Requena, Isabel

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Requena, Isabel

Data de naixement: 11/01/1949
Població: València
Dècada: Dècada dels 40's

Trajectòria

Llicenciada en Art Dramàtic pel Conservatori Superior de Música de València (1974). Al llarg dels setanta, assisteix a diversos cursos d’expressió corporal i creació col·lectiva a partir de tècniques d’Augusto Boal (Teatro del Oprimido, Brasil), del Libre Teatro Libre (Argentina) o d’Enrique Bonaventura (Teatro Experimental de Cali, Bogotà). Anys després, continua ampliant la seua formació com a actriu en tècniques de veu, improvisació, clown o Alexandre, amb pedagogs com Michael McCallion, Konrad Sziedrich, Michel López, Mª José Peris, Rafael Calatayud, José Luís Cuerda, o Cristina Castrillo (Teatro delle Radici), entre altres.

Els seus primers treballs com a actriu estan vinculats al Teatre Independent Valencià dels anys 70. Junt amb Jaime Carballo, posa en escena Noche de guerra en el Museo del Prado, de Rafael Alberti, estrenada en l’Acadèmia d’Art de València. Aquest projecte es converteix en l’embrió del grup Pequeño Teatro de Valencia (PTV). Ja amb PTV, intervé en peces de Carballo com El toro y la corneta, Penseque Lucasel panadero. A les quals li segueixen: Adios al Mariscal (1972), de Luis Matilla, Un féretro para Arturo (1972), de Jordi Teixidor, i Las mariposas (1973), de Jaime Carballo.

En els anys 80, funda i codirigeix amb Carballo el Grupo y Taller del Teatro de la Cárcel de Hombres de Valencia (Cárcel Modelo), Intramuros (1986-1989). Un projecte teatral junt amb els presos que, a més d’actuar, comparteixen les seues experiències per a l’escriptura dels textos de Carballo. Requena apareix, també com a actriu, en dos d’aquests treballs: El corral de la mala suerte (1987) i Otras voces y Julia (1987).

En els 90, actua en dos produccions de l’incipient circuit alternatiu valencià: Ellas (1992), de Griselda Gambaro, amb direcció d’Inma Garín, i Leticia, de Peter Shaffer, dirigida per Aurelio Delgado. Realitza, igualment, diverses col·laboracions en l’estranger: amb la companyia Le Cirque Divers i el Festival Voix des femmes (Lieja, Bèlgica), i amb el Teatre delle Radici (Lugano, Suïssa).

En aqueixos anys, Requena comença a treballar com a escenògrafa, figurinista i maquilladora, tasques que desenvoluparà fins a l’actualitat per a diverses companyies valencianes com PTV Clowns, La Dependent, Companyia Teatre Micalet, etc.

Amb Napols Milionaria (1995), d’Eduardo de Filippo, Requena comença una nova etapa lligada a la Companyia Teatre Micalet i que s’estén, pràcticament, fins hui. Pel seu treball en Napols Milionaria rebrà el premi AAPV a la millor interpretació. Des de llavors, es converteix en una de les actrius habituals en les produccions de la companyia, entre les quals destaca Ballant, ballant (1996), que va estar diverses temporades en cartell, i a la qual seguiran altres propostes, també dirigides per Joan Peris, com Cantonada perillosa (1996) i El temps i els Conway (2004) de J.B. Priestley.

Requena forma part de l’elenc d’altres produccions del Teatre Micalet com a directors invitats com Jubileum (2000), de S. Tavori, amb direcció de Carme Portaceli i La persona bona de Se Zuán, de B. Brecht, dirigida per Konrad Zsiedrich. Paral·lelament, també col·labora en muntatges d’altres companyies valencianes: Vodevil (1999), d’Enric Benavent, Isola (2000), de Lola López.

Entre 2000 i 2003, Requena estrena els seus primers textos dramàtics: Inma Sancho dirigeix la lectura dramatitzada de La última cena (2000), en un cicle de la SGAE de València; Pilar Almeria s’encarrega de la direcció de Letra gorda (2000); i la pròpia autora dirigix Ombú i Crú (2003), inspirat en un text d’Antoni Esteve.

En aqueix temps, l’autora es mostra molt activa en la defensa dels drets d’actrius i actors. En 2001, és elegida presidenta de l’AAPV (Actors i Actrius Professionals Valencians), càrrec que ocupa fins a 2004. I per quasi una dècada, fins a 2012, exerceix de copresidenta, junt amb Vicky Peña, de l’OSAAEE (Organització de Sindicats d’Actrius i Actors de l’Estat Espanyol).

En 2006, la Companyia Micalet estrena 987 dies, a partir d’un encàrrec a l’autora i directora catalana Carol López. Aquest mateix any, i seguint el procés de treball de López, estrenen una nova producció, Un sopar de compromís. Aquest text sorgeix de forma col·lectiva a partir d’improvisacions actorals amb direcció de Joan Peris. Lamar (2007), aprofundeix en aquest sistema de treball en què els intèrprets, entre ells Requena, es converteixen en cocreadors. D’alguna manera, és el període més fèrtil de Requena com a dramaturga: tradueix Cuines i dependències (2006), de A. Jaoui i J. P. Bacri, producció de Teatre Micalet, amb direcció de Lilo Baur; adapta i dirigeix Animal Farm (2008), d’Orwell, per al Centre Teatral Escalante; i en 2009, estrena en el Micalet Tres taronges tres, basat en El amor de tres naranjas, de Prokofiev. En 2013, torna a la creació col·lectiva a partir d’improvisacions junt amb Isabel Carmona i Pilar Almeria, en La casa (2013), dirigida per Pep Ricart amb producció de Teatre Micalet.

D’una altra banda, com a autora, directora i pedagoga reprèn entre 2013 i 2017 una línia de creació semblant a l’explorada en els huitanta. Requena imparteix tallers de teatre en la CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) de València. Les mostres finals, produïdes pel Grup EVA (En Veu Alta), conjuguen la creació col·lectiva amb la dramatúrgia de textos de diversa autoria. Fins al moment, han estrenat: Ye-Sé (2014), Uerfanas (2015), El camino (2015) i Margret(2017). En 2018, l’autora publica Material fungible, un encàrrec de la Fundación AISGE per a la col·lecció Memoria de la Escena Española.

Com a actriu, continua intervenint en algunes de les produccions dirigides per Joan Peris amb la companyia Teatre Micalet com L'última paraula (2009),  Fran V (2011), Nadal a Casa dels Cupielo(2017) o El malfet d’Inishmaan (2020). Cal destacar, igualment, la seua tasca en el disseny de vestuari per aquesta companyia. De fet, Requena ha sigut nominada en dos ocasions en els Premis Max al millor vestuari, en 2018 i 2021. Ha treballat com a actriu amb altres companyies valencianes de llarga trajectòria com La Pavana, Hedda Gabler (2006), Bramant Teatre, Tio Vania (2015), o Teatro de lo Inestable, El acto más hermoso del mundo(2017); però també en projectes emergents de dones creadores com Laia Lloret Veciana, Dúplex (2020), o Paula Bares, Blackout (2021) 

Des de 2015, Requena pertany a l’AVEET (Asociació Valenciana d'Escriptores i Escriptors de Teatre). Eixe mateix any, participa amb el text breu Aveetinar en la presentació d’aquesta associació en la Sala SGAE de València, El teatre ací i ara, una lectura dramatitzada dirigida per Jaume Pérez. Entre els ultims treballs com a autora, podem esmentar el text breu La llet (2020), per a la col·lecció Dramàtica; o la proposta de dansa per a l’espai públic, (R)MInds, una producción de l’Institut Valencià de Cultura, dirigida per Tomás Ibáñez. En aquesta proposta, de textualitat col·lectiva amb dramatúrgia de Sònia Alejo, l’autora aporta el text Mirada de gossa (2020). A l’any següent, arriba a les semifinals del V Torneig de Dramatúrgia Valènciana, també organitzat per l’IVC, amb la peça ¿Qué?

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2000. Letra gorda. Direcció Pilar Almería. Cia. Isabel Requena. Sala Palmireno, València.
2007. Un sopar de compromís, coescrita amb la resta de l'elenc actoral. Direcció i dramatúrgia Joan Peris. Cia. Teatre Micalet. Teatre Micalet, València.
2007. LaMar. coescrita amb la resta de l'elenc actoral. Direcció i dramatúrgia Joan Peris. Cia. Teatre Micalet. Teatre Micalet, València.
2013. La casa, coescrita amb Isabel Carmona i Pilar Almería. Direcció Pep Ricart. Cia. Teatre Micalet. Teatre Micalet, València.
2017. Margret. Direcció Isabel Requena. CEAR PV. Dones en Art. Sala SGAE, València.
2020. Mirada de gossa, per a (R)MINDS, text col·lectiu junt amb Lucía Sáez, Ester M. Medrano, Xavier Puchades, Isabel Martí, Néstor Mir i Pedro Montalbán-Kroebel. Amb dramatúrgia de Sònia Alejo i direcció Tomás Ibáñez. Institut Valencià de Cultura, Festival Sagunt a Escena, Sagunt. (DC)

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2003. Ombú i Crú, inspirat en Per les branques de l'ombú, d'Antoni Esteve. Dramatúrgia i direcció de l'autora. Plataforma Salvem el Botànic. Jardí Botànic, València.
2006. Cuines i dependències, d'Agnés Jaoui i Jean Pierre Bacri. Traducció de l'autora. Direcció Lilo Baur. Cia. Teatre Micalet. Teatre Micalet, València.
2008. Animal Farm, adaptació de la novel·la d'Orwell. Direcció Isabel Requena. Centre Teatral Escalante, València. (TIJ)
2009. Tres taronges tres, basat en L'amor de les tres taronges de Prokofiev. Dramatització radiofònica de l'autora. Cia. Teatre Micalet. Teatre Micalet, València.
2014. Ye-sé, creació col·lectiva. Direcció i dramatúrgia Isabel Requena. Comisión Española de Ayuda al Refugiado. SGAE, València.
2015. UErfanas. diverses autores. Direcció i dramatúrgia Isabel Requena. Comisión Española de Ayuda al Refugiado. Jardí Botànic, València.
2015. El Camino, dramatúrgia a partir de textos de diversos autors. Direcció i Dramatúrgia Isabel Requena. CEAR. SGAE, València.

Posades en escena posteriors i reposicions (Nacionals)

2013. Ombú i Crú, inspirat en Per les branques de l'ombú, d'Antoni Esteve. Dramatúrgia i direcció de l'autora. Jardí Botànic, València.

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2000. La última cena. Direcció Imma Sancho. Cicle de Lectures Dramatitzades SGAE, València.
2015. Aveetinar. Direcció Jaume Pérez. Lectura dramatitzada d'AVEET, SGAE, València. (TB)
2021. ¿Que? Direcció de l'autora. V Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Isntitut Valencià de Cultura. Sala Arniches, Alacant. / Semifinals en Teatre el Musical, València. 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2015. Letra gorda. http://aveet.eu (fins a 2020)
2015. La última cena. http://aveet.eu (fins a 2020)
2017. Aveetinar. El teatre ací i ara /  El lteatro aquí y ahora. Alupa Editorial, València. (TB)
2020. La llet. Co·lecció Dramàtica, Afán de plan, València. (TB)

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2006. Cuines i dependències, d'Agnés Jaoui i Jean Pierre Bacri. Traducció de l'autora.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: Llibres

2018. Material fungible. AISGE, Madrid. 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

2001. "Almudín". Taller narrativo. Ed. Generalitat Valenciana.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

1986-1988. Secció mensual en La Ciudad, Ed. Ajuntament de València.
2002. “Necessitem cagar”. Butllet, 63, València, juliol-agost.
2003. “Vida d'actor, vida de gos”. Eq'iliquà, 1, València, p.17-20.
2004. “A/A de Isabel Requena. Presidenta de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de València”. Eq'iliquà, 2, València, p.30- 33
2004. “Necessitem cagar”. Eq'iliquà, 2, València, p.44-45.
2004. “Carta d'acomiadament”. Eq'iliquà, 03, València, p. 30-31.
2004. “OSAAEE. O siga, això; OSAAEE”. Eq'iliquà, 03, València, p. 24-31.
2006. “La compasión del actor”. Dharma, 3, València.
2012. “OSAAEE: Oragnització de Sindicats d'Artistes de l'Estat Espanyols. (Fundació. Refundació. Fundació i terra”. Eq'iliquà, 27, València, p. 20-21.
2013. “OSAAEE + FAEE = CONARTE”. Eq'iliquà, 32, València, p. 14-15.
2015. “Espejo de la naturaleza”. Revista Con la A, 37, gener.
2015. “Hedda Gabler”. Revista Con la A, 37, gener.
2015. “Griselda y Nora”. Revista Con la A, 38, març.
2015. “Afrontar la paradoja”. Revista Con la A, 39, abril.
2015. “Francas reemprendedoras”. Revista Con la A, 40, juliol.
2015. “Palabras robadas”. Revista Con la A, 41, setembre.
2015. “Hasta la guerra que viene”. Revista Con la A, 42, desembre.
2016. "Pemdiente de un hilo". Revista Con la A, 44, març.
2016. "La elección de Ayuntamiento". Revista Con la A, 45, maig.
2016. "Culo, culo, culo". Revista Con la A, 46, juliol.
2016. "Bernarda sin fornteras". Revista Con la A, 47, setembre.
2016. "Tanas cosas que..." Revista Con la A, 48, novembre.

Bibliografia

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

AGENCIA EUROPA PRESS (2008). “Isabel Requena dirige en el Escañante de Valencia una versión infantil de Rebelión en la granja de Orwell”. El Economista, 6 de juny.
BERMELL, A. (2013). “La Companyia Teatre Micalet estrena una comèdia de ciència-ficció”. El Punt/Avui, 24 d'abril.
DIAGO, N. (2007). “Un sopar de compromís”. Cartelera Turia, 4 de maig.
DOMÍNGUEZ, S. (2008). “Pura carne”. Las Provincias, 3 de febrer.
DONAT, B. (2014). “El teatro pone el dedo en la llaga de la inmigración”. Valencia Plaza, 18 de juny.
HERRERAS, E. (2007). “Un sopar de compromís”. Levante, 3 de maig.
-(2007). “La mar de bien”. Cartelera Turia, 14 de desembre.
-(2007). “Cocina multicultural”. Levante, 19 de desembre.
-(2008). “Una cocina teatral y multicultural”. Cartelera Turia, 11 de gener.
MARTINEZ MONTESINOS, V. (2020). "Isabel Requena, la seua favorita". Autodefinides 101, Afán de plan, València, 15 d'abril. 
LEVANTE (2013). “La memoria y los recuerdos unen a tres actrices sobre el escenario del Micalet”. Levante, 24 d'abril.
REIG, P. (2007). “Un sopar de compromís”. Qué y Dónde, 27 d'abril.
-(2007). “El gran llenç de la immigració”. Qué y Dónde, 21 de desembre.
RODRÍGUEZ GIMENO, R. (2019)."Isabel Requena confiesa que ha vivido". Verlanga, València, 7 de maig. 
VILAWEB (2013). “La casa, una comèdia de ciència ficció sobre la memòria, al Teatre Micalet”. Vilaweb, 4 de maig.

Enllaços

-https://aveet.eu/requena-isabel/
-http://www.aapv.net/drequen_i.htm#formacio

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es