivir es elegir descartar, según se mire”. Presentació al lema del festival Russafa Escènica. (http://russafaescenica.com/lema/lema-2017/?edi_re=2)
2017. “La poma enverinada”. Revista Oci, març.

Obra traduïda

2013. Cenizas. Web AVEET, València. Traducció de la mateixa autora.

Obra premiada

2010. Premi de Teatre Breu en valencià Evarist Garcia d’Alacant, per Cendres.
2018. Nominació a millor espectacle de carrer als Premios Max, per Olea.

Bibliografia

Articles, capítols, pròlegsPEIRÓ, J. V. (2017). “El autor existe”. El teatre ací i ara / El teatro aquí y ahora. Alupa Editorial, València, p. 11-26.

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

BALSEYRO, S. (2010). “Sonia Alejo gana el Premi de Teatre Breu en valencià Evarist García con su obra Cendres”. La Verdad, 17 de setembre.
CASTELLÓN INFORMACIÓN (2015). “Vuelve a Castellón la Fira de Teatre Breu La Ravalera tres el éxito de la primera edición”. Castellón Información, 11 de novembre.
CONTRERAS, V. “La Rambleta trau al carrer el foc, la dansa i la música de Olea”. Levante, 27 de març.
CREADOR.ES (2016). “Talento Creadores: Sonia Alejo. Las piezas para espacios públicos tienen su propia dramaturgia”. (http://creador-es.com/talento-creadores-sonia-alejo/)
DE LUIS OTERO, L. (2018). “Daniel Moreno: La ronda del miedo. Llegado el momento”. Periodistas-es.com, 23 de maig.
FUSTER ALMEIA, J. (2014). “Un recorrido teatralizado recordará la llegada de la Segunda República a Vila-real”. Diario de Castelló, 25 de març.
JÁTIVA, J. M. (2013). “La Sala Ultramar estrena sede con una de miedo”. El País (Comunitat Valenciana), 20 de març.
JORQUES, B. (2017). “Dejad que os ayudemos a curar las artes escénicas”. Levante, 12 de desembre.
HERNANDIS, M. (2016). “Sònia Alejo: L’escriptura de les dones s’ha vist relegada”. El Mundo, (Comunitat Valenciana), 17 de desembre.
MARTÍNEZ, A, (2018). “Mujer y creación, la cultura como nuevo modelo productivo”. El Nacional.cat, 18 de maig.
MEDITERRÁNEO (2016). “Vila-real arranca su tercer memorial Democràtic, que se centra en la guerra civil”. El Periódico Mediterráneo, 6 d’abril.
NIÑO, V. M. (2016). “Visitants estrena en Urones Olea, su síntesis del Mediterráneo”. El Norte de Castilla, 11 d’agost.
SÁNCHEZ, O. (2018). “Un memorial per a no perdre la memòria”. Levante, 20 de març.
TORRES, S. – MARCOS, M. (2018). “Vivim en el món esquemàtic del tuit”. El Mundo (Comunitat Valenciana), 28 de maig.
VIÑAS, E. (2017). “La SGAE se abre al debate sobre su futuro y relación con los autores escénicos”. Valencia Plaza, 29 de setembre.
Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: R. X. Roselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre_ivc@gva.es
medina_fer@gva.es