Sanchis, Laura

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Sanchis, Laura

Data de naixement: 1982
Població: València
Dècada: Dècada dels 80's

Trajectòria

Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València l’any 2000. Tot al llarg de cinc anys, Sanchis realitza pràctiques i treballs vinculats al periodisme en mitjans de comunicació de la Comarca de la Costera: Fresh Radio, on es dedica a la producció, locució i publicitat; o en el diari Levante-EMV, com a redactora. Paral·lelament, s’uneix a departaments de Publicitat i Màrqueting d’empreses com Comuniqualis, o desenvolupa tasques de coaching i producció en productores de l’audiovisual com Canónigo Films. En aquesta fase, prèvia a la seua dedicació teatral, cursa el Màster en Ensenyament del Professorat de la Universitat de València (2005-2006).

En 2006, comença la seua etapa de formació teatral al Centre Teatral Escalante de la Diputació de València, on es diploma en interpretació tres anys després. Els seus primers treballs com a actriu els farà, precisament, en aquest centre: El último curso (2009), de Luis Matilla, amb direcció de Fabrizio Meschini; i Helsinore (2009), de W. Shakespeare, amb dramatúrgia i direcció de Chema Cardeña. Aquest espectacle girarà uns anys per diversos festivals locals gràcies a la constitució d’un primer nucli de Perros Daneses, la companyia que més endavant l’autora refundarà junt amb Jéssica Martínez i Javier Sahuquillo. Per Helsinor, Sanchis i la resta de l’elenc femení van rebre el premi a la millor actriu de repartiment al concurs de teatre Vila de Mislata de 2009.

En 2010, arriba a l’escriptura dramàtica amb el postgrau d’Escriptura Dramàtica, impartit per Paco Zarzoso, al Centre Escalante. Eixe mateix any, participa com a actriu en una nova mostra escolar, amb direcció i dramatúrgia del mateix Zarzoso, Gossos de llum, obra inspirada en Samuel Beckett. Amb aquest muntatge, Sanchis guanya de nou el premi a la millor actriu de repartiment al concurs Vila de Mislata. En aquests anys, completa els seus estudis teatrals amb el Màster en Estudis Teatrals (MOIET) a l’Institut del Teatre de Barcelona (2011-2012), on cursa assignatures impartides per Carles Batlle, Xavier Albertí, Lluís Masgrau o Jorge Picó, entre altres. D’altra banda, a València, torna a treballar amb Chema Cardeña en El mercader de Venecia (2012), fruit d’un curs de “Shakespeare para actores”, impartit per l’autor a la Sala Russafa. Dins de la seua formació com a actriu, realitza altres cursos de dansa, amb Ana Extremiana, de clown, amb Patrícia Pardo o, més recentment, d’interpretació, amb Víctor Sánchez. 

L’any 2013 serà una data de molta activitat per a Sanchis, no només com a actriu, també com a incipient dramaturga i directora d’escena. Com a autora, rep l’ajuda a la creació de la Generalitat Valenciana per escriure Nagg i Nell, un text nascut del postgrau realitzat amb Zarzoso. D’altra banda, estrena la peça breu Faràs tard al Festival Russafa Escènica, amb direcció de Miguel Arnau i María Almiñana. Aquesta peça va signada per Perros Daneses que, eixe mateix any, es refunda com a companyia, organitzant amb una altra companyia, Maquinant Teatre, la primera edició del festival Llavoreta Viva, del qual organitzen una segona edició l’any següent. 

En Perros Daneses, Sanchis intervé com a actriu en totes les produccions pròpies, escrites i dirigides per Javier Sahuquillo: Un entre tants (2013), Fedra (2015), #La mona (2015) i La capilla de los niños (2017). A més, dins de la trajectòria de la companyia, Sanchis dirigeix la lectura dramatitzada de Mogadur (2013), de Sahuquillo, amb qui comparteix autoria i direcció en una altra peça: Opiniones del rey Knut III Hardeknud sobre el arte aurático (2014). Aquesta obra estava conformada per tres peces breus on Sanchis escriu i dirigeix La modelo i coescriu i codirigeix Veraneantes amb Sahuquillo. En 2015, l’autora estrena al teatre públic Nagg i Nell. Després de Beckett, una coproducció de Perros Daneses amb Culturarts, amb direcció de Gonzalo Azcona i Javier Sahuquillo.

Paral·lelament als projectes de Perros Daneses, Sanchis realitza tasques com a actriu i directora amb altres companyies. Com a actriu, treballa en muntatges com Tiempo de barriletes (2011), dirigida per Montse Anfruns; Jaume I. El Puig, la clau de la conquesta (2015), amb direcció de Pasqual R. Huedo; Todas locas (2016) i Trilogia sense primavera (2016), escrita i/o dirigida per Alejandro Tortajada. Des de 2017 i fins l’actualitat, continua en gira amb l’espectacle Segarem ortigues amb els tacons, de Contrahecho Teatro. Entre els últims treballs com actriu, destaquen Valenciana (2019), producció de l'IVC; El malfet d'Inishmaaan (2020), amb Teatre El Micalet; i l'últim treball amb Perros Daneses, (2020). Els darrers anys, a més, Sanchis ha compaginat el seu treball d’intèrpret amb el de presentadora del concurs Rosquilletres per a À Punt. 

En quant a tasques de direcció, comença com a ajudant de direcció de La casa (2013), producció de Teatre Micalet, dirigida per Pep Ricart. Eixe mateix any, dirigeix Aladín en versión original, de Teatre de la Caixeta. En 2018, participa com a dramaturga junt amb el director Alejandro Tortajada en la producció pública Jo vaig veure sorra blava a la platea del Teatre Principal

Finalment, com a autora, escriu i interpreta diverses peces breus:  Hoy me voy con Blablacar (2014), Canadá wifi (2015) i The Rulas Pal Factory (2015), aquesta última coescrita i codirigida amb Diego Ramírez, totes elles destinades al microteatre. També col·labora en peces col·lectives com Shengeland o el turismo nacional, del projecte Escena Erasmus, on escriu La propina europea; o en la col·lecció de textos Dramàtica de la revista Afán de plan, on publica Shizuka.

Si atenem a l'escriptura de peces llargues, ha rebut l’ajuda a la creació de Culturarts per Todos tenemos hambre (2015); i l’ajuda a la creació de l’Institut València de Cultura (2017), per Atún Rojo Americano. En 2018, forma part del grup de dramaturgues escollides a la primera edició del laboratori d’escriptura Insula Dramataria Josep Lluís Sirera de l’Institut Valencià de Cultura. En aquest laboratori escriu Cor de xiquet (2018), de la qual s’ha fet una lectura dramatitzada a la seu de l’SGAE de València, dirigida per l’autora i Fran Ruvira. El mateix Ruvira s’encarregarà també de la direcció de la versió radiofònica d’aquesta peça per al projecte Teatre a cau d’orella de l’Institut Valencià de Cultura en 2021. En aquest any, Sachis participa en el V Torneig de Dramatúrgia Valenciana amb el text Por la negra, Blanca, i estrena i dirigeix la seua darrera obra, Quan les vinyes ploren,  al Teatre El Micalet. 

Actualment, l'autora pertany a l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET).

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2013. Faràs tard. Direcció Miguel Arnau i Maria Albiñana. Cia. Perros Daneses. Russafa Escènica, València. (TB)
2014. Veraneantes, coescrita amb Javier Sahuquillo, en Opiniones del rey Knut III Hardeknud sobre el arte aurático. Direcció Javier Sahuquillo. Cia. Perros Daneses. Breves de Teatro, Sala Ultramar, València. (TB)
2014. La modelo, en Opiniones del rey Knut III Hardeknud sobre el arte aurático. Direcció de l’autora. Cia. Perros Daneses. Breves de Teatro, Sala Ultramar, València. (TB)
2014. Hoy me voy con Blablacar. Direcció Raúl Navarro. Miniteatro. Teatre Rialto, València. (TB)
2015. Canadá wifi. Direcció Alejandro Tortajada. Microteatre, València. (TB)
2015. The  Rulas Pal Factory, coescrita i codirigida amb Diego Ramírez. Microteatre, València. (TB)
2015. Nagg i Nell, després de Beckett. Direcció Javier Sahuquillo i Gonzalo Azcona. Coproducció Perros Daneses–Culturarts. Teatre Rialto, València.
2016. La propina europea, en Shengeland o el turismo Nacional (UE), coescrita amb Antonia Montaner, Carmen Valera, Francesc Sanguino i Robert March. Direcció Josep Valero i Maria José Soler. Escena Erasmus. Sala Matilde Salvador, València.
2021. Cor de xiquet, direcció de Fran Ruvira. Versió radiofònica. Insula Dramataria Josep Lluís Sirera-Institut Valencià de Cultura. SGAE, València. 
2021. Quan les vinyes ploren, direcció de l'autora. Companyia Fum Teatre. Teatre Micalet, València. 

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2013. Simón. Dramatúrgia amb Jéssica Martínez. Festival Llavoreta Viva. Llavoreta Viva, València.
2018. Jo vaig veure sorra blava a la platea del Teatre Principal. Dramatúrgia amb Alejandro Tortajada. Institut Valencià de Cultura, Teatre Principal, València. 

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2018. Cor de xiquet, direcció de l’autora i Fran Ruvira. Insula Dramataria Josep Lluís Sirera-Institut Valencià de Cultura. SGAE, València. 
2021. Por la negra, Blanca, direcció de l'autora. V Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Teatre Arniches, Alacant. 

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2018. Cor de xiquet, en Los que comen tierra / Cor de xiquet. Colecció Ínsula Dramatària.Institut Valencià de Cultura, València. 
2021. Shizuka. Col·lecció de textos breus Dramàtica. Revista cultural Afán de Plan, AVEET, València. (https://afandeplan.com/dramatica-shizuka-laura-sanchis-aveet/)

Obra premiada

2014. Premi millor actriu de repartiment al Concurs de Teatre Vila de Mislata, per Gossos de llum.

Ajudes a la creació
2013. Ajuda a la creació de la Generalitat Valenciana, per Nagg i Nell.
2015. Ajuda a la creació de Culturarts, per Todos tenemos hambre.
2017. Ajuda a la creació de l’Institut Valencià de Cultura, per Atún Rojo Americano

Bibliografia

Articles, capítols, pròlegs

ZARZOSO, P. (2018). "Pròleg", als tres volums del I Laboratori Ínsula Dramatèria Josep Lluís Sirera. Institut Valencia de Cultura, València, p. 9-15.
 

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

CAMACHO, N. (2017). "Laura Sanchis, intérprete: Los actores somos hijos de la precariedad. Si no, no habría teatro". Las Provincias, 7 d'agost.
DIAGO, N. (2015). “Solo dos”. Cartelera Turia, novembre.
DONAT, B. (2015). “El teatro contemporáneo le da una vuelta a Beckett”. Culturplaza, 11 de novembre.
EFE (2015). “El amor festivo, desesperado y desahuciado en Beckett llega al Rialto”. La Vanguardia, 18 de novembre.
E.P. (2015). “Nagg i Nell versiona a Beckett en el Rialto”. Levante, 21 d’octubre.
HERRERAS, E. (2015). “Sugerente teatralidad”. Levante, novembre.
LEVANTE (2014). “Vuelven los IV Breves de Teatro dedicados a la compañía Perros Daneses”. Levante, 9 de juny.
PEIRÓ, J. V. (2015). “Despues de Beckett y más allà”. Las Provincias, 28 de novembre.
-(2018). "Un experimento teatral”. Las Provincias, 1 de desembre. 
-(2018). "Escena leída". Las Provincias, 14 de juliol.
SÁNCHEZ, A. M. (2015). “La gente mayor son tesoros vivientes, abandonarlos es un crimen absoluto”. Cartelera Levante, 20 de novembre.

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es