Policarpo, Jaume

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Policarpo, Jaume

Data de naixement: 1962
Població: Albaida
Dècada: Dècada dels 60's

Trajectòria

La formació de Jaume Policarpo està estretament lligada a la trajectòria de la seua companyia. Bambalina Titelles naix a la Vall d'Albaida en 1981, fundada per l’autor, el seu germà Josep Policarpo i un grup d’amics: Ester Segrelles, Lali Vicent i Vicent Vila. Vila serà el director artístic de la companyia fins a 1990, moment en què Policarpo adopta aquest rol fins a l’actualitat.

Al llarg de la primera dècada de vida de Bambalina, Policarpo es forma de manera autodidacta com a manipulador i constructor de titelles, així com a dissenyador dels espais escènics. Les primeres creacions de la companyia són de caràcter col·lectiu o tenen a Vila com a autor i director.

Al seu primer muntatge, El petit príncep (1981), li seguiran: El gegant egoista (1981), Sancho Panza en la ínsula (1981), Un rey popular (1981), Clarobscur (1982), Libro de los cuentos (1982) i El drac roig de Roseville (1983). Amb esta última decideixen donar el pas a dedicar-se professionalment i comptar amb una mínima estructura empresarial.

Progressivament, comencen a fer gira els seus treballs a nivell nacional, i alternen espectacles infantils amb altres per a adults. En 1984, estrenen Pícaro Mondo (1984), on els membres de la companyia participen, per primera vegada, com a actors. Esta relació entre l’actor i el titella serà un dels seus segells més recognoscibles. En 1985, Bambalina posa en marxa la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d'Albaida. Aquesta la dirigirà Vicent Vila fins a 1991, després Jaume Policarpo entre 1992 i 1994 i, finalment, Josep Policarpo de 1995 a 2005, tasca que reprendrà deu anys després.

Moviscopi (1985) serà el primer treball que viatjarà fora de les nostres fronteres, participant en el Festival Mundial de Maironetes de Charleville, França. Aquest mateix any també estrenen Històries d'enlloc y, l’any següent, La cova del Gran Banús, que suposa la incursió definitiva de Bambalina en espais escènics tancats.

A partir de 1987, Bambalina s’obri que altres professionals col·laboren en els seus treballs, una decisió que mantindran fins a l’actualitat. Aqueix any, Pep Cortes dirigeix Ferrabràs, espectacle que es veurà a París junt amb La cova del Gran Banús. En 1989, realitzen una producció per al Centre Teatral Escalante, Pinotxo, dirigida per Rafael Calatayud. És llavors quan Vila rep l'encàrrec de dirigir aquest centre i Policarpo passa a ser el director artístic de la companyia.

Aquesta nova etapa, d’alguna manera, hereta característiques de l’anterior com les versions de clàssics o el predomini de creacions destinades a públic familiar. No obstant això, les propostes per a adults estaran cada vegada més presents. Aladí (1990) compta ja amb la direcció de Policarpo, encara que aquesta serà una tasca que en els noranta cedeix a altres directors: Ramón Moreno, Carles Alfaro, Joaquin Hinojosa o Gemma Miralles. Per a l’autor, aquestes col·laboracions suposen un aprenentatge, no sols en el terreny de la direcció, també de la dramatúrgia. De fet, firma la majoria de versions i guions escènics d’este període: Ulisses (1992), Quixot (1992), El fantasma de Caterville (1996) o Cyrano de Bergerac (1999). Ulisses i, sobretot, Quixot suposaran el bot internacional definitiu de la companyia. Muntatges que seran premiats, a més, en diferents festivals de França, Romania, Polònia, Cuba o Espanya. Policarpo s’encarrega també de la direcció i del guió escènic Del jardí de les delícies (1995), a partir de la pintura del Bosco.

És en els 90, perquè, quan Policarpo s’interessa més activament per l’escriptura dramàtica. Sumant aquesta tasca a altres que ja realitzava anteriorment com a intèrpret, manipulador i constructor de titelles, escenògraf i dissenyador de vestuari. De fet, en 1993, escriu un primer text dramàtic que roman inèdit, En tu casa hay poca luz, i assisteix al taller d’escriptura impartit per Sergi Belbel en la Mostra d’Autors Contemporanis de Teatre Espanyol d’Alacant. D’altra banda, Policarpo rep el seu primer encàrrec com a director i coautor d’una altra companyia, Saurus (1998), producció de Pluja Teatre. En este període escriu també Xiquetes (1996), text que roman inèdit, i Habitatge (1998), publicat en la revista Tendur.

Aquesta lenta incursió en la paraula, acabarà incidint en algunes de les produccions posteriors de Bambalina. Pasionaria (2001), guió escènic de Policarpo, compta amb la direcció de Jorge Picó, també autor dramàtic. En una línia estètica pareguda trobem La sonrisa de Federico G. Lorca (2004), però el bot més arriscat de l’autor a la textualitat arribarà amb Lennon (2002) i, més tard, La dona irreal (2009). Entre l’una i l’altra, coescriu amb Paco Zarzoso i Xavier Puchades, El cel dins una estança (2006), producció amb què celebren el seu 25 aniversari. No és casual que la companyia passe d'anomenar-se Bambalina Titelles a Bambalina Teatre Practicable.

L’autor rep nous encàrrecs com la col·laboració en la creació col·lectiva de a Construyendo a Verónica (2006), de Bramant Teatre. Escriu, a més, dos nous textos que seran presentats en els cicles de lectures dramatitzades de la SGAE de València: Solar (2002) i Limbo (2004). El primer formarà part d’un tom dedicat a la dramatúrgia valenciana. Un altre text, Cançó de l'home parat, també serà publicat en 2003. Policarpo no abandona, no obstant això, les adaptacions i versions de clàssics per a la seua companyia amb produccions com Historia del soldado (2003), d'Stravinsky; Hola, Cenerentola!(2008), de Rossini; o Carmen (2010), de Merimée. Projectes en què s’aprofundeix en una línia oberta amb El Retablo de Maese Pedro, de Manuel de Falla, en 1996. La música i la col·laboració en la companyia de diferents compositors - com Joan Cerveró, Ricardo Belda, Víctor Manuel i Jesús Salvador “Chapi” o Albert Sanz – és un altre dels trets destacats en les seues creacions. Paral·lelament, l’autor explora la manipulació d’objectes amb Kraft (2007) i Cosmos (2001), amb la primera faran gira, de nou, per mig món i rebran premis en festivals d’Eslovènia o Polònia i el premi al millor espectacle infantil de les Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana en 2008. Carmen triunfará en la Fira de Titelles de Lleida de 2010, i es farà amb el premi Drac d'Or de les Autonomies. I Pasionaria obtindrà el premi de les Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle en 2002 i el premi a la millor contribució teatral de la Cartelera Turia aqueix mateix any. En aquest període, Bambalina realitza una de les seues produccions més ambicioses que Policarpo s’encarrega de dirigir, Ubú (2005),d’Alfred Jarry en versió de Juan Luis Mira.

No podem oblidar la tasca pedagògica que l’autor realitza aqueixos anys impartint cursos de titelles per a professionals en diferents ciutats espanyoles i, a València, en l’Aula de Teatre de la Facultat de Filologia o en el Festival Obert Dansa. Açò últim implica un acostament de l’autor al món de la dansa que cristal·litza en col·laboracions dramatúrgiques amb diverses companyies i en algun text específic com en Tócame con tus ojos (2003), de la companyia La Sonrisa de Caín.

Al començament d'aquesta dècada, Policarpo participa en projectes escènics de marcat component social. Dirigix un dels textos dels germans Sirera per a Zero Responsables (2010), una obra que homenatja els familiars de les víctimes de l’accident de metro de València en 2006. L’any següent, col·labora en el Festival Cabanyal Íntim amb la peça La nòvia del pianista. Aqueix mateix any, 2011, funda junt amb altres autores i autors (Begoña Tena, Maribel Baiona, Patrícia Pardo i Xavier Puchades) el Col·lectiu VEUS, amb el qual estrenen la peça Valèntia (2011). Igualment, continua rebent encàrrecs com a autor per a altres companyies: Reality (2011), per a Azotea Teatro, i Mgogoro (2012), coescrit junt amb altres autors per a la companyia Mentidera Teatre de Girona.

En aquest anys, exerceix també com a crític o observador de la realitat teatral valenciana en la revista catalana Hamlet (2010), labor que complementa la seua activa gestió del blog de la companyia entre 2008 i 2012. Reprén, igualment, la seua tasca pedagògica amb nous cursos i tallers: Objetos vivos (2010), Cosas, deseos y palabras (2011), Teatro de objetos (en l’assignatura de Direcció en l’ESAD de València), Títeres y Objetos (2014) i Objeto-sujeto (2015). D’alguna manera relacionades amb esta tasca docent, l’autor dirigeix peces com Todos mienten (2013), per a la companyia madrilenya Amaya Curieses, o El casament, de Bertolt Brecht (2013), per al Centre Teatral Escalante.?

Part dels treballa més recents per a Bambalina s’han dirigit cap a propostes destinades a un públic familiar. S’observa que es deixa de costat les versions habituals de textos clàssics, El geperut de Notre Dame (2013) seria un últim exemple, per a crear i experimentar de manera més arriscada amb la manipulació de titelles i objectes. Fruit d’aquesta experimentació  sorgeixen títols com Cubs (2015), Kiti Kraft (2017) o Baida, la xiqueta sense cap (2019). Kiti Kraft, hui encara de gira, rebrà el Premi Max al millor espectacle infantil, juvenil i familiar e 2018. En aquesta línea, Policarpo tradueix i interpreta Petit Pierre (2015), de Suzanne Lebau, una producció de Bambalina dirigida per Carles Alfaro.

En aquesta etapa més recent, però, també destaca l’interès de l’autor per visitar i adaptar textos i autors clàssics: La Celestina (2018), Faust (2018), Hamlet (2019) i Èdip (2020). Les dos primeres obres han rebut diversos premis de les Arts Escèniques Valencianes, a la millor versió, direcció, o escenografia, entre altres. Totes elles produccions de Bambalina, excepte l’obra de Goethe, aquesta versió de Faust la fa Policarpo  junt amb Arturo Sánchez Velasco, per a una producció de l’Institut Valencià de Cultura. En aquesta línia, podríem inloure la dramatúrgia i direcció d'escena de l'òpera Il tutore burlato (2020), de Martín i Soler, producció pública estrenada en El Palau de les Arts.

L’autor és un dels fundadors de l’AVEET (Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre) de, la qual actualment forma part. Per últim, convé destacar la recent tasca d’autoedició de Bambalina, des de 2019, i la seua manera d’entendre el material textual i dramatúrgic singular. En 2021, la companyia prepara una publicació per a celebrar els seus 40 anys de trajectòria. 

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

1995. El jardí de les delícies. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Casa Cultura Villena, Alicante.
1998. Saurus, coescrito con Joan Muñoz. Dirección Jaume Policarpo. Pluja Teatre. Gandia, Valencia. (TIJ)
2001. Pasionaria. Dirección Jorge Picó. Bambalina Titelles, Gran Teatre d’Alzira, Valencia.
2002. Lennon. Dirección Gemma Miralles. Bambalina Teatre, Auditori Molí de Vila, Quart de Poblet, Valencia.
2004. El somriure de Federico G. Lorca. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Centre Cultura Picassent, Valencia.
2006. El cel dins una estança, coescrito con Xavier Puchades y Paco Zarzoso. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Firra de Tàrrega.
2006. Construyendo a Verónica. Coescrito con Jerónimo Cornelles, Juli Disla, Alejandro Jornet, Patricia Pardo y Javier Ramos. Dirección Jerónimo Cornelles. Bramant Teatre. Festival VEO, Valencia.
2007. Kraft. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Escalante, Festival Contaria Valencia.
2009. La dona irreal. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Teatre Serrano, Gandia, Valencia.
2011. Cosmos. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Festival VEO, Valencia.
2011. L'abraçada. En Valèntia. Coescrito con Begoña Tena, Maribel Bayona, Xavier Puchades y Patrícia Pardo. Col·lectiu VEUS. Espacio Inestable, Valencia.
2011. La nòvia del pianista. Dirección Jaume Policarpo. Festival Cabanyal Íntim, Valencia. (TB)
2011. Reality. Dirección Inma Sancho. Azotea Teatro. Sala Zircó, Valencia.
2012. Balombo. En Mgogoro, coescrita con Matias Feldman, Carol Lòpez y Rosa Mª Sardà. Dirección colectiva de Mentidera Teatre. Sala Planeta. Girona. (TB)
2015.Titella d’aigua. Creación, performance e instalación Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable, Festival MIM de Sueca.
2015. Cubs. Creación, dramaturgia y dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable. Teatro Arbolé, Zaragoza. 
2017. Kiti Kraft. Creación, dramaturgia y dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable. Casa de Cultura de Picassent, València. 
2019. Baida, la xiqueta sense cap. Texto y dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable. Carme Teatre, València. 

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

1991. Quixot. Dirección de Carles Alfaro. Bambalina Titelles, Casa Cultura, Elda, Alicante.
1993. Ulisses. Dirección Ramón Moreno. Bambalina Titelles, Casa Cultura, Elda, Alicante. (TIJ)
1996. El fantasma de Canterville, d'Oscar Wilde. Dirección Ramón Moreno. Bambalina Titelles, Casa Cultura, Elda, Alicante. (TIJ)
1998. Cyrano de Bergerac, d'Edmond Rostand. Dirección Gemma Miralles. Bambalina Titelles, Auditori Molí de Vila, Quart de Poblet, Valencia. (TIJ)
2003. Història del Soldat. Versión libre del libreto de F.C. Ramuz para la música de Igor Stravinsky.
Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Monasterio, El Puerto de Santa María, Cádiz.
2008. ¡Hola, Cenerentola! , de Rossini. Dramaturgia i dirección Jaume Policarpo. Bambalina- Institut Valencià de la Música, Auditori de Torrent, Valencia. (TIJ)
2010. Carmen, de Merimée. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Teatre del Raval, Gandia, Valencia.
2013. El geperut de Notre Dame. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre – Escalante. Teatre Escalante, Valencia. (TIJ)
2014. El casament, de Bertolt Brecht. Direcció Jaume Policarpo. Centro Escalante, Valencia.
2018. La Celestina. Versión, dramaturgia y direcció Jaume Poliacarpo. Bambalina Teatre Practicable. Carme Teatre, València. 
2018. Faust. Versión escrita con Arturo Sánchez Velasco, dramaturgia y direcció Jaume Policarpo. Institut Valencià de Cultura.Teatre Rialto, València.  
2019. Hamlet. Versión, dramaturgia y dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable. Centro Cultural Mario Monreal, Festival Sagunt a Escena, Sagunto.
2020. Il tutore burlato, de Martin i Soler. Dramatúrgia i direcció d'escena Jaume Policarpo. Direcció musical Cristobal Soler. Palau de Les Arts, València. 
2020. Èdip. Versión, dramaturgia y dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre Practicable. Teatre El Musical, València. 

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2002. Solar. Dirección Jaume Policarpo. IV Lecturas Dramatizadas de la SGAE, Valencia.
2004. Limbo. Dirección Jaume Policarpo. VI Lecturas Dramatizadas de la SGAE, Valencia.
2015. La pallassa i l'alcaldessa. Dirección Jaume Pérez. Lectura dramatizada AVEET, SGAE, Valencia. (TB)

Obra publicada

Textos dramàtics originals

1998. Habitatge. Revista Tendur, 2, Ontinyent.
2003. Cançò de l’home parat. El Bròsquil, Valencia.
2004. Solar. En Teatre valencià contemporani. Editorial Tres i Quatre, Valencia.
2006. Construyendo a Verónica. coescrito con Jerónimo Cornelles, Juli Disla, Alejandro Jornet, Patricia Pardo y Javier Ramos. Teatres de la Generalitat Valenciana, Valencia.
2014. Teatre contemporani. En Contemporáneo / Contemporani. Universitat de València, p. 69-70.
2015. Balombo. (http://aveet.eu/policarpo-jaume/). (TB)
2019. Baida, la xiqueta sense cap. Autoedició Bambalina Teatre Practicable, València.

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2008. Cyrano de Bergerac. Edicions Bromera, Alzira.
2015. El geperut de Notre Dame. Edicions Bromera, Alzira..
2019. Faust / Fausto, coescrita amb Arturo Sánchez Velasco. Institut Valencià de Cultura, València. 
2021. Sin Texto. Cuatro piezas dramáticas. Quijote, El jardín de las delicias, Pasionaria, La sonrisa de Federico García Lorca. Autoedició Bambalina Teatre Practicable, València. 

Inéditas i/o estrenadas
1996. El fantasma de Canterville, d'Oscar Wilde. Versión de J. Policarpo, guión escénico.
2003. Història del Soldat. Versión libre del libreto de F.C. Ramuz para la música de Igor Stravinsky. Dirección Jaume Policarpo. Bambalina Teatre, Monasterio, El Puerto de Santa María, Cádiz.
2008. ¡Hola, Cenerentola! , de Rossini. Dramaturgia i dirección Jaume Policarpo. Bambalina- Institut Valencià de la Música, Auditori de Torrent, Valencia. (TIJ)
2010. Carmen, de Merimée. Versión de J. Policarpo.
2014. El casament, de Bertolt Brecht. Adaptación de Jaume Policarpo. Centro Escalante, Valencia.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

1994. Programa de mano de El jardín de las delicias. (http://www.bambalina.es)
1996. Programa de mano de El retablo de Maese Pedro. (http://www.bambalina.es)
2001. “Pasionaria”. Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea nº6. Muestra de teatro español de autores contemporáneos, Alicante, p. 31-69.
2001. “Pròleg”, amb Josep Policarpo. Umbrancles. Textos dramàtics per a titelles. MITA, Albaida, p. 6-11.
2003. Programa de mano de Historia del soldado. (http://www.bambalina.es)
2004. Programa de mano de La sonrisa de F. García Lorca. (http://www.bambalina.es)
2004. “Breu recorregut pel rastre que deixa en la memòria un festival de titelles valencià”. La titella perseverant (La Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida al cap de 20 anys). MITA, Albaida, p. 25-39.
2005. “Cuaderno de dirección Ubú”. (texto inédito)
2005. “Gestación Ubú”. (texto inédito)
2005. Programa de mano de Ubú. (http://www.bambalina.es)
2006. “Siempre me pillo la mano cuando cierro la maleta de los títeres (1994)”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia., p. 159-166.
2006. “Ideas en torno a la creación escénica (1998)”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia, p. 177-183.
2006. “Bambalina, teatro practicable (2005)”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia, p. 183.
2006, “Practica la oposición, titiritero”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia, p.189-190.
2006. Programa de mano de El cielo en una estancia. (http://www.bambalina.es)
2007. “L'acomiadament d' El cel”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de diciembre.
2007. Programa de mano de Kraft. (http://www.bambalina.es)
2008. “La Cenerentola”. (http://www.bambalina.es/blog/), 26 de marzo.
2008. “Calma xixa”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de abril.
2008. “Impàs”. (http://www.bambalina.es/blog/), 8 de mayo.
2008. “Ópera”. (http://www.bambalina.es/blog/), 15 de mayo.
2008. “Manos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 11 de septiembre.
2008. “Inquiet 2008 a Picasent”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de diciembre.
2008. “Hola Cenerentola (En el Teatro Principal de Valencia)”. (http://www.bambalina.es/blog/), 14 de diciembre.
2008. Programa de mano de ¡Hola Cerentola! (http://www.bambalina.es)
2009. “Crítica de Hola Cenerentola”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de diciembre.
2009. “¿En qué año estamos?”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de enero.
2009. “Inaudito receso”. (http://www.bambalina.es/blog/), 24 de enero.
2009. “Crisis”. (http://www.bambalina.es/blog/), 21 de febrero.
2009. “Vacío”. (http://www.bambalina.es/blog/), 26 de febrero.
2009. “La dona irreal (las ideas que la inspiran)”. (http://www.bambalina.es/blog/), 27 de marzo.
2009. “La Mostra de Teatre d'Alcoi”. (http://www.bambalina.es/blog/), 14 de junio.
2009. “XXI Encontre de Teatre a l'Estiu d'Alzira”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de julio.
2009. “La dona irreal a Sueca”. (http://www.bambalina.es/blog/), 6 de octubre.
2009. “El Peribáñez de los Barrancos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 18 de octubre.
2009. “Carmen”. (http://www.bambalina.es/blog/), 18 de noviembre.
2009. Programa de mano de La mujer irreal. (http://www.bambalina.es)
2010. “Hamlet revista de teatre”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de enero.
2010. “La máscara de Carmen”. (http://www.bambalina.es/blog/), 14 de marzo.
2010. “Aprendiendo”. (http://www.bambalina.es/blog/), 1 de julio.
2010. “Proyecto VEO”. (http://www.bambalina.es/blog/), 3 de julio.
2010. “Zero Responsables”. (http://www.bambalina.es/blog/), 3 de junio.
2010. “Èxit al Teatre Micalet”. (http://www.bambalina.es/blog/), 20 de noviembre.
2010. “La dona del bigotes”. (http://www.bambalina.es/blog/), 8 de noviembre.
2010. “Bea Bascuñán”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de noviembre.
2010. “Víctimes del metro 3 de juliol”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de noviembre.
2010. “Carmen Amaya”. (http://www.bambalina.es/blog/), 2 de diciembre.
2010. “Estreno en el Teatro Talía de Valencia”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de diciembre
2010. “El público en el Teatro Talía”. (http://www.bambalina.es/blog/), 13 de diciembre.
2010. Programa de mano de Carmen. (http://www.bambalina.es)
2011. “Post-Navidad”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de enero.
2011. “Estreno inminente”. (http://www.bambalina.es/blog/), 13 de febrero.
2011. “Hoy estrenamos Cosmos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de febrero.
2011. “Post-Cosmos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de marzo.
2011. “Cosmos a la Carme Teatre”. (http://www.bambalina.es/blog/), 13 de marzo.
2011. “Recapitulació”. (http://www.bambalina.es/blog/), 21 de abril.
2011. “Reality”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de abril.
2011. “Recordando Cosmos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de abril.
2011. “Carmen en la Sala Ruzafa”. (http://www.bambalina.es/blog/), 13 de mayo.
2011. “Curs 2011”. (http://www.bambalina.es/blog/), 1 de agosto.
2011. “Ulises 2011”. (http://www.bambalina.es/blog/), 2 de agosto.
2011. “La nòvia del pianista”. (http://www.bambalina.es/blog/), 3 de noviembre.
2011. “Ulisses a la Sala Escalante de Valencia”. (http://www.bambalina.es/blog/), 20 de diciembre.
2011. “Bea Bascuñán dibuja Ulises”. (http://www.bambalina.es/blog/), 27 de diciembre.
2011. “Objeto desechable”. Programa de mano de Cosmos. (http://www.bambalina.es)
2012. “Acorar”. (http://www.bambalina.es/blog/), 19 de marzo.
2012. “Valèntia”. (http://www.bambalina.es/blog/), , 28 de mayo.
2012. “Càsting El Geperut de Notre Dame”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de junio.
2012. “Comença el compte enrere!”. (http://www.bambalina.es/blog/), 29 de agosto.
2012. “Diari de Valèntia I”. (http://veusvalentia.blogspot.com.es/)
2012. “Diari de Valèntia IV”. (http://veusvalentia.blogspot.com.es/)
2012. Programa de mano de El jorobado de Notre Dame. (http://www.bambalina.es)
2013. “Assad Kassab o la claridad”. (http://www.bambalina.es/blog/), 6 de septiembre.
2013. “Procesando un proceso (Petit Pierre). (http://www.bambalina.es/blog/), 18 de noviembre
2013. “Frescura y alegría”. Del juego a la profesión: Treinta años del sueño de la Compañía de Teatro Jácara, Alicante, p. 51.
2013. Programa de mano de Petit Pierre. (http://www.bambalina.es)
2013. Programa de mano de Mr. Kid. (http://www.bambalina.es)

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2002. “El texto y...” Acotaciones en la Caja Negra, 7, Valencia, p. 9.
2003. “Teatro de títeres. Cap al 20 aniversari. Particularidades expresivas propias de una puesta en escena con títeres”. Acotaciones en la Caja Negra, 8, Valencia, p. 4-5.
2008. “La creació artística en teatre”. Eq'iliquà, 15 p. 11
2008. “Recerca”. (http://www.bambalina.es/blog/), 17 de septiembre.
2008. “Gala AVETID 2008”. (http://www.bambalina.es/blog/), 15 de octubre.
2008. “Pina Bausch”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de octubre.
2008. “Godspell”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de octubre.
2008. “El País habla de teatro”. (http://www.bambalina.es/blog/), 27 de julio.
2008. “Hairspray”. (http://www.bambalina.es/blog/), 4 de julio.
2008. “Las bragas de Angélica Liddell”. (http://www.bambalina.es/blog/), 4 de junio.
2008. “Siegfried”. (http://www.bambalina.es/blog/), 12 de junio.
2008. “Encuentro con la técnica Alexander”. (http://www.bambalina.es/blog/), 1 de julio.
2008. “La burbuja del teatro valenciano”. (http://www.bambalina.es/blog/), 16 de abril.
2008. “Criticón”. (http://www.bambalina.es/blog/), 26 de enero.
2008. “La noche de amianto”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de febrero.
2008. “Ansia”. (http://www.bambalina.es/blog/), 20 de febrero.
2008. “Tío Vania”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de marzo.
2007. “La coja”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de diciembre.
2007. “Un argelino en la Abadía”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de diciembre.
2008. “Un togolés en el Micalet”. (http://www.bambalina.es/blog/), 1 de enero.
2007. “Perro muerto en tintorería”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de diciembre.
2007. “Nadie”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de diciembre.
2008. “Lipsynch. Robert Lapage”. (http://www.bambalina.es/blog/), 6 de noviembre.
2008. “Olga Poliakoff”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de noviembre.
2009. “El ventrílocuo Paco Sanz”. (http://www.bambalina.es/blog/), 6 de marzo.
2009. “Mamen García padece una crisis de identidad”. (http://www.bambalina.es/blog/), 9 de marzo.
2009. “El Pont Flotant s'exercita en l'amor”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de marzo.
2009. “Adéu a L'Altre Espai”. (http://www.bambalina.es/blog/), 6 de abril.
2009. “Paco Sanz (el secreto de su arte)”. (http://www.bambalina.es/blog/), 16 de abril.
2009. “Lluerna 20 anys”. (http://www.bambalina.es/blog/), 21 de mayo.
2009. “El latido del plátano”. (http://www.bambalina.es/blog/), 24 de mayo.
2009. “Mans quietes!”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de mayo.
2009. “Núria Espert es Bernarda Alba”. (http://www.bambalina.es/blog/), 8 de junio.
2009. “Juanjo y Laïla en Luces de Ciudad”. (http://www.bambalina.es/blog/), 19 de junio.
2009. “Els premis de Teatre d'enguany”. (http://www.bambalina.es/blog/), 24 de julio.
2009. “Eonnagata con Robert Lepage”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de julio.
2009. “Lorena en Boyfriend de la Cabra”. (http://www.bambalina.es/blog/), 24 de septiembre.
2009. “La indiferencia de los armadillos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 26 de septiembre.
2009. “La Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida”. (http://www.bambalina.es/blog/), 4 de noviembre.
2009. “Camps dimissió”. (http://www.bambalina.es/blog/), 1 de noviembre.
2009. “Mercè Tienda en Turquía”. (http://www.bambalina.es/blog/), 8 de noviembre.
2009. “Josep Palanca”. (http://www.bambalina.es/blog/), 30 de noviembre.
2009. “Anaïs Duperrien en la perrera”. (http://www.bambalina.es/blog/), 7 de diciembre
2009. “Josep Zapater en la Escalante”. (http://www.bambalina.es/blog/), 31 de diciembre.
2010. “Que conste que volia explicar meravelles”. Hamlet,0, p. 39.
2010. “Autors valencians ara mateix”. Hamlet,1, p. 34-35.
2010. “VEO València, escena oberta i agitada”. Hamlet, 2, p. 37-39.
2010. “Vicent Andrés Estellés: Poseu-me les ulleres”. Hamlet, 3, p. 37.
2010. “Amb el cor a la mà”. Hamlet, 4, p. 34-35.
2010. “Conjunció de Filippo”. Hamlet,6, p. 22-23.
2010. “El festival Sagunt a escena perd definitivament la identitat”. Hamlet, 7, p. 24-25.
2010. “Pepe Sancho com a metàfora del problema valencià”. Hamlet, 9, p. 26.
2010. “Quixot, el gironès”. Hamlet,10, p. 27.
2010. “AVETID Quina vergonya!”. (http://www.bambalina.es/blog/), 23 de enero.
2010. “La defunció del teatre valencià”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de marzo.
2010. “Gürtel”. (http://www.bambalina.es/blog/), 19 de abril.
2010. “Actores y actrices valencianos”. (http://www.bambalina.es/blog/), 18 de abril.
2010. “Gala Premis Abril”. (http://www.bambalina.es/blog/), 29 de abril.
2010. “Papapepa”. (http://www.bambalina.es/blog/), 11 de junio.
2010. “Catexis i Patrícia Pardo”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de mayo.
2010. “Información boca-oreja”. (http://www.bambalina.es/blog/), 7 de noviembre.
2010. “Un viatge de llarg recorregut (EMT Silla)”. (http://www.bambalina.es/blog/), 16 de noviembre.
2010. “Sergi López + Jorge Picó Non Solum”. (http://www.bambalina.es/blog/), 19 de noviembre.
2010. “Les circumstàncies de Klara”. (http://www.bambalina.es/blog/), 21 de noviembre.
2010. “Inmaculada Gil Lázaro (de nuevo)”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de noviembre.
2010. “Fora de joc, de Sergi Belbel”. (http://www.bambalina.es/blog/), 23 de noviembre.
2010. “La sala Escalante complix 25 anys”. (http://www.bambalina.es/blog/), 25 de noviembre.
2010. “Gil-Lázaro intenta manipular”. (http://www.bambalina.es/blog/), 26 de noviembre.
2010. “El futur del teatre valencià”. (http://www.bambalina.es/blog/), 30 de noviembre.
2010. “Política y realidad”. (http://www.bambalina.es/blog/), 2 de diciembre.
2011. “ Una allau d’estrenes”. Hamlet,12, p. 26.
2011. “Més butaques a la ciutat de València”. Hamlet,19, p. 20.
2011. “Frank V al Teatre Micalet”. (http://www.bambalina.es/blog/), 10 de mayo. 2011. “Així, no”.
(http://www.bambalina.es/blog/), 23 de abril. 2011. “Actores valencianos en paro”.
(http://www.bambalina.es/blog/), 17 de marzo. 2010. “¿Quién la tiene más grande?”.
(http://www.bambalina.es/blog/), 13 de diciembre.
2011. “Veraneantes de Miguel de Arco en el Teatro de La Abadía”.
(http://www.bambalina.es/blog/), 24 de mayo.
2011. “Woyzeck, Moma y el Centro Dramático Nacional”. (http://www.bambalina.es/blog/), 31 de mayo.
2011. “Suzuki y Wiewpoints con Ellen Lauren, Teatro de la Abadía”.
(http://www.bambalina.es/blog/), 28 de junio.
2011. “València a la revista Hamlet”. (http://www.bambalina.es/blog/), 3 de agosto.
2011. “Casual Teatre en Escenia”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de agosto.
2011. “La Tristura en el Teatro Romano de Sagunt”. (http://www.bambalina.es/blog/), 30 de agosto.
2011. “Festival VEO Valencia (otra defunción). (http://www.bambalina.es/blog/), 2 de noviembre.
2011. “Camarada K a la Sala Carme de València”. (http://www.bambalina.es/blog/), 22 de noviembre.
2011. “Maribel Bravo Visite Piso Piloto”. (http://www.bambalina.es/blog/), 15 de diciembre.
2011. “Traición en la Sala Ruzafa”. (http://www.bambalina.es/blog/), 19 de diciembre.
2012. “Retablo del abandono – Eva Zapico”. (http://www.bambalina.es/blog/), 30 de marzo.
2012. “El zoo de crital y los opinadores”. (http://www.bambalina.es/blog/), 18 de marzo.
2012. “Joan Baixas”. (http://www.bambalina.es/blog/), 28 de febrero.

Obra traduïda

CASTELLÀ
2019. Faust / Fausto, coescrita amb Arturo Sánchez Velasco. Institut Valencià de Cultura, València. 

Inédita y/o estrenada.
1996. El fantasma de Canterville
1998. Cyrano de Bergerac
2002. Lennon.
2009. La mujer irreal.
2004. La sonrisa de Federico G. Lorca.
2013. El jorobado de Notre Dame.
2018. Fausto, escrita con Arturo Sánechez Velasco.
2019. Hamlet. 
2020. Edipo. 

Obra premiada

1993. Mejor Espectáculo del Festival Internationale d'Humour Sallanches, Francia, por Ulises.
1993. Premio de la Crítica al Mejor Espectáculo Valenciano, por Ulises.
1993. Premio Mejor Espectáculo del Festival de Títeres de Botosani, Rumania, por Quijote.
1999. Mejor Espectáculo Festival Internacional de Marionetas de Torun, Polonia, por Quijote.
1999. Mención de Honor del Gran teatro de la Habana, por Quijote.
1999. Nominación Premios Max, por Cyrano de Bergerac.
2002. Mejor Espectáculo de Teatro, Premios de las Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana, por Pasionaria.
2002. Premio Cartelera Turia a la Mejor Contribución Teatral, por Pasionaria.
2005. Mejor Aportación Dramatúrgica Mostra Titeles Vall d'Albaida, por Quijote.
2006. Mejor Aportación Dramatúrgica, Mostra de Titelles Vall d'Albaida, por El cielo en una Estancia.
2007. Mejor Espectáculo en el International Puppet Festival de Maribor, Eslovènia, por Kraft.
2007. Mejor Aportación Dramatúrgica, Mostra de Titelles Vall d'Albaida, por Kraft.
2007. Mención de Honor en el Torum International Puppet Festival, Polonia, por Kraft.
2008. Mejor Espectáculo de Teatro Infantil, Premios de las Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana, por Kraft.
2010. Mejor espectáculo de la temporada, Premio de la Asociación de Espectadores del Teatre del Mar (Palma de Mallorca), por Carmen.
2010. Drac d'Or del Jurado de las Autonomías, Fira de Titelles de Lleida, por Carmen.
2010. Mención especial del Jurado Internacional, Fira de Titelles de Lleida, por Carmen.
2010. Premio Mejor Espectáculo de Adultos, Mostra de Titelles Vall d'Albaida, por Carmen.
2018. Premio a la mejor dirección escénica en los Premis de les Arts Escèniques Valencianes, per La Celestina
2018. Premio a la mejor versión, adaptación o traducción en los Premis de les Arts Escèniques Valencianes, per La Celestina.
2018. Premio Max al mejor espectáculo infantil, juvenil y familiar, por Kiti Kraft.
2019. Premio a la mejor escenografía, diseñada por Jaume Policarpo, en los Premis de les Arts Escèniques Valencianes, per Faust. 
 

Bibliografia

Llibres

ALABOR, E. (2011). El papel de lo musical en la dramaturgia de la compañía Bambalina Teatro Practicable. Universidad de Oviedo Facultad de Filosofia y Letras Departamento de Historia del Arte y Musicología, Oviedo. (trabajo de investigación)
HERAS, G. (2006). “Jaume Policarpo y Bambalina: los complejos caminos de una escritura fronteriza”. (Estudio preliminar a la edición inédita de El jardín de las delicias, Quijote, Pasionaria y La sonrisa de Federico García Lorca)
ROSSELLÓ, R. X. (2006). 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia.

Articles, capítols, pròlegs

PAPAMICHAÍL M. (2012) “Zero Responsables, lo humano frente a la crueldad del poder”. Stichomythia nº 13, Universitat de València.
ROSSELLÓ, R. X. (2006). “Ser y no ser, he aquí el gran hallazgo”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia., p.143-144.
SIRERA, Josep Lluís. (2004) Prólogo Teatre valencià contemporani, amb textos de Tadeus Calinca, Jaume Policarpo i Enric Benavent. editorial Tres i Quatre, Valencia,.
TORDERA, A. (2006). “A manera de presentación: Historias de los espectadores (o la memoria inventa)”. 25 anys pràcticament inventats. Bambalina. Teatre practicable. Bambalina Titelles, Valencia., p.10-12.

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

ACHIAGA, P. (2000). “Conversaciones quijotescas”. El Cultural, 13 de diciembre.
AGENCIA EFE (2006). “Bambalina cruza tres historias de amor y desamor en El cielo en una estancia”. Levante, 20 de diciembre.
AGUADO, J.A. (2013). “ Mgororo o les noves fórmules teatrals”. Diari de Terrassa, 30 de octubre.
AIMEUR, C. (2006). “Cornelles crea para el VEO una obra de teatro con 18 monólogos”. El Mundo, Valencia, 14 de febrero.
ALIAGA, X. (2011). “La política fa teatre”. El País, 3 de febrero.
ARTUNDO, N. (2007). “Las claves de Verónica”. El Correo, Álava, 8 de noviembre.
ASOCIACIÓN VÍCTIMAS DEL METRO 3J (2010). “Gracias a Zero Responsables”, L'Informatiu, 4 de novembre.
AVUI (2003). “Historia de un soldado obre Sagunt a Escena”. Avui, 2 de agosto.
BALSEYRO, S. (2006). “Bambalina celebró en Alicante su 25º aniversario con El cielo en una estancia”. La Verdad, 17 de noviembre.
B.C.M. (2011). “El mito revive en sus manos”. Las Provincias, 6 de mayo.
BORBONÈS, N. (2010). “Rares badomies”. El Punt, 24 de octubre.
BORDÉS, J, (2011). “La plasticitat d'un plàstic”. El Punt/Avui, 20 de octubre.
CAMACHO, N. (2018). "Los deseos de Faust inundan el Rialto". Las Provincias, 5 de desembre. 
CASTILLEJO, J. (2006). “Monólogos a dos palmos”. Levante, 10 de febrero.
CERVERA, Alfons (2010) “De paso, Macbeth”. Cartelera Túria, 16 de juliol, València.
DEVIS, A.G. (2018). "Faust eres tú: el Rialto se prepara para renovar el mito". Culturplaza, 30 de novembre.
DIAGO, N. (1999). “Cyrano de Bergerac”. Cartelera La Turia, 1 de marzo.
-(2001). “Pasionaria, de Bambalina Titelles, y Toda una vida, de Ananda Dansa. El baile de la memoria”. Primer acto, 289, Madrid, p.120-122.
-(2010). “43 muertos, 47 heridos, 41 artistas” Cartelera Túria, 16 de julio.
-(2012). “Abierta en canal”. Cartelera Turia, junio.
DIARI DE GIRONA (2013). “Mentidera Teatre experimenta amb l'optimisme a l'espectacle Mgogoro”. Diari de Girona, 1 de marzo.
DIARIO DE MALLORCA (2000). “Todo lo contrario”. Diario de Mallorca, 12 de febrero.
DIARIO DE NAVARRA (2007). “Construyendo a Verónica, un teatro rompedor en el Gayarre”. Diario de Navarra, 20 de mayo.
DIARIO DE NOTICIAS (2007). “Cornelles: Enganchamos a los jóvenes con un teatro que tiene primeros planos de cine”. Diario de Noticias, 22 de mayo.
DIARIO DE VALENCIA (2006). “Bramant Teatro presenta en el VEO la obra multidisciplinar Construyendo a Verónica”. Diario de Valencia, 14 de febrero.
DOMINGUEZ, S. (2004), “Un montaje que carece de armonía”. Las Provincias, 13 de octubre.
-(2007). “Revoltijo amoroso”. Las Provincias, 6 de enero.
E.E. (1996). “Fantasías de cartón piedra”. La Rioja, Logroño, 26 de diciembre.
EL MUNDO (2003). “Se estrena la historia del soldado vista por Albertí”. El Mundo, 22 de julio.
-(2007). “Crimen sin resolver”. El Mundo, 26 de octubre.
-(2007). “Bramant llega al CBA”. El Cultural. El Mundo, 1 de noviembre.
-(2009). “La mujer irreal en L'Altre Espai”. El Mundo, Valencia, 31 de marzo.
EL PAÍS (2005). “El Rey Juan carlos muestra un Quijote sin palabras”. El País, 6 de abril.
EL PERIÓDICO (2013). “Mgogoro, un canto a la vida”. El Periódico, Cataluna, 23 de febrero.
E. P. (2006). “Los valencianos Bambalina estrenan su nueva obra en Tàrrega”. Las Provincias, 8 de septiembre.
EL PUNT /AVUI (2012). “Mgogoro es torna a representar a la Casa de Cultura”. El Punt / Avui, Girona, 18 de octubre.
ESTEBAN, R. (2006). “A los adultos les gustan los títeres”. El Cultural. El Mundo, 14 de diciembre.
EUROPAPRESS (2018). "El Faust del Rialto viaja a un lugar de la mente en el que día a día los deseos tienen un precio". Culturplaza, 3 de desembre.
GARCÍA, A. (2010). “Cultura afea a la Universitat que tolere la obra con burlas a Camps”. Levante, 9 de juliol.
-(2012). “La Escalante pone las pilas al teatro”. Levante, 16 de octubre.
-(2012). “El teatro se rearma con Valèntia”. Levante, 20 de junio.
GARCÍA, C. (2002). “Las vivencias de la Guerra Civil, a escena con la obra Pasionaria”. Mediterráneo, 5 de diciembre.
GENÉ, E. (2006). “Desde Lorca”. Última Hora, Palma de Mallorca, 13 de abril.
GOMILLA, A. (2011). “La poètica del got”. Time Out, 17 de octubre.
GRAS, E. (2007). “Ambiente Teatral de fantasía en Vila-Real”. Mediterráneo, 4 de noviembre.
GUÍA DEL OCIO (2014). “Cultura de marionetas”. Guía del Ocio, Madrid, 5 de septiembre.
HERALDO DE ARAGÓN (2004). “Memoria de España”. Heraldo de Aragón, 3 de abril.
HERRERAS, E. (1996). “Delicioso jardín”. Levante, 20 de enero.
-(1993). “El Bosco animado”. Cartelera Turia, enero.
-(1997). “Maestros en estética”. Levante, 22 de enero.
-(1997). “Pobre fantasma”. Cartelera La Turia, 27 de enero.
-(1999). “Hermosa nariz”. Levante, 15 de mayo.
-(2002). “Pasionaria, por Bambalina Titelles”. Cartelera Turia, 20 de junio.
-(2003). “Un musical abre el certamen”. La Cartelera. Levante. 1 de agosto.
-(2004). “Títeres y payasos en escena”. Levante, 1 de octubre.
-(2006). “Una idea genial”. Levante, 23 de febrero.
-(2008). “Jugar con la ópera”. Levante, 16 de diciembre.
-(2010). “Un metro llamado tragedia”. Levante, 9 de juliol.
-(2011). “Plena primavera teatral”. Levante, 29 de abril.
-(2012). “Una ciudad anestesiada”. Levante, 1 de julio.
HOY (2001). “Las marionetas de Bambalina Teatro recrearán esta noche la época de Dolores Ibarruri Pasionaria”. Hoy, Extremadura, 19 de octubre.
INFORMACIÓN (1991). “Bambalina Titelles estrena hoy en Elda su montaje para adultos Quijote”. Información, 25 de abril.
-(1992). “Estreno nacional”. Información, 28 de noviembre.
-(2004). “Un imaginario surrealista”. Información, 29 de octubre.
JÁTIVA, J. M. (2012). “El musical en valencià encara és possible”. El País, Quadern, 18 de octubre.
-(2012). “Cinco dramaturgos alzan la voz en denuncia del actual estado de cosas”. El País, Comunidad valenciana, 24 de juny.
JORQUES, B. (2020). "Bambalina Teatre engrandece su Faust para las tablas del Principal". Levante EMV, 30 de gener. 
L'ACCENT.CAT (2012). “Valèntia: el teatre pren partit al País Valencià”. L'Accent.cat.
LAS PROVINCIAS (2005). “El Quijote de bambalina, el montaje valenciano de mayor exhibición internacional”. Las Provincias, 28 de diciembre.
-(2012). “El Geperut de Notre Dame arranca la nueva temporada de Escalante repleta de cuentos y leyendas”. Las Provincias, 15 de octubre. .
-(2012). “Bambalina Teatre estrena su primer musical con la historia de Quasimodo a ritmo de jazz”. Las Provincias, 16 de octubre.
-(2013). “En busca del aplauso foráneo”. Las Provincias, 13 de agosto.
LA VERDAD (2007). “Reflejo de la vida”. La Verdad, 13 de junio.
LA VOZ DE GALICIA (2001). “¡No pasarán!”. La Voz de Galicia, La Coruña, 1 de mayo.
LEY, P. (2001). “Iago Pericot diserta sobre la creació escènica contemporánea en Cataluña”. El País, Barcelona, 10 de junio.
LLORENTE, M. (2001). “El recuerdo de una figura de la historia de España”. Información, 19 de noviembre.
-(2004). “Sugerentes imágenes”. Información, 31 de octubre.
-(2006). “Bella plástica escénica”. Información, 18 de noviembre.
-(2006). “Hábil e ingeniosa propuesta”. Información, 17 de noviembre.
-(2008). “Papeles animados”. Información, 30 de diciembre.
LOMAS, E. (2012). “Valèntia en el diván”.(http://www.veu.ua.es)
LÓPEZ ROSELL, C. (2013). “Irònica mirada a la crisi”. El Periódico de Catalunya, 28 de octubre.
LUX, Trementina (2010) “Pensar es exponerse”, (Zero Responsables), Blog Trementina Lux, València.
-(2012). “Valentia. El talento al servicio de la resistencia”. Blog Trementina Lux, València.
M. A. (2007). “Bramant Teatre resuelve el misterio de Verónica”. La Razón, 2 de noviembre.
MARCOS, N. (2013). “Quasimodo y Esmeralda en musical”. Las Provincias GPS, 28 de marzo.
-(2020). "Fausto o el precio de nuestros anhelos". Las Provincias, 24 de gener. 
MARTÍNEZ MONTESINOS, V - ANDRÉS, C. (2018). "Collages escènics: Faust". Afán de plan, desembre. 
MELGUIZO, J. (2006). “Cuando la poesía sonríe”. Heraldo de Aragón, 5 de mayo.
-(2012). “Brillante y cautivadora”. Heraldo de Aragón, 26 de abril.
MERINO, I. (2012). “Una manera d'afrontar la crisi”. El Punt / Avui, Girona, 28 de octubre.
MIRANDA, J. (2004). “El Lorca más simbólico”. Diario de Cádiz, 19 de diciembre.
M. L. (2009). “Construyendo a Verónica cierra el XII Festival de Teatro Universitario”. Ideal, Jaén, 3 de abril.
MOLERO, R. (2006). “Sencillamente delicioso”. Levante, 28 de diciembre.
-(2009). “El sueño de lo real”. Levante, 3 de abril.
MOLTO, M. (2004). “Una obra sobre García Lorca abre hoy la 14 edición de la Mostra de Teatre d'Alcoi”. El Mundo, Alicante, 12 de mayo.
MONTERO, J. (2007). “Una voz que te empuja al otro lado”. Gara, 18 de mayo.
MOREIRA, M. (2004). “La compañía Bambalina propone en Valencia un viaje hacia La sonrisa de García Lorca”. ABC, Comunidad Valenciana, 7 de octubre.
OLLERO, J. (1992). “Cantos mágicos”. El Periódico, Aragón, 20 de diciembre.
PEIRÓ, J. V. (2018). "Títeres con cabeza". Las Provincias, 28 d’abril.
-(2018). "Y Mefistófeles era mujer". Las Provincias, 8 de desembre.
-(2019). "Más difícil todavía". Las Provincias, 19 d’octubre.
-(2019). "Vivir sin complejos". Las Provincias, 2 de novembre.
-(2020). "Bambalina sin complejos". Las Provincias, 5 de desembre.
PICÓ, J. (2010). “Zero responsables... localitats exhaurides (¡Francisco Camps al teléfono!)”. (jorgepico.com)
PICÓ, M. (2005). “La Compañía Bambalina representó ayer Quijote, de Jaume Policarpo”. LaTribuna, Albacete, 28 de febrer.
PINTER, E, (2008). “Despullant Rossini a Sueca”. Avui, 31 de mayo,
PLAVI, S. (1997). “Bambalina Teatre presenta una adaptación en marionetas del Fantasma de Canterville”. Levante, 10 de julio.
QUINTANA, A. (2012). “ Mgororo”. El Punt /Avui, 28 de octubre.
RICART, P. (2019). "En profundidad: Jaume Policarpo". A Escena Valencia, 9 de març.
RIPOLL, G. (2001). “... Y veremos a Dolores caminar...”. Cartelera Turia, 27 de abril.
-(2003). “Seres de la noche”. Cartelera Turia, 10 de abril.
R.O. (2013). “Mgororo”. La Vanguardia, Què fem, 25 de octubre.
RODRÍGUEZ, Teresa (2010). “Demolidora escenografia sobre el règim de Camps a propòsit de l'accident del metro”. (Zero Responsables). El Punt, 8 de juliol.
ROMANO, R. (2007). “Laberinto”. La Rioja, 15 de noviembre.
ROTGER, F. M. (2006). “La sonrisa de Federico García Lorca”. Diario de Mallorca, 31 de marzo.
RUS, C. (2020). "Martín i Soler de juguete". Ópera actual, 16 de novembre. 
SANCHEZ, D. (2009). “Cómplices para dibujar la tela de araña sobre las mismas tablas”. Jaén, 3 de abril.
SANCHIS, R. (2006). “Los traspiés amorosos de Bambalina”. Las Provincias, 20 de diciembre.
SEMPERE, A. (2006). “Teatro de cerca”. La Verdad, 17 de noviembre.
SERRA, M. (2012). “A València, el teatre-denúncia és ben viu, ara amb Valèntia”. Vilaweb.
SIRERA, J. Ll. (1991). “Per Nadal, llànties... meravelloses”. El Temps, 344, p.91.
-(1991). “Titelles plens de vida”. El Temps, 390, p.87.
-(1993). “Desde un mar muy lejano”. Levante, 10 de enero.
-(2012). “Vae Victis... o no”. No somos critic@s, Episkenion, València.
SOL OVIEDO, M. (2006). “Bramant Teatre presenta hoy tres acciones simultáneas en La Nau”. Levante, 22 de agosto.
TALENS, J.M. (1993). “Ulisses, Bambalina Titelles”. Cartelera Turia, enero.
THE SCOTSMAN (1992). “A tilt at magic”. The Scotsman, 20 de agosto.
TOQUERO, C. (1998). “De antihéroe a héroe apaleado”. El Mundo, Valladolid, 7 de febrero.
TORIBIO, M. L. (2007). “Juego de espejos”. El Mundo, 3 de noviembre.
TORTOSA, V. (1997). “La perfección estética del divertimento”. Qué y Dónde, 27 de enero.
TORRES, R. (2001). “Pasionaria recuerda la utopía con forma de títere”. El País, Madrid, 19 de octubre.
ÚLTIMA HORA (2000). “Poesía escénica”. Última Hora, Palma de Mallorca, 16 de febrero.
VENTURA MELIÀ, R. (2006). “Tres directoras y seis autores crean Construyendo a Verónica”. Levante, 14 de febrero.
VICENTE, A. (2007). “Construyendo a Verónica”. El País, Madrid, 26 de octubre.
VILLORA, P. M. (2000). “El retablo de maese Policarpo”. ABC, 15 de diciembre.
VIVANCOS, M. J. (2004). “Bambalina y Garcia Lorca”. Las Provincias, 1 de octubre.
ZABALZA, P. (2007). “Teatro de cercanías”. Diario de Navarra, 28 de mayo.

Enllaços

http://aveet.eu/policarpo-jaume/
http://www.bambalina.es/
http://veusvalentia.blogspot.com.es/

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es