Bellés i Chorva, Albert

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Bellés i Chorva, Albert

Data de naixement: 1991
Població: València
Dècada: Dècada dels 90's

Trajectòria

             Amb només sis anys, Bellés i Chorva ja feia teatre al col·legi i amb onze va guanyar el seu primer premi de poesia al Certamen Literari de l’Ateneu del seu poble, Onda. Des d’aleshores, segons l’autor, no ha deixat d’escriure mai. El fet d’escriure es va convertir en una necessitat fisiològica. Anys després, tornarà a guanyar el mateix certamen amb obres com el poemari Quan l’amor esdevé vers (2011) o el relat Vol de gavina (2012).

            Entre 2007 i 2009, assisteix a l’Escola Municipal de Teatre (EMT) d’Onda, on intervé en diferents mostres finals com A fosques o Lísístrata el musical, d’Eduard Costa. En 2011, en la celebració del Març de la Dona i com un acte benèfic, estrena la seua primera peça breu de teatre al Café del Banc, Eva entre rejas, interpretada per alumnat de l’EMT.

            D’alguna manera, aquesta atracció per la paraula decideix l’elecció de la seua formació universitària. Entre 2009 i 2013, cursa el Grau en Traducció i Interpretació a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Després de llicenciar-se, viatja a Londres per a realitzar el màster en Accessibility and Filmmaking de la Universitat de Roehampton. Fins a l’any 2014, l’autor es forma en estudis de traducció, lingüístics i culturals en anglés i alemany; i, específicament, en interpretació simultània, traducció audiovisual i accessibilitat per a persones amb diversitat funcional visual i auditiva. 

            El 2015, es trasllada a Banyoles (Girona) contractat per una empresa d’accessibilitat audiovisual que treballa per a Radiotelevisión Española, on desenvolupa tasques de traductor i subtitulador en directe. A partir d’aquest any, Bellés i Chorva compaginarà aquesta dedicació a l’audiovisual amb una sèrie d’incursions en les arts escèniques. En aquesta compaginació, a més, no desatendrà la necessitat d’aprofundir en la seua formació teatral. Així doncs, entre 2016 i 2017, l’autor fa el Màster en Creació teatral, Dramatúrgia i Direcció Escènica, impartit per Juan Mayorga, a la Universitat Carlos III de Madrid. Entre els professors, trobem noms com el d’Alfredo Sanzol, José Sanchis Sinisterra Andrés Lima, Álvaro Tato, Blanca Portillo, Pepe Viyuela, Pedro Casablanc, Juan Cornejo, Alejandro Andújar, Mateo Feijoo, Juan Cavestany o Sol Picó. En aquesta línia formativa, l’autor també assisteix el 2019 al Laboratori Internacional de Dramatúrgia Creador.es a València, on Josep Maria Miró s’encarrega del taller principal. I eixe mateix any, a més, viatja a Buenos Aires per a fer un altre laboratori, el de la Plataforma Internacional para las Artes Escénicas Panorama Sur. En aquest seminari intensiu per a dramaturgs coincideix amb altres autors espanyols com Paco Gámez o Marcos Gisbert i entre el professorat compta amb Alejandro Tantanian o Cynthia Edul. 

            Del màster de Creació teatral, Dramatúrgia i Direcció escènica, sorgeix un dels seus textos amb una major projecció fins al moment, El arroz de los jueves (2017). La versió castellana es publicarà el 2021 per una editorial argentina, dins d’una antologia d’autors participants del Panorama Sur. Aquest text va ser tutoritzat per Juan Mayorga i va ser la mostra final de màster de l’autor, presentada a l’Auditori de la UC3M amb Carme Juan i Maite Gil com a intèrprets. El 2017 farà la versió en valencià L’arròs del dijous, que girarà per diversos pobles del País Valencià, pràcticament fins a hui. La versió en castellà va ser programada també el 2017 a Huelva, al Teatro del Mar (Centro Cultural de Punta Umbría), on l’autor fa un voluntariat en regidoria teatral i tècnica.

            Entre 2015 i 2017, Bellés i Chorva manté una relació creativa prou activa a Huelva, en concret amb una companyia d’aquesta ciutat, Wirzus Teatro. L’autor participarà en nombroses activitats escèniques vinculades a la defensa de drets i de la visibilitat del col·lectiu LGTBI+. Amb Wirzus, estrena un parells de propostes: Purgatorio (2016) un homenatge multidisciplinari a García Lorca, codirigit amb Rosa González; i EntaconHada (2016), dins dels actes del II Encuentro de Mariliendres del Dia Internacional de l’Orgull. A més a més, portarà al Teatro del Mar un projecte, Be(r)sos Ilustrados. Mujeres, compartit amb la il·lustradora ondera Lluna Llunera (Irene García Molina), que parteix de poemes i relats de l’autor traduïts al castellà. Aquest treball s’havia presentat mesos abans, el Dia de la Dona, al Centre d’Ocupació i Cultura d’Onda. En alguns d’aquests muntatges, l’autor fa ús del seu pseudònim com a poeta, Abic Bic. 

            El 2017, torna de nou a Onda. Aleshores, Bellés i Chorva funda la seua actual companyia, Al·legoria Teatre. En aquesta nova etapa serà molt important l’acompanyament en el projecte de l’actriu Carme Juan, també d’Onda. De fet, en la primera versió de L’arròs del dijous, estrenat al Teatre Mònaco d’aquest poble, l’elenc està format per aquesta actriu i una altra actriu professional, Lola Moltó. Després entrarà a formar part de l’espectacle l’actriu Estela Martínez. El 2019, aquesta peça es programarà a València al Festival Cabanyal Íntim i, amb una nova versió més extensa, al Teatre Micalet. En tot aquest període, l’autor escriu i dirigeix més obres per a Carme Juan: Les panderoles (2018), per a la Fira de Teatre Breu de La Ravalera de Castelló de la Plana; en aquesta mostra, el 2022, també estrenen una altra peça breu, La mare de la reina; però potser el projecte més ambiciós que emprenen junts serà Onda Santa (Una Passió en clau femenina) (2018), que tindrà després dos edicions més el 2019 i 2020. Onda Santa parteix d’una idea original de Juan, una passió en clau femenina i inclusiva, amb molta participació ciutadana, que pren els carrers i aspira a ser una representació anual. En el moment de confinament de la pandèmia, i a iniciativa de Juan, l’autor fa l’adaptació al valencià de la cançó Resistiré per a recaptar fons per a la lluita contra la covid-19 a benefici de Càritas i la Creu Roja. La televisió autonòmica À Punt donarà suport a aquesta iniciativa. 

            Entre 2017 i 2020, la professora Pilar Escuder li proposa fer-se càrrec del Taller de Teatre de la Universitat per a Majors de la Universitat Jaume I de Castelló. D’aquesta manera, l’autor desenvolupa una vessant docent teatral interrompuda només per la pandèmia que serà represa de nou el 2022. Amb el seu alumnat, ha fet una sèrie de mostres com Quan la poesia es fa humana (2018), a partir de traduccions pròpies d’escrits de García Lorca; o La Lola de la Plana (Tragicomèdia castellonera) (2019), inspirada en L’assemblea de dones, d’Aristòfanes. Les dos propostes es van estrenar al Teatre del Raval de Castelló. També Escuder li planteja un projecte de microteatre per a celebrar el desé aniversari de la Feria Solidaria de Antaño en Puertomingalvo (Terol), que es convertirà en la Muestra de Microteatro costumbrista del absurdo de Puertomingalvo. Per a aquest esdeveniment, l’autor escriu peces breus com El niño perrito (2018) o El ritual de la patata (2018). D’alguna forma, aquesta proposta recorda unes altres geogràficament properes com el Festival Matarranya Íntim. La connexió de l’autor amb la cultura més popular, també de Castelló, s’evidencia igualment en un altre projecte encarregat per Pilar Escuder al voltant de la celebració dels aniversaris del naixement de la ciutat de Castelló de la Plana. El 2019 i 2020, Bellés i Chorva escriu i dirigeix per a representar al carrer tres microescenes històriques sobre la fundació de la ciutat.

            El 2020 és trasllada a València. Actualment, continua compaginant la dramatúrgia amb la traducció audiovisual –doblatge i accessibilitat– i l’assessorament lingüístic en programes de ficció valencians de la cadena À Punt com L’Alqueria Blanca (2022), entre d’altres. El seu vincle amb la televisió l’ha animat a participar en concursos de cultura general com Atrapa’m si pots (2020) d’À Punt o El cazador (2022) de TVE.

            Bellés i Chorva forma part de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET), on s’ha encarregat d’activitats com la coordinació del Club de lectura de Castelló, impulsat per l’Institut Valencià de Cultura. També ha col·laborat com a corrector i traductor de textos teatrals al valencià en projectes de l’associació com Dramàtica, amb la revista cultural Afán de plan, on s’ha ocupat de textos d’autors com Ana Millàs, Antonio Cremades, Xavo Giménez, Eva Mir, Antonio Escámez, Marcos Gisbert, Jacobo Julio, Marcos Luis Hernando o Isabel Caballero, entre d’altres. El 2021, va fer la versió valenciana de La casa del dolor, de Víctor Sánchez, producció del Teatre Nacional de Catalunya.

            Precisament, el vincle amb l’AVEET li ha permés escriure i mostrar alguns dels seus texts breus més recents com Una vida pròpia (2019), per al projecte col·lectiu A la vaga!, dirigit per Anna Albaladejo i organitzat per l’Espacio Inestable i l’AVEET; El secret (2020), publicada en l’esmentada col·lecció Dramàtica, d’Afán de plan; o Mutar-verb de mare (2021), lectura dramatitzada dirigida per Isabel Martí en la segona edició de la Marató de Monòlegs de l’AVEET. A més, cal destacar títols com el de La mujer vaca (2019), una peça llarga que va quedar finalista en el II Certamen de Textos Dramáticos “Más allá de la frontera”, de l’editorial grega IASPIS. Això li va permetre assistir al IV Festival de Teatro Español d’Atenes el 2019. Eixe mateix any, a més, estrena al Microteatro madrileny la peça Una corrida pendiente

            El 2022, participa al VI Torneig de Dramatúrgia Valenciana amb el text Dual (entre tu i mil mars), on serà finalista; i estrena l’últim treball de la seua companyia al Festival Cabanyal Íntim, la peça breu Calor de tía (Fantasía republicana) (2022), juntament amb l’actriu Rocío Ladrón de Guevara.


Trajectòria actualitzada OCTUBRE 2022
© Xavier Puchades 

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2011. Eva entre rejas. Direcció Albert Bellés i Chorva. Març de la Dona. Ajuntament d’Onda, Café del Banc. (TB) 
2016. Purgatori. Direcció Albert Bellés i Chorva i Rosa González. Wirzus Teatro. Teatro del Mar, Centre Cultural de Punta Umbría, Huelva.
2016. EntaconHada. Direcció Wirzus Teatro. II Encuentro de Mariliendres. Teatro del Mar, Centre Cultural de Punta Umbría, Huelva. (TB)
2016. Be(r)sos Il·lustrats. Dones, a partir de poemes de Albert Bellés i Chorva (Abic Bic) i il·lustracions Irene García Molina (Lluna Llunera). Centre d'Ocupació i Cultura, Onda.
2017. El arroz de los jueves. Direcció Albert Bellés i Chorva. Auditorio de la UC3M, Leganés, Madrid. (Mostra acadèmica)
2018. Les panderoles. Al·legoria Teatre. IV Fira de Teatre Breu de la Ravalera, Castelló.(TB)
2019. Castelló de la Plana (768 aniversari). Direcció Albert Bellés i Chorva. Ajuntament de Castelló de la Plana-Bambando. Plaça de Tetuan, Castelló de la Plana. (TC) 
2019. Una corrida pendiente. Direcció Albert Bellés i Chorva. Microteatro, Madrid. (TB)
2019. L’arròs del dijous. Direcció Albert Bellés i Chorva. (nova versió). Al·legoria Teatre. Teatre Micalet, València.
2018. Onda Santa (Una Passió en clau femenina). Direcció Albert Bellés i Chorva i Carme Juan (idea original). Al·legoria Teatre. Carrers d'Onda - Teatro Mònaco, Onda. (amb noves edicions en 2019 i 2020) (TC)
2021. La fundació de Castelló. Direcció Albert Bellés i Chorva. Ajuntament de Castell´o de la Plana-Bambando.. Plaça Major, Castelló de la Plana. (TC)
2002. La mare de la reina. Direcció Albert Bellés i Chorva. Al·legoria Teatre. Fira de Teatre Breu La Ravalera edició La Ravalera… festa plena! Castelló de la Plana. (TB)
2022. Calor de tía (Fantasía republicana). Direcció Albert Bellés i Chorva. Al·legoria Teatre - Festival Cabanyal Íntim. L’Escorxador, València. (TB)

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2016. Be(r)sos Ilustrados. Mujeres, (en castellà) a partir de poemes de Albert Bellés i Chorva (Abic Bic) i il·lustracions Irene García Molina (Lluna Llunera). La Mona enjaulada. Sala d'Exposicions de Teatro del Mar, Punta Umbria, Huelva. 
2018. Quan la poesia es fa humana, a partir de la poesia de Federico García Lorca. Dramatúrgia i direcció Albert Bellés i Chorva. Universitat per a Majors de la Universitat per a Majors de la UJI de Castelló, Teatre del Raval, Castelló de la Plana. 
2019. La Lola de la Plana (Tragicomèdia castellonera), inspirada en L'assemblea de dones, d'AristòfanesDirecció Albert Bellés i Chorva. Universitat per a Majors de la Universitat per a Majors de la UJI de Castelló, Teatre del Raval, Castelló de la Plana. 

Posades en escena posteriors i reposicions (Nacionals)

2016. Be(r)sos Ilustrados. Mujeres, (en castellà) a partir de poemes de Albert Bellés i Chorva i d'Abic Bic- il·lustracions Irene García Molina (Lluna Llunera). La Mona enjaulada. Sala d'Exposicions del Centre Cultural de Punta Umbría, Huelva.
2017. L’arròs del dijous. Direcció Albert Bellés i Chorva. Al·legoria Teatre. Teatro Mònaco, Onda.

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2019. Una vida pròpia,  en A la vaga!, escrit amb Antonia Bueno, Jerónimo Cornelles, Miguel Ferrando Rocher i Rubén Rodríguez. Direcció Anna Albaladejo, Espacio Inestable – AVEET – AAPV, Teatre el Musical, València. (TB)
2021. Mutare-verb de mare. Direcció Isabel Martí. II Marató de Monòlegs de l’AVEET. Teatre Talía, València. (TB)
2022. Dual (entre tu i mil mars). Direcció Albert Bellés i Chorva. VI Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Teatre Principal, Castelló de Plana. (finalista) (TB)

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2019. La mujer vaca. en II Certamen de Textos Dramáticos: F.I.D.E. Más allá de las fronteras. Editorial IASPIS, Atenes. 
2020. El secretDramàtica – Afán de Plan. 2 de juliol. (TB) 
2021. El arroz de los jueves, en antología Panorama Sur: Dramaturgiaspanorámicas, ed. Taimí Dieguez Mallo i Gabriela Ponca. Casa editorial Tablas-Alarcos, Buenos Aires.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2021. “El noble arte del doblaje”. Interpunct.es. 12 de juliol. 

Obra traduïda

GREC
2019. La mujer vaca. en II Certament de Textos Dramáticos: F.I.D.E. Más allá de las fronteras. Editorial IASPIS, Atenes. 

Obra premiada

2019. Finalista Certamen de Textos Dramáricos Más allá de la frontera, editorial IASPIS, Atenes, per La mujer vaca.

Altres premis

2011. Premi Caixa Rural en el Certamen Literari del Ateneo d’Onda, per Quan l’amor esdevé vers.
2012. Premi Caixa Rural en el Certamen Literari del Ateneo d’Onda, per Vol de Gavina.
2019. III Concurs de Relats Curts Queerfest LGTBIQ+ de Castelló, per Aquell estiu.

Bibliografia

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

CASTELLÓEXTRA (2020). “Onda oferirà la seua particular Passió en clau femenina en dos escenaris emblemàtics com la Font de Dins i el Castell”. CastellóExtra.es, 26 de febrer.
GRAS, E. (2017). “Albert Bellés: El teatre és donar vida a les paraules”. El Periódico Mediterráneo, 10 de juny. 
EL MUNDO (2020). “La visión feminista protagonizará la Semana Santa”. El Mundo, 27 de febrer. 
EUROPAPRESS (2017). “Punta Umbría celebra desde este lunes el Encuentro de Mariliendres para dar visibilidad al colectivo LGTBI”, 20 Minutos (Huelva), 10 de juliol. 
PÉREZ, A. (2018). “La Fira de Teatre Breu La Ravalera conecta al público con una nueva cara de la ciudad”. Nomepierdouna.net, 25 d’abril. 
REDACCIÓ (2016). “Teatro, poesia y danza con Purgatorio en Punta Umbría”. Diario de Huelva, 31 d’agost
VINUESA, J. (2018). “A la orilla de las preguntas: en clase con Juan Mayorga”. Revista Godot, 11 de juny. 

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es