Hurtado, África

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Hurtado, África

Data de naixement: 1983
Població: Castelló de la Plana
Dècada: Dècada dels 80's

Trajectòria

África Hurtado és el pseudònim d’África Romera Pérez. Nascuda a Castelló de la Plana, passa la seua infantesa i adolescència a Almassora. La seua formació teatral s’inicia, precisament, en l’Escola Municipal de Teatre d’aquesta ciutat, dirigida en aquell moment per Milorad Buncik i Bildjana Andgelic. En 2002, Hurtado es trasllada a València i compagina els estudis de primer cicle de Filologia Espanyola amb cursos d’interpretació i dansa en l’Escola de Teatre del Centre Escalante i en el Botànic Espai Dansa, amb professionals com Pep Cortés, Juan Mandli o Ita Aagaard, entre altres.

Finalment, decideix centrar-se en el teatre i formar-se com a actriu. Entre 2004 i 2008, estudia interpretació en el Centro de Nuevos Creadores de Cristina Rota. En aquest període, comença a treballar en publicitat, en curtmetratges com Cuéntaselo todo (2006) o El reencuentro (2008), i en llargmetratges com Villa Bresquilla (2009).En teatre, intervé en peces com Yerma (2006), La importància de llamarse Ernesto (2006) o El largo adiós (2007). En 2009, l’autora estrena la seua primera peça, Mesas, escrita amb Luis Linares, qui s’encarrega de la direcció. A aquesta obra, li segueix un altra, Un tercio de lo cotidiano (2010) que actualment continua inèdita.

Després d’aquestes primeres proves d’escriptura dramàtica, Hurtado comença a estudiar dramatúrgia i direcció en la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid. Entre 2011 i 2015, coincideix en la RESAD amb altres futurs dramaturgs i dramaturgues valencianes com Javier Sahuquillo i Paz Palau, de la seua promoció, o Paula Llorens, de la posterior. L’autora, però, no deixarà de formar-se com a actriu amb una sèrie de seminaris impartits per professionals com Joan Font, Will Keen, Claudio Tolcachir, Greg Hiks o Malgosia Szkandera. De l’etapa a la RESAD, són textos breus com A la de tres (2013), estrenat a Madrid amb direcció de Vero Clausich; o Tercer nivel (2014), publicat i llegit en el XV Salón Internacional del Libro Teatral amb direcció de Beatriz Santiago. Hurtado no abandona la seua vessant d’actriu i, en aquests anys, treballa en peces de teatre com Raquel y Rachid (2013) o El enfermo imaginario (2013).

Un altre dels textos publicats és Y elegiste tener un perro (2015), primera producció de Muralla Teatro, una companyia que Hurtado funda amb Ana S. Noguera i Christian Vázquez Aquesta compayia estarà activa fins a 2017, aproximadament. I a més de l’obra esmentada, guanyadora del premi al millor text original en el FETABI, Muralla Teatro estrena peces breus, destinades al microteatre, com Pasatiempo (2015), Pues yo de mayor... (2015) o La bruja aprendiz (2016). Totes escrites i dirigides per l’autora que prova formats diferents que inclouen el infantil i el musical. Hurtado, a més, adapta i dirigeix el relat El crimen de lord Arthur Saville, d’Òscar Wilde, estrenat a la Sala Valle Inclán de la RESAD en 2015. La primera producció i la mateixa companyia seguirà activa fins a 2017. 

L’autora ha continuat escrivint i ha començat a rebre ajudes i premis pels seus textos. Alguns dels seus treballs més recents són Mentre ells encara respiraven aire pur (2016) i París (2017), que reben l’ajuda a l’escriptura escènica de l’Institut Valencià de Cultura; o La memòria de los chimpancés (2019), Premi de Dramatúrgia en Femení del Teatre-Auditori de Llinars del Vallès, on s’estrena un any després amb direcció de Meritxell Roda; i Abril a casa (2020), Premi de Teatre Infantil Escalante. El seu últim text conegut és Claro, Clara, semifinalista en el V Torneig de Dramatúrgia Valenciana, organitzat per l’IVC.

África Hurtado forma part de l’AVEET (Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre). Precisament, en 2018, s’encarrega de dirigir la lectura dramatitzada d’un projecte d’aquesta associació, Diàlegs entre èpoques, d’autoria diversa, estrenada en la Sala Ultramar de València.

Trajectòria actualitzada JUNY 2021.
© Xavier Puchades

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2009. Mesas, coescrita amb Luis Linares. Direcció Luís Linares. Sala Tis, Leganés.  2013. A la de tres. Direcció Vero Clausich. Sala Artesano, Madrid.  (TB) 
2015. Pasatiempo. Direcció África Hurtado. Muralla Teatro. Microaescena, Teatro El Bosque, Móstoles. (TB)
2015. Y elegiste tener perro. Direcció África. Hurtado Muralla Teatro. El Umbral de Primavera, Leganés.
2015. Pues yo de mayor… Direcció África Hurtado, amb música de Manuel Mendoza de Hevia. Muralla Teatro. Microteatro, Madrid.  (TB) 
2016. La bruja aprendiz. Direcció África Hurtado. Muralla Teatro. Microteatro, Madrid. (TB)
2016. Tercer nivel. Asociación Camenae. Ambigú der Pino, Ubrique (TB)
2020. La memoria de los chimpancés. Direcció Meritxell Roda. Producció i estrena en el Teatre Auditori de Llinars del Vallés.

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2015. El crimen de lord Arthur Saville. Adaptació i direcció África Hurtado. Muralla Teatro. Sala Valle Inclán-RESAD, Madrid.

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2014. Tercer nivel. Direcció Beatriz Santiago. Asociación Autores de Teatro. XV Salón Internacional del libro teatral. Matadero, Madrid. 
2021. Claro, Clara. Direcció África Hurtado. Institut Valencià de Cultura. V Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Teatre Arniches, Alacant / Teatre el Musical, València. 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2014. Tercer nivel. Teatro-mínimo, 3, RESAD, Madrid. (TB)
2016. Y elegiste tener perro. Teatro: Promoción RESAD 2015. Editorial Fundamentos,, Madrid. 
2021. Abril a casa. Editorial Bromera, Alzira. (en procès)

Obra traduïda

GREC
2018. A la de tres. Traducció de Styl Rodarelis. El teatro de Valencia en el siglo XXI. Editorial Iaspis, Atenas.

Obra premiada

2015. Millor text d’autoria original del Festival de Escuelas de Teatro (FETABI), per Y elegiste tener perro
2016. Ajuda a l'escriptura escènica de l'Institut Valencià de Cultura, per Mentre ells encara respiraven aire pur
2017. Ajuda a l'escriptura escènica de l'Institut Valencià de Cultura, per París.
2019. Premi de Dramatúrgia en Femení del Teatre-Auditori de Llinars del Vallès, per La memoria de los chimpancés
2020. Premi de Teatre Infantil Escalante, per Abril a casa
2021. Semifinialista en el V Torneig de Dramatúrgia Valenciana, per Claro, Clara

Bibliografia

Articles, capítols, pròlegs

PALLÍN, Y. (2014). “Teatro de circunstancias”. Revista Teatro-Mínimo, 3. RESAD Departamento de Escritura y Ciencias Teatrales, Madrid, p.7-8.
-(2016). "Introducción". Teatro: Promoción RESAD 2015. Editorial Fundamentos,, Madrid.  

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

ARTEZBLAI (2021). “Àfrica Hurtado, Premio de Teatro Infantil Escalante 2020”. Artezblai, 12 de gener. 
CAMACHO, N. (2021). “En la Comunitat hay dramaturgas muy talentosas, con historias que contar”. Las Provincias, 18 de gener. 
CANO, S. (2021). “Àfrica Hurtado: El teatro infantil debe dar un paso más y enganchar también a los adultos”. Castellónplaza, 16 de gener. 
EUROPAPRESS (2021). “Àfrica Hurtado, Premio de Teatro Infantil Escalante con una historia de amistad epistolar en el confinamiento”. Europapress, 11 de gener. 
REDACCIÓN (2021). “La dramaturga castellonense África Hurtado, Premio de Teatro Infantil Escalante 2020”. Las Provincias, 11 de gener.

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es