Nave Fluxà, Joan

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Nave Fluxà, Joan

Data de naixement: 1978
Població: Benissa
Dècada: Dècada dels 70's

Trajectòria

En 2007, reprén la carrera de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant i ingressa a l’Aula de Teatre Universitari d’Alacant, coordinada per Tomàs Mestre. Tot al llarg dels estudis filològics, Nave interpreta diversos papers dirigits per Mestre:  En cap cap cap (2008), de diversos autors; 1-2-3 Molins (2008), a partir de textos de Manuel Molins; Antaviana (2009), de Dagoll Dagom i Pere Calders; i Morir o no (2010), de Sergi Belbel. Totes elles estrenades al Paranimf de la Universitat.

En 2010, es llicencia en Filologia Catalana, però mantindrà el seu vincle amb el teatre fora de l’àmbit acadèmic. Com a actor, apareix en peces de les companyies Saineters Teatre i La Sobreactuà, dirigides pel mateix Mestre. Amb aquestes, estrena Pare vostè la burra, amic (2009), de Felip Melià; Tres tristos traumes (2011), de Pasqual Alapont; Deixa’m que et deixe (2012), de Tomàs Mestre i Joan-Lluís Moreno; i Mandíbula afilada (2013), de Carles Alberola. Alguns d’aquests muntatges competeixen en diferents certàmens de teatre valencians. Nave és nominat en quatre ocasions, com a millor actor de repartiment i principal en 2008, 2009, 2010 i 2013 al Vila de Mislata i, finalment, al 2011, rep el premi al millor actor d’aquest concurs i, a més, la mateixa distinció d’un altre certamen, el d’Alacant a Escena, ambdós pel seu treball en Tres tristos traumes.

Aquesta etapa de formació com a actor, 2007-2013, suposa també una manera d’apropar-se, des del mateix escenari, a diferents representants de la dramatúrgia catalana del segle XX i XXI, des de Melià, passant per Molins i arribant a Belbel o Alberola. A més a més, l’autor recull de Mestre la seua proposta compromesa amb la llengua i la cultura. Nave connecta igualment amb una certa tradició d’autors teatrals alacantins nascuts de l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant. D’altra part, continuarà ampliant la seua formació teatral mitjançant una sèrie de cursos especialitzats en tècniques diverses com clown, bufons, improvisació, narració oral, Commedia dell’Arte, Meisner, dramatúrgia o el gest psicològic de Michael Txèkhov; amb professionals com Ramon Fonseré (Els Comediants), David García (Les Buffons), Myriam Villalobos, Pablo Gomis i Antón Valén (Cirque du Soleil), Norman Taylor (Lecoq-Lassaad), Ana Sala, entre altres. En quest sentit, cal destacar la seua formació en risoteràpia gestalt a l’Institut TERP de Barcelona en 2013, una activitat que després ha desenvolupat com a docent i que ha combinat amb formacions per a “Perdre la por de parlar en públic”.

Després d’escriure dos primers textos, El formulari i Per què somriu Connie da Souza?, hui inèdits, Nave guanya el Premi Evarist Garcia de la Diputació d’Alacant amb La cançó del terrisser (2013), dirigida per Joan Miquel Reig, la seua primera obra estrenada i publicada. A l’any següent, intervé en l’adaptació que fa Tomàs Mestre de Miles Gloriosus, de Plaute, produïda per Saineters Teatre. En 2015, l’autor explora l’escriptura d’una peça familiar, Quan ningú mira, escrita amb Emma Lobo i dirigida per Magda Labarga. Es tracta de la primera producció de la companyia Esclafit Teatre, fundada a Elx per Nave i que, actualment, codirigeix amb l’actriu Roo Castillo. Quan ningú mira, a més, quedarà finalista en la primera edició dels Premis de Literatura i Investigació d’Altea i gira per moltes poblacions d’Alacant.

Esclafit naix amb la voluntat de crear nous públics i, a més de les campanyes escolars que fan amb les seues produccions, aposta per la formació dels joves i la seua implicació en projectes teatrals i acadèmics. Per això, Nave desenvolupa un gran ventall d’activitats pedagògiques paral·leles entre les quals destaquen el Projecte Plastilina (2015-2016), experiència educativa que combina les classes de teatre, la consciencia social i l’anàlisi literària entre l’alumnat de Batxillerat. Aquest projecte naix de la lectura de l’obra Plastilina, de Marta Butxaca, i es va testar en diferents instituts d’Alacant. Fins al moment, ha proposat altres activitats d’animació a la lectura, tallers per aprendre a parlar en públic, o cursos de tècniques teatrals que també ha impartit a l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant. Actualment, forma part del projecte Autors en les Aules, organitzat per l’AVL i la fundació FULL.

L’any 2016, repeteix experiència amb Emma López i creen Fantasia Aladroc, un nou infantil a partir de contes de la col·lecció Aladroc, adreçada a un públic escolar i centrada en històries i llegendes tradicionals alacantines. Eixe mateix any, Nave estrena la que, de moment, és una de les seues obres amb més projecció i que encara es manté en cartell, Joanot (2016), a partir de la vida de Joanot Martorell, peça que dirigeix i interpreta el mateix autor i que s’estrena al Festival Medieval d’Elx. Aquest interès de Nave per l’Edat Mitjana i el Segle d’Or de la literatura catalana, el trobem de nou en la següent producció de la companyia, @Rita_Trobador (2017), on apareix Sor Isabel de Villena, una trobairitz i una youtuber. Cal aclarir que aquestes últimes obres no només van dirigides a un públic adolescent i s’han vist en diferents teatres del País Valencià. Shoes (2018) és l’última estrena de la companyia, una obra on es treballa el plurilingüisme valencià/anglès.

Fins al moment, Nave ha rebut diversos encàrrecs: Amb les mans plenes de crits (2017), de la companyia Gent Que Crida, un espectacle de teatre i música que reivindica la memòria de dones represaliades durant la Guerra Civil a Elx, on a més fa d’actor; un encàrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua pel 600 anys de la mort de Sant Vicent Ferrer, fruit del qual l’autor escriu No descansarà la veu urgent (2019); i en 2020, Escola Valenciana li demana un text breu d’homenatge a l’Escola d’Elx que Nave dedica als professors de la República d’aquesta ciutat. Aquesta última peça es va estrenar a la Gala d’Escola Valenciana a Elx, amb direcció de l’autor. Un dels seus últims treballs, Mare-Constrictor (2020), és fruit de la participació en el IV Torneig de Dramatúrgia Valenciana, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, on queda semifinalista.

Des de 2017, forma part de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET) i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Des de 2018, col·labora al Diari La Veu, on publica regularment relats breus.

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2013. La cançó del terrisser. Direcció Joan Miquel Reig. Saineters Teatre. Teatre Arniches, Alacant.
2015. Quan ningú mira. Direcció Magda Labarga. Esclafit Teatre. Escorxador Centre de Cultura Contemporània d'Elx. (TI)
2016. Joanot. Direcció Joan Miquel Reig. Esclafit Teatre. Festival Medieval d’Elx, Gran teatre d’Elx. 
2017. Amb les mans plenes de crits. Gent Que Crida. (actor i dramaturg) Gran Teatre d’Elx.
2017. @Rita_Trobador. Direcció de l’autor. Esclafit Teatre. Auditori d’Ondara.
2018. Shoes. Direcció de l’autor. Esclafit Teatre. L’Escorxador Centre de Cultura Contemporània d'Elx.  
2020. Totes les llavors. Direcció de l'autor. Escola Valenciana. Gala d'Escola Valenciana, Elx. (TB) 

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2016. Fantasia Aladroc, amb Emma López. Esclafit Teatre. Fira del llibre d’Alacant. (TI) 

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2020. Mare-Constrictor. Direcció de l'autor. IV Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Teatre Arniches, Alacant. / Sala Matilde Salvador, València. 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2015. La cançó del terrisser. Publicacions de la Diputació d’Alacant. 
2017. Joanot. Edicions Bromera, Alzira. 
2019. @Rita_Trobador. Edicions Bromera, Alzira. 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: Llibres

2011. “La influència dels tractats medicosexuals medievals en l’Espill de Jaume Roig”. Ítaca, núm. 2, p. 271-292.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

2015. Text programa de mà i dossier de Quan ningú mira. Esclafit Teatre.
2016. Text programa de mà i dossier de Joanot. Esclafit Teatre.
2018. Text programa de mà i dossier de @Rita_Trobador. Esclafit Teatre.
2018. Text programa de mà i dossier de Shoes. Esclafit Teatre.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2018. “Renault Express”. Diari La Veu, 3 de juny.
2019. “Vi jove”. Diari La Veu, 30 de juny.

Obra premiada

2013. Premi Evarist García de la Diputació d’Alacant, per La cançó del terrisser.
2017. Finalista en la primera edició dels Premis de Literatura i Investigació d’Altea, per Quan ningú mira, coescrita amb Emma López.

Altres premis

2006. Premi en el certamen de poesia organitzat per la Universitat d’Alacant i la web alacalle.com, per l’obra Com si cantar ho fóra tot.
2009. Nominació a millor actor de repartiment al certamen de teatre Vila de Mislata, per Antaviana.
2010. Accèsit del Premi Universitari de Literatura Sambori, amb el relat Els corbs.
2010. Nominació a millor actor principal al certamen de teatre Vila de Mislata, per Morir o no.
2011. Premi millor actor al certamen Alacant a escena, per Tres tristos traumes.
2011. Premi al millor actor al certamen de teatre Vila de Mislata, per Tres tristos traumes.

Bibliografia

Llibres

ROSSELLÓ, R.X. (2017). “Joanot o el duel final entre creador i creació”. Joanot. Edicions Bromera, Alzira, p. 11-33.
-(2019) “La dramatúrgia valenciana actual: entre la qualitat i la diversitat de propostes”. Teatre Català Avui 2000-2007. Editorial Fonoll, Juneda, p. 75-112,
SERRA, C. (2019). “La proposta d’Esclafit Teatre”. @Rita_Trobador. Edicions Bromera, Alzira, p. 11-17.
-(2019). “Propostes escèniques”. @Rita_Trobador. Edicions Bromera, Alzira, p. 71-85.

Articles, capítols, pròlegs

ROSSELLÓ, R.X. (2017). “Joanot o el duel final entre creador i creació”. Joanot. Edicions Bromera, Alzira, p. 11-33.
-(2018). "La dramatúrgia valenciana actual: entre la quantitat i la diversitat de formes", en Broch, À, Cornudella, J, i F. Foguet, Teatre català avui 2000-2017, Editorial Fonoll, Juneda, p. 75-112.
SERRA, C. (2019). “La proposta d’Esclafit Teatre”. @Rita_Trobador. Edicions Bromera, Alzira, p. 11-17.
-(2019). “Propostes escèniques”. @Rita_Trobador. Edicions Bromera, Alzira, p. 71-85.

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

AGUILAR, E. (2016). “Tirant lo Blanc, l’escriptura i els deutes”. Alicanteplaza, 2 de novembre.
-(2017). “Joanot de Joan Nave, a l’Arniches i a Bromera”. Alicanteplaza, 8 de juny.
-(2018). “Una trobadora medieval, Sor Isabel de Villena i una youtuber: Tres dones i un destí”. Alicanteplaza, 19 de febrer.
AGUILAR, E. – ESTEVE, R. (2017). “Una proposta escènica que parla amb música i teatre, de memòria, de dones i de silenci”. Alicanteplaza, 20 de febrer.
BETORET, D. (2013). “La meua llengua m’acompanya al llit, a la taula i a l’escenari”. El Punt Avui, 16 de desembre.
CAMPOY, B. (2018). “Reivindicar la figura de Joanot Martorell”. Diario Informació, 12 de febrer.
EL PERIÒDIC (2013). “El trabajo La cançó del terrisser del benissero Joan Nave Fluxà gana la XIV edición del Premi Evarist”. El Periòdic, 29 de novembre.
EUROPAPRESS (2020). "Gemma Miralles y Joan Nave, dos pesos pesados en el ring del IV Torneo de Dramaturgia". Europapress, 7 de gener. 
FERRERO, S. (2016). “Joan Nave torna a la vida Joanot Martorell, el cavaller prototipus de valencianitat”. Diari La Veu, 25 d’octubre.
-(2017). “Amb les mans plenes de crits: històries reals d’il·licitanes silenciades pel franquisme”. Diari La Veu, 13 de febrer.
-(2019). “Un Any Sant Vicent Ferrer per anar més enllà de la popularitat dels miracles del valencià més universal”. Diari La Veu, 23 de gener.
GARCÍA CARBONELL, R. (2019). “Primer de Batxillerat i PR4 assisteix a l’espectacle de Joan Nave”. elche.salesianos.edu, 30 de gener.
GINER, C. (2017).  “Teatre, la vida és pur teatre”. Alicanteplaza, 3 de gener.
GISBERT, F. (2019). “Entrevista a Joan Nave, passió pel teatre”. Diari La Veu, 25 de juny.
-(2020). "J. Nave: Rita ´es una youtuber que segueix topant-se amb les mateixes merdes que sor Isabel de Villena". Alicanteplaza, 24 d'octubre.
GÓMEZ I SOLER (2017). “Joanot Martorell ha tornat a la vida, i va armat...”. sergicarrasca.blogspot.com, 23 d’abril.
-(2018). “@Rita_Trobador a Biar, la de coses que…” sergicarrasca.blogspot.com,18 de novembre.
GONZÁLEZ, E. M. (2018). “Joanot – Una adaptació de Tirant Lo Blanc a La Vilella”. Espectáculos BCN, 8 de maig.
HERNANDIS, M. (2016). “Joanot Martorell, ara més que mai”. El Mundo Comunidad Valenciana, 18 de novembre.
LA MARINA PLAZA (2016). “Joan Nave, actor: Joanot reivindica amb humor la trascendència de Joanot Martorell, una figura encara molt desconeguda”. La Marina Plaza, 24 de novembre.
-(2020). "Joan Nave, actor: En Rita_Trobador reivindicamos la igualdas en clave de humor y con mucha mala leche". La Marina Plaza, 5 de març
LLESCAS, S. (2017). “La memòria de las il·licitanes, a escena”. Diario Información, 15 de febrer.
LLORENTE, M. (2017). “Reivindicación importante”. Diario Información, 19 de juny.
MASSIP, F. (2018). “Tirant a les faldes de Montjuïc”. Recomana.cat, 28 d’abril.
MORENO CONGOST, J-L. (2020). "Joanot, de Joan Nave i Fluxà". La Veu dels llibres, 7 de març.
SERRA, C. (2020). "Ressenya de Joan Nave". Tirant, 23, p.351-355. 

Enllaços

http://aveet.eu/nave-joan/
https://www.esclafitteatre.com
http://autorsalesaules.com/2018/03/13/joan-nave-fluxa/

Entrevistes i ponències

Entrevista- Documental Joan Nave, autor de JOANOT
https://www.youtube.com/watch?v=E2v5yqv20Nw
https://www.youtube.com/watch?v=mE7FPwhGcvw&t=99s&fbclid=IwAR0ExDXD_wDcMibOFFSN3bpOJW7p2AQYPS4Q5CQzio7KiE-05JiHdwQIors
https://www.youtube.com/watch?v=HKiuO30CyTM&list=PLl_aTTSBgI3tjh4fj56nYb3V5DdSndpvw&index=90&fbclid=IwAR1dY5RB_BMIoe0Xr_Z-iXyssFRC8Kr7AT4oyEnKa7Px7S2IY4xC8MuJBdk
https://www.ondacero.es/emisoras/comunidad-valenciana/elche/audios-podcast/en-la-onda/hau-que-difondre-la-figura-de-joanot-martorell-com-un-autor-fonamental-per-a-la-nostra-literatura_201802195a8acea70cf2af57a909d7e8.html?fbclid=IwAR2dWUI524Flf_vJ1d9M69uo9FsBDiHNnnQM9bkA4soIzSCT_D1XnMRRbUM
https://www.youtube.com/watch?v=e0R5Q-i8Vm4&fbclid=IwAR2VySHlLo-LWI7Rmh5KWLhZPSjQtxd-_WJ_NLHJbJjIRNBnvEQJFvD7WHA

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es