Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.
Fitxa d'autor en Dramatea
Diplomada en Treball Social per la Universitat de València en 2003. Aquest mateix any realitza una sèrie de cursos d’interpretació i creació teatral a l’Aula de Teatre de la Universitat de València impartits per Ita Aagaard i Pep Sanchis. Poc després d'assistir a cursos intensius amb Fabrizio Meschini i Juan Mandli a l’Escola del Teatre Escalante de la Diputació de València, comença a estudiar interpretació en aquesta escola fins a diplomar-se en 2009. Els primers treballs com a actriu els realitza en aquest centre, entre els què destaca el muntatge de final de carrera dirigit per Chema Cardeña, Helsinore, de W. Shakespeare. Aquest espectacle gira un parell d’anys per diversos festivals locals i nacionals gràcies a la formació, pels alumnes d’eixa promoció, de la companyia Perros Daneses. Per aquesta peça, Martínez, amb la resta de l’elenc femení, rebrà el premi a la millor actriu de repartiment al concurs de teatre Vila de Mislata de 2009.
Entre 2010 i 2012 assisteix a diversos cursos d’interpretació, doblatge i audiovisual. De tota aquesta formació, cal subratllar els tallers intensius “Shakespeare per a actors” de Chema Cardeña a la Sala Russafa de València, on l’autora intervé en el muntatge Un mercader de Venecia (2012); i el taller anual d’Escriptura Dramàtica, impartit per Paco Zarzoso a l’Escalante (2009-2010), on Martínez coincideix amb altres autors i autores com Laura Sanchis, Sònia Alejo, Javier Sahuquillo, Carmen Valera o Mertxe Aguilar. A partir d’eixa primera trobada amb l’escriptura dramàtica, l’autora realitza nous tallers a la Muestra de Teatro Español de Autores Contemporáneos d’Alacant, amb Miguel Murillo (2011) i José Ramón Fernández (2013), i a la Sala Beckett de Barcelona, amb Esteve Soler (2020). A València, fa els tallers de “dramatúrgia ralentitzada” (2014-2015) i el de l’Aula d’Escriptura Creativa de la Universitat de València (2017), impartits per Xavier Puchades, que comparteix amb altres representants de la dramatúrgia valenciana com Mertxe Aguilar, Carmen Valera, Guadalupe Sáez, Mertxe Aguilar, Carmen Valera, Néstor Mir; o amb veus més recents com Miguel Ferrando, Julia Suay o Laia Lloret.
En Las Naves de València l’autora fa també cursos de creació amb col·lectius com La Tristura (2013) i El Pont Flotant (2014); i amb creadors com Eva Zapico a la Sala Ultramar, on participa en la mostra K (2014), o Amparo Urieta (2018). Convé destacar igualment el seu interès per l’escriptura no específicament teatral amb tallers impartits per l’Associació Cos i Miguel Ángel Martínez, “Lo que (nos) està pasando. Imaginarios políticos en la narrativa actual” (2016-17), organitzats per Las Naves i l’Institut Valencià d’Art Modern.
Paral·lelament a esta etapa de formació com a autora teatral, en 2013 refunda la companyia Perros Daneses junt amb Laura Sanchis i Javier Sahuquillo. Eixe mateix any, una de les primeres propostes de la companyia serà l’organització, amb la companyia Maquinant Teatre, del festival de peces breus Llavoreta Viva. Precisament, en aquesta primera edició, Martínez i Sanchis escriuen i interpreten la peça breu Simón (2013). Amb aquesta companyia, l’autora participa com a actriu en les produccions Un entre tants. Homenatge a Vicent Andrés Estellés (2013), Opiniones del rey kunt III Hardeknut / La modelo (2014) i #lamona (2015), peces escrites per Sanchis i/o Sahuquillo. També com a actriu treballa en spots publicitaris, videoclips i curtmetratges com Valencia Violenta (2015), i s’encarrega de la direcció de Mercucio (2014), d’Adrián Cabezas, per a la companyia Origami teatro.
Amb la creació de Perros Daneses, Martínez desenvolupa tasques de gestió i producció des de 2013 fins a l’actualitat, activitat que també realitza per a companyies com LCD danza, Maquinant Teatre, Anna Albaladejo, Hongaresa de Teatre, Cía. Artimañas o La Galguera. Aquesta experiència la trasllada a altres àmbits escènics com el festival FIM Farándula i Mas (2013), Llavoreta Viva (2013-2014), Creador.es Residències teatrals (2017-2021), Comitè Escèniques (2017-2021), Torneig de Dramatúrgia de l’Institut Valencià de Cultura (2018, 2020 i 2021), Festival Cabanyal Íntim (2018-2021), Habitem el Rialto de l’Institut Valencià de Cultura (2019), així com funcions administratives al Teatre Micalet (2017-2019). En 2018 i 2019, col·labora com a Youth Leader a projectes Erasmus+ organitzats per Europeimpulse i amb socis de diferents països. Fins ara ha participat en el projecte Bridges Not Walls Migration (2018), d’Eurobug International Youth Work Training & Collaboration a Lituània, i en l’Urban Act (2019), de l’Associaçao Juventude Vila Fonche a Portugal. Actualment, cursa el Màster de Gestió Cultural de la Universitat Politècnica de València-Universitat de València.
A l’any 2017, forma part del primer Programa de Mentorías de la LMPT, Liga de Mujeres Profesionales de Teatro, un fet important perquè l’autora es concentre en l’escriptura teatral. Aquesta experiència té com a resultat la seua primera peça llarga, Julia Arévalo: mujer de bronce y miel (2017), a partir d’un procés d’investigació junt amb la directora Magdalena Alejo Calzada i la intèrpret Aldana Herrera Möller. L’obra serà inclosa en el projecte 365 Women a Year. Eixe mateix any, a més, Martínez rep l’ajuda a la creació de literatura escènica de l’Institut Valencià de Cultura i escriu Ahí va ella, publicada en la revista Red Escénica en 2018. Eixe any, l’autora és escollida per participar en la II edició del Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramatària Josep Lluís Sirera, on es retroba amb Zarzoso com a tutor, i on escriu Lapland (2019), de la qual es fa una lectura dramatitzada al Teatre Rialto de València amb direcció de Carles Sanjaime. En 2021, Martínez coordina el projecte Teatre a cau d’orella de l’Institut Valencià de Cultura, on es fan versions radiofòniques de les peces de les primeres dos edicions del Laboratori Ínsula Dramatària. En aquest cas, serà Kika Garcelán l’encarregada de dirigir la versió de ràdio teatre de Lapland.
Martínez forma part d'AVEET (Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors de Teatre).
Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades
2013. Simón, coescrita amb Laura Sanchis. Festival Llavoreta Viva. Llavoreta Viva, València. (TB)
2017. Julia Arévalo: mujer de bronce y miel. Direcció Magdalena Alejo Calzada. Compañía Barriga Negra. Centro Cívico Casa Cuna, Valladolid.
2021. Lapland. Direcció KIka Garcerán. Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramatària Josep Lluís Sirera-Teatre a cau d'orella, Institut Valencià de Cultura. SGAE, València.
2019. Lapland. Direcció Carles Sanjaime. Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramatària Josep Lluís Sirera, Institut Valencià de Cultura. Teatre Rialto, València.
2019. Ahí va ella. Revista Red Escénica, núm. 8, València.
2019. Lapland. II edició Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramatària Josep Lluís Sirera. Institut Valencià de Cultura, València.
2019. “Introducció”. Dramatúrgies Subversives. Red Escénica – Comitè Escèniques, València, p. 7-10.
2013. “Passat, present i futur de Llavoreta Viva”, coescrit amb Laura Sanchis. Revista Red Escénica, núm. 2, València, p. 64-65.
2021. "Lo que no se ve (o no queremos mostrar". Red Escénica, núm 14, Proyecto Inestable, València.
2020. "La importancia de la cultura en el estado de alarma". Levante-EMV, 12 d'abril.
2018. Ajuda a la creació de literatura escènica de l’Institut Valencià de Cultura, per Ahí va ella.
Altres premis
2009. Premi a la millor actriu de repartiment al concurs de teatre Vila de Mislata, per Helsinor.
ZARZOSO, P. (2019). "Pròleg. El canto de las cigarras", als tres volums del II Laboratori Ínsula Dramatèria Josep Lluís Sirera. Institut Valencia de Cultura, València, p. 9-13.
http://juliaarevalo.blogspot.es/1516615965/julia-arevalo-mujer-de-bronce-y-miel/
https://lmpt.es
Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
Bibliowasap: 608 29 58 85
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es