Alvarado, Josi

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Alvarado, Josi

Data de naixement: 1976
Població: Barinas (Múrcia)
Dècada: Dècada dels 70's

Trajectòria

A principi dels anys noranta, a l’Institut Figueras Pacheco d’Alacant, Alvarado experimenta la seua primera trobada amb el teatre. Això va ser possible gràcies als cursos de teatre que impartia Marisol Limiñana, aleshores actriu en la companyia alacantina Jácara Teatro i també, de manera puntual, amb el dramaturg Paco Sanguino. 

            Alvarado, però, no es decideix per cursar una carrera relacionada amb les arts escèniques. En 1994, comença a estudiar Periodisme, a més de Traducció i Interpretació, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), carreres de les quals es llicenciaria en 1998. En aquells anys, manté el seu interés pel teatre i, quan el director d’escena Rafel Durà arriba com a professor a l’Aula de Teatre de la UAB, Alvarado s’hi apunta i participa com a actriu en la proposta Romeo i Julieta. Assaig per una arquitectura sentimental (1996). 

            Una vegada llicenciada, l‘autora torna a Alacant. Entre 1998 i 2003, exercirà sobretot de periodista, concretament de redactora al diari La Verdad d’Alacant (1998-2001), en les seccions d’educació, cultura i política; i com a redactora i cap de la secció de cultura del diari El Mundo, en la seu alacantina (2001-2003). Després d’aquest període com a periodista, torna al món acadèmic per a doctorar-se en Filologia Anglesa a la Universitat d’Alacant (UA). I de nou, el cuc del teatre continua ben viu. Per aquesta raó, participa activament en l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant, dirigida per Juan Luis Mira, que havia sigut també professor de teatre de Limiñana o Sanguino. 

            En 2003, es presenta a oposicions de secundària i, fins a 2007, serà professora de llengües (anglès, valencià i castellà) en diversos instituts d’Alacant. Entre 2006 i 2010, impartirà anglès i serà l’encarregada de les relacions institucionals i amb els mitjans de comunicació de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alacant (EASDA). A tota aquesta càrrega docent cal afegir la del doctorat abans esmentat i la seua condició de professora associada i investigadora posterior, entre 2007 i 2010, en el Departament de Filologia Anglesa de la Universitat d’Alacant. Són anys en què també desenvolupa tasques investigadores en el camp de la lexicografia i la lexicologia i, per això, és col·laboradora habitual de la revista Puntoycoma, el butlletí de traductors espanyols de les institucions de la Unió Europea. 

            En tot aquest temps a l’Aula de Teatre de la UA, intervé en peces com Solo un pequeño aumento(2010), escrita i dirigida per Juan Luis Mira. Aquesta connexió amb l’aula li permet també participar com a autora en diverses edicions de Sol@ ante el peligro, un festival de monòlegs teatrals de la Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos d’Alacant, organitzada per l’Aula de Teatre de la UA i el local Clan Cabaret. Alvarado escriu i interpreta monòlegs com Soy una gallina (2011), Flores para Mariano (2011) o My best friend (2012), després publicats en els Cuadernos de Dramaturgia de la Muestra. D’alguna manera, aquests monòlegs són les primeres mostres públiques de l’escriptura de l’autora.  

            A partir de 2010, la situació laboral de l’autora torna a canviar, però aquesta vegada cap a una estabilitat major. L’autora exerceix de Cap d’estudis de l’escola de Formació de Persones Adultes (FPA) Mercè Rodareda d’Elx. I en teatre, a més dels monòlegs esmentats, arriba a formar part com a autora d’una de les últimes produccions de Jácara, Colgados (2012), amb direcció de Juan Luis Mira i Gloria Sirvent. Es tracta d’una proposta d’escriptura col·lectiva on Alvarado comparteix autoria amb l’autor asturià Maxi Rodríguez i els alacantins Pascual Carbonell i el mateix Mira. L’obra, una coproducció amb Teatres de la Generalitat Valenciana, es va estrenar al Teatre Talia de València i, mesos després, va recalar a la Muestra d’Autores Españoles de Teatro Contemporáneo. 

            És a partir de 2014 quan l’autora decideix agafar un camí més personal. Per a aconseguir-ho, funda el Teatro La Clandestina (2014-2018) junt amb nou components més entre els quals trobem Chelo Oñate o Ana Peiró. L’objectiu d’aquest grup, encara amateur, era fer un “teatre pobre” que apostara sobretot pel potencial dels textos i el treball dels intèrprets. La primera producció serà Fulanas (2014), la primera peça llarga de l’autora, dirigida per Alvarado i Noemí Peidro. Mesos abans, s’havia presentat una versió més breu, Jaleo(2014), com a acompanyament teatralitzat d’una exposició pictòrica de l’artista Verónica Ribes sobre la Guerra Civil a Alacant. La versió llarga, Fulanas, estrenada a la Muestra, encara tindrà una nova metamorfosi i es tornarà a fer breu en Anda jaleo (2017). Aquesta nova versió participa d‘un projecte organitzat per la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament d’Alacant, el primer Cicle de Teatre i Música de la Memòria. L’obra es va representar en els refugis subterranis antiaeris d’Alacant durant més de 6 mesos. La Clandestina, una aventura que va durar poc més de tres anys, va estrenar una altra producció més, també de direcció compartida i escrita per Alvarado, Madre no hay más que una (por suerte) (2015).  

            A poc a poc, el nom de l’autora comença a destacar com a referent del teatre alacantí. Una vegada més, col·labora en una activitat de la Muestra, el I Laboratori d’Escriptura Dramàtica Memòria de Cigarreres de 2017. Convé comentar que Alvarado no ha sigut mai habitual de tallers o laboratoris d’escriptura teatral més enllà d’algun curs puntual amb Alfredo Sanzol o Guillermo Heras. L’autora es defineix com a autodidacta, lectora de poesia i de representants del teatre contemporani com B-M. Koltès, Angélica Liddell, Alberto Conejero, J-L. Lagarce, Pascal Rambert, Pablo Messiez o Paco Bezerra. El Laboratori Memòria de Cigarreres va ser codirigit entre Heras i Juan Luis Mira, i va comptar amb l’assessorament del dramaturg Rodolf Sirera i la historiadora Caridad Valdés. Junt amb Alvarado, van participar altres autors com Pedro Montalbán Kroebel, Carmen Carratalá o Antonio Cremades, entre altres. D’aquesta experiència naix el text col·lectiu Memoria de Cigarreras (2018), publicat per l’Institut Alacantí (ho de Cultura Juan Gil-Albert, i Fum, de la qual es va fer una lectura dramatitzada a la Casa Bardín d’Alacant en 2018, amb direcció de Guillermo Heras. Aquest any, l’autora col·labora en un altre projecte institucional, el Torneig de Dramatúrgia Valenciana, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, en el qual presentarà el text Maldita Rita Hayworth. Precisament, en 2014, havia escrit el seu guió audiovisual, Maldita Rita, destinat a un curtmetratge. 

            L’etapa de consolidació podria haver-se iniciat entre 2019 i 2020, quan l’autora guanya dos importants premis: el Ciutat de Castelló, per El manual de la señora de la limpieza; i la primera edició del premi SGAE Ana Diosdado, destinat únicament a dones, amb el text La Tarara. Dos anys després, aquest darrer treball rebrà també el premi de Literatura Dramàtica de la Crítica Valenciana. Els dos textos, afortunadament, aniran més enllà de ser premiats i publicats i aconseguiran eixir dels seus calaixos per a saltar a l’escena.  

            D’una banda, la companyia alacantina La Sogorb, dirigida per l’actriu Elizabeth Sogorb, inicia una línia de col·laboració amb l’autora. En 2019, al Festival Alacant Escena estrena el text d’Alvarado, Las furias... y ¡que vivan las trágicas! (2019), amb direcció de David García Coll. En 2021, La Sorgorb rep la IV Residència José Estruch del Teatre Principal d’Alacant, per posar en escena El manual de la señora de la limpieza, amb la direcció de Begoña Tena. D’una altra banda, la directora de la companyia basca Hika Teatroa va formar part del jurat del premi Ana Diosdado i es va enamorar de La Tarara. En 2021, aquesta companyia en coproducció amb el Teatro Arriaga de Bilbao estrenarà la versió en castellana i en euskera d’aquest text, que es va poder veure també a diferents ciutats del País Valencià.

            Altres treballs recents que cal ressenyar són Un Hoper tan quieto (2020), proposta radiofònica nascuda en el moment del confinament, organitzada per Radio Iaspis d’Atenes; o el text teatral per a públic infantil, Baratza Bang Bang. Haur triseentzat mazedonia (2022), escrit amb Teresa Sala Mozos, que va rebre el premi en euskera del Concurs de Textos Teatrales de la Escuela Navarra de Teatro. No era, però, la primera incursió de l’autora en el món de la creació per als més menuts, ja que en 2018 havia publicat un llibre il·lustrat, Mumo y el monstruo, junt amb Verónica Ribes.  

            Actualment, Alvarado forma part de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET). 


Trajectòria actualitzada OCTUBRE 2022
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2011. Soy una gallina, en Sol@ ante el peligro (XI), amb Candela Moreno, Efman Schaffer, Irene Coloma, Jorge Sánchez, Marisol Moreno La roja, Raúl López i Roberto Menargues. Teatre Universitari de la Universitat d’Alacant – Clan Cabaret. Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos. Clan Cabaret, Alacant. (TB) 
2012. Colgados, a partir de textos de l’autora, de Maxi Rodríguez, Juan Luis Mira i Pascual Carbonell. Direcció Gloria Sirvent i Juan Luis Mira. Jácara Teatro-Teatres de la Generalitat Valenciana. Teatre Talía, València. 
​2013. Flores para Mariano, en Sol@ ante el peligro (XXI), amb Emi Díaz, José Carlos Palacios, Judith Campo, Nando Arroyo, Pascual Carbonell i Pedro Sánchez. Teatre Universitari de la Universitat d’Alacant – Actua – Clan Cabaret. Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos. Clan Cabaret, Alacant. (TB) 
2014. Jaleo. Direcció Josi Alvarado i Noemí Peidró. Microteatro. Taller el Tumbao, Alacant. (TB)
2014. Fulanas. Direcció Josi Alvarado i Noemí Peidro. Teatre de la Clandestna. Muestra de Teatro de Autores Contemporáneos, Centro Cultural Las CIgarreras, Alacant. 
2015. Madre no hay más que una (por suerte). Direcció Josi Alvarado i Noemí Peidro. Teatre de la Clandestina. Centre Cultural Mario Silvestre, Alcoi. 
2017. Anda Jaleo (versió breu de Fulanas)Direcció de Josi Alvarado. Microteatro en los Refugios. Ajuntament d’Alacant – Teatre de la Clandestina, Refugis de Sèneca i Balmis Alacant. (TB)
2019. Las Furias... y ¡qué vivan las trágicas! Direcció David García Coll. Alacant a Escena – La Sogorb. Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos. Aula de Cultura de la Fundación Mediterráneo. Alacant. 
2021. La Tarara / La Tararak. Direcció Agurtzane Intxaurraga. Hika Teatroa-Teatro Arriaga. Teatro Arriaga de Bilbao, Bilbao. 
2021. El manual de la señora de la limpieza. Direcció Begoña Tena. La Sogorb. Teatre Principal, Alacant. 

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2018. Fum. Direcció Guillermo Heras. Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos d’Alacant - Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d'Alacant. Casa Bardín, Alacant. 
2018. Maldita Rita Hayworth. Direcció Josi Alvarado. Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Teatre Arniches, Alacant. (TB)
2020. Un Hoper tan quieto. Lecturas radiofónicas de autores iberoamericanos. Dramaturgia del Confinamiento. ­­Radio Iaspis, Atenes. (TB)
2021. La Tarara. Direcció Agurtzane Intxaurraga. XXIV ciclo SGAE DE Lecturas Dramatizadas, Sala Berlanga, Madrid 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2011. Soy una gallina. Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea, 16. Muestra de Teatro Esopañol de Autores Contemporáneos, Alacant, p.99-101. (TB)
2011. Flores para Mariano. Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea, 16. Muestra de Teatro Esopañol de Autores Contemporáneos, Alacant, p.103-107. (TB)
2012. My best friend. Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea, 17. Muestra de Teatro Esopañol de Autores Contemporáneos, Alacant, p.105-108. (TB)
2018. Memoria de Cigarreras, amb Vicente de Ramón, Xavier Monzó, Ana Peiró, Carmen Carratalá, Nando Arroyo, Claudia Tobo, Pedro Montalbán Kroebel, Antonio Espejo i Antonio Cremades. Dramatúrgia Contemporània. Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d'Alacant. 
2019. Fum. Dramatúrgia Contemporània. Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d'Alacant. 
2019. ¡Que les echen Zotal! Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea, 24. Muestra de Teatro Esopañol de Autores Contemporáneos, Alacant. (TB)
2020. El manual de la señora de la limpieza. Premi Ciutat de Castelló. Biblioteca Ciudad de Castellón, Ajuntament de Castelló. 
2020. La Tarara. Premio SGAE de Teatro Ana Diosdado. SGAE - Fundaci´o Autor, Madrid. 
2021. ¡Vivan las trágicas! Colección Dramática Latinoamericana. Centro Latinoamericano de Creación e Investigación Teatral (CELCIT). (online)
2022. La Tarara. Colección Dramática Latinoamericana. Centro Latinoamericano de Creación e Investigación Teatral (CELCIT). (online)

Altres publicacions
2018. Mumo y el monstruo, amb Verónica Ribes (il·lustradora). Editorial Gami, Granada. 

 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

2019. "Disparen al dramaturgo". Cuadernos de Dramaturgia Contemporánea, 24. Muestra de Teatro Esopañol de Autores Contemporáneos, Alacant. 

Obra traduïda

EUSKERA
2021. La Tararak, traducció d'Arantxa Iturbe. (inèdit)

 

Obra premiada

2019. Premi Ciutat de Castelló de Teatre, per El manual de la señora de la limpieza.
2019. Premi SGAE Ana Diosdado de Teatre, per La Tarara
2021. Premi de Literatura Dramàtica de la Crítica Valenciana, per La Tarara
2022. Premi XXXI Concurso de Textos Teatrales dirigidos a público infantil del Ayuntamiento de Pamplona i la Escuela Navarra de Teatro, versió en euskera, per Baratza Bang Bang. Haur triseentzat mazedonia, escrita amb Teresa Sala Mozos. (TF)

 

Bibliografia

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

CASTELLÓPLAZA (2019). “El Ayuntamiento entrega los Premios Ciutat de Casteló 2019, en el teatre del Raval”. CastellónPlaza, 23 d’abril.
EL PERIODIC (2018). “El libro Memoria de cigarreras saca a la luz el trabajo realizado en el taller de lectura dramatizada del Juan Gil-Albert”. Elperiòdic.com, 8 de novembre.
EUROPAPRESS (2012). “Jácara estrena en el Talia Colgados, una comedia sobre la incomuniación en la era de las tecnologies”. Europapress.es, 21 de març.
GILABERT, M. (2018). “El Gil-Albert recupera la memòria de las cigarreres con un cicló de lectures dramatizadas”. Alicante Mag, 17 d’octubre. 
HERNANDIS, M. (2018). “Josi Alvarado i Pascual Carbonell rinyen per la glòria literària”. AlicantePlaza, 16 de maig. 
-(2019). “Josi Alvarado: Vull que s’interessen pel meu treball, no per ser dona”. El Mundo (CV), 14 de novembre. 
-(2021). “Josi Alvarado: la premio de la crítica rinde homenaje a las mujeres de acero”. El Español (Alacant), 3 de juny. 
MARCOS, M. (2018). “La historia retoma su lugar”. El Mundo (Alacant), 5 de juliol.
MARTÍNEZ, C. (2018). “El teatro pide peleà”. Informació, 16 de maig.
-(2019). “El Premio Ana Diosdado se estrena con Josi Alvarado”. Información, 12 de novembre. 
MARTÍNEZ MONTESINOS, V. (2021) “La Tarara, de Josi Alvarado”. Dramàtica – Afán de plan. València, 8 de gener.  
PEIRÓ, J. V. (2022). “La culpa y la redención”. Las Provincias, 13 de març. 
REDACCIÓN (2018). “Anda jaleo abre el cicló de teatro y música de la memòria en la Casa de Máquinas de Alicante”. Lo Blanc, 22 de març .
-(2018). “Los premios Sois Cultura reciben las primeres candidatures” . Información, 17 de juliol.
-(2020). “Josi Alvarado lleva La Tarara al cicló de lectures de la SGAE”. Información, 30 de novembre.
TEROL, D. (2021). “Vivir para trabajar: El manual de la señora de la limpieza, un homenaje proletario a Lucia Berlín”. AlicantePlaza, 14 d’abril. 
TORRECILLA, M. (2020). “Fum, de Josi Alvarado. Dramaturgia ignífuga”. Hoja del Lunes, 27 de gener.
TORRES, S. “Dramaturgos en busca del KO”. El Mundo (València), 3 de maig. 
-(2018). “El teatre ha d’atacar el poder”. El Mundo(CV),  17 de maig.

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es