Chillida, Carla

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Chillida, Carla

Data de naixement: 1985
Població: València
Dècada: Dècada dels 80's

Trajectòria

Des de molt jove rep formació com a ballarina. Es gradua en Dansa Espanyola i, després, en Dansa Contemporània al Conservatori Professional de Dansa de València. En eixos anys de formació, participa com a ballarina en diferents activitats del Festival València Escena Oberta (VEO) (2003-2006). En 2006, intervé en una peça de vídeo-dansa dirigida per Samuel Domingo, dins d’un projecte, Trànsits, ideat i organitzat per Marc Martínez per a La Nau. Eixe mateix any, Chillida inicia els seus estudis d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València (ESAD). Tot al llarg del període a l’ESAD, continua treballant com a ballarina en propostes de dansa com: Estar (2007), d’Enrique Bataller, producció de Teatre de lo Inestable; o Malajes (2007), de la companyia La Sonrisa de Caín, amb direcció de Cristina Andreu. Aquesta primera etapa de formació es completa amb una espècie de llavor de la seua actual companyia: Trenes boca abajo (2008), espectacle que naix amb la commemoració del 75 aniversari de la II República, dirigit per Maite Bacete i on Chillida és intèrpret i coautora. En 2010, es llicencia a l’ESAD i forma part de l’elenc d’El astrólogo fingido, de Calderón de la Barca, la mostra de fi de carrera dirigida per Alejandro Jornet i Cruz Hernández.

En 2011, l’autora funda la companyia A Tiro Hecho amb el dissenyador i l’il·lustrador Elías Taño. La primera producció serà un homenatge pòstum a la figura de Mario Benedetti, No te salves, estrenada a la Sala Zircó. Aquest espectacle girarà dos anys, amb molt d’èxit, per molts espais teatrals de València fins que, a partir de 2013, aconsegueix eixir fora, primer a Alacant i després a Madrid. En No te salves, Chillida fa la dramatúrgia mitjançant la biografia i una selecció de poemes de Benedetti, i compta amb companys de l’ESAD com Bruno Tamarit i Pep Laza. El vincle de la companyia amb el món de la il·lustració s’evidencia amb la performance de carrer Dime con quién andas y te diré go home (2011), per a la presentació de la revista gràfica Arròs negre. En aquesta proposta intervenen, entre altres, algunes de les col·laboradores habituals de la companyia com Paula Romero o Margarida Mateos.

El seu segon treball de la companyia serà Ladran, luego cabalgamos, en aquest cas, la dramatúrgia de Chillida parteix d’un material divers entre el qual es troba la poesia social espanyola, cançons i discursos de la Guerra Civil, textos contemporanis al voltant del 15M i d'altres escrits expressament per Rafa Segura, un dels intèrprets i també col·laborador habitual de la companyia. A finals de 2012, es fa una mostra del procés de treball a L’Agrícola d’Alboraia i, a principis de 2013, s’estrena a Carme Teatre. Eixe mateix any, l’espectacle és escollit per la Red del Circuito de Teatros Alternativos i gira per nombroses ciutats espanyoles. En 2014, la companyia fa la seua primera gira per Llatinoamèrica, participen al II Encuentro Internacional “La posible actualidad de Brecht” a Buenos Aires; després, viatgen al Festival de Primavera ARCIS de Santiago de Xile i, finalment, a l’Encuentro Iberoamericano de Teatro contemporáneo de Valparaíso. Aquest contacte amb Llatinoamèrica, que d’alguna manera ja estava latent en la seua primera creació, serà molt important per a posteriors projectes de la companyia.

A partir de 2013, A Tiro Hecho comença a crear peces breus de manera regular destinades als nous festivals de teatre urbans de València. Des d’aquell any, Chillida acostuma a experimentar amb aquest tipus peces, estrenades entre altres produccions de format normal. Així doncs, al Festival Russafa Escènica, Chillida i Taño col·laboren amb Miquel Mars en Usted es feliz (2013), amb textos de Taño i Mars. En 2014, estrenen el seu tercer treball a Carme Teatre, Donde las papas queman, a partir de cançons de Víctor Jara i Violeta Parra. Dos anys després, fan una gira per diversos teatres i festivals de Santiago de Xile i Valparaíso.  En 2014, Chillida dirigeix una nova peça breu, Lijie Wansui, aquesta vegada per al Festival Cabanyal Íntim. Eixe mateix any, obrin La Miliciana serigrafia, un taller de serigrafia autogestionat on realitzen la cartelleria i altres materials de promoció tant propis com d’altres companyies valencianes.

En 2015, Chillida intervé com a ballarina en dos projectes de La Siamesa, Diógenes Lithium, dirigits per Ángela Verdugo, amb qui havia coincidit en el projecte La Sonrisa de Caín. També crea junt amb l’actor i dramaturg Rafa Segura, qui havia participat en Ladran, luego CabalgamosMiedo por venir, una nova peça breu per al Festival Cabanyal Íntim, en solidaritat amb els titellaires presos per la llei mordassa. A Tiro Hecho rep, aleshores, una residència als Graneros de creació de l’Espacio Inestable per a la seua quarta producció, El mercado es más libre que tú, una denúncia del TTIP que s’estrena al mateix Espacio Inestable i que, posteriorment, és seleccionat per a l’IETM de 2016. Aquesta obra la codirigeix Chillida amb Maite Baceta i, per a la dramatúrgia, s’utilitzen textos de Miguel Brieva i Xabier Arrizabalo. Paral·lelament a l’estrena d’aquest espectacle, A Tiro Hecho organitza una Semana Cultural contra el TTIP junt amb altres col·lectius socials de València com la Plataforma contra el TTIP del País Valencià, CCOO-PV, Espacio Inestable, il·lustradors i professors universitaris.

En 2016, després de la gira per Xile, Chillida i la seua companyia organitzen per primera vegada Sud a l’Horta, un cicle de teatre xilé, a CSOA L’Horta de Benimaclet. En 2017, aquest cicle s’ha ampliat a altres països llatinoamericans i compta amb la presència de companyies de Xile, Argentina, Uruguai i Brasil. En la primera edició, a més, s’aprofita per a presentar el nou projecte de la companyia, La Internacional Teatral, actualment amb seu al barri de Patraix de València. També en 2016, Chillida rep el seu primer encàrrec com a directora en una coproducció entre Teatro del Barrio de Madrid i A Tiro Hecho: La sección, de Ruth Sánchez González i Jéssica Belda. Finalment, després d’una nova residència a Inestable, Chillida estrena Les Solidàries (2017) dins del Festival Tercera Setmana de València. Aquesta vegada, compta amb la col·laboració de Patrícia Pardo per a l’escriptura del text on, com és habitual en la companyia, també es fa una dramatúrgia a partir de diversos materials textuals, en aquest cas, de diferents dones llibertàries que van lluitar en la Guerra Civil. La creació va signada junt amb la resta de les companyes amb les quals Chillida comparteix escena: Margarida Mateos, Yarima Osuna i Paula Romero. Una producció en la qual tota la fitxa artística i tècnica va signada únicament per dones. Les solidàries va rebre el Premi Tresdeu al millor espectacle en 2018.

En 2017, A Tiro Hecho participa en el Festival Russafa Escènica amb la peça breu Esta obra gentrifica, amb textos i cançons de Pepe Ruíz. En aquesta última etapa, Chillida conforma un grup dramatúrgic prou fixe amb Pepe Ruíz i Rafa Segura, encarregats habituals del material textual. Temàticament, aquesta peça anuncia Ingovernables (2019), una coproducció de la companyia amb La Rambleta, on s’aprofundeix amb el problema de la corrupció immobiliària. En 2020, aquesta obra rebrà el Premi Tresdeu al millor espectacle i estarà nominat en la mateixa categoria en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes. També en La Rambleta, s’estrena la mostra de fi de carrera de l’Escuela del Actor que Chillida s’encarrega de crear i dirigir, El sentido de las coses (2018).

També en 2019, Chillida dirigeix, junt amb el seu equip habitual, la seua primera producció pública, Tot explota (2019). Per aquesta producció de l’Institut Valencià de Cultura, Chillida va estar nominada a la millor direcció en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes. La dramaturga i directora continua rebent encàrrecs de fora de València dins de la seua línia de teatre físic i polític, és el cas de La propagandista. Ensayando a María Lejárraga (2020), de la companyia riojana Chamán Producciones. I altres encàrec de direcció com el II Cicle de Lectures Dramatitzades d'autores valencianes (2020), de Projecte Inestable, on dirigeix peces breus de Jéssica Belda, Sònia Alejo i Laia Lloret Veciana.

En 2021, A Tiro hecho fa una dècada de vida i una manera de celebrar-ho és recuperant un dels seus primers espectacles, Ladran, luego cabalgamos (2013). Aquesta revisió, estrenada en Espai Inestable, es farà amb un elenc jove, Les Joventuts d’A Tiro Hecho, i en valencià amb el títol A galopar! (2021). 

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2008. Trenes boca abajo, amb textos de Rafael Amor i José Saramago, a partir d’una idea de Maite Bacete. Direcció M. Bacete i creació de l’autora. Espacio Inestable, València.
2011. No te salves, a partir de poemes de Mario Benedetti. Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro hecho. Sala Zircó, València.
2013. Usted es feliz, cocreat i codirigit amb Miquel Mars. A Tiro Hecho – Per què Teatre. Festival Russafa Escènica, València. (TB)
2013. Ladran, luego cabalgamos, a partir de material divers (discursos polítics, poemes, cançons, text de Rafa Segura, etc.) Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro Hecho. Carme Teatre, València.
2014. Lijie Wansui. Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro Hecho. Festival Cabanyal Íntim, València. (TB)
2014. Donde las papas queman, a partir de la biografía i cançons de Víctor Jara i Violeta Parra. Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro Hecho. Carme Teatre, València.
2015. Miedo por venir, cocreat amb Rafa Segura. A Tiro Hecho – Canallaco. Festival Cabanyal Íntim, València. (TB)
2015. El mercado es más libre que tú, codirecció amb Maite Bacete, dramatúrgia de l’autora a partir de textos de Miguel Brieva i Xabier Arrizabalo. A Tiro Hecho. Espacio Inestable, València.
2017. Les solidàries, amb text de Patrícia Pardo i creació de l’autora amb Margarida Mateos, Yarima Osuna i Paula Romero. A Tiro Hecho. Festival Tercera Setmana. Espacio Inestable, València.
2017. Esta obra gentrifica, amb textos i cançons de Pepe Ruíz. Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro Hecho. Festival Russafa Escènica. (TB)
2018. El sentido de las cosas, creació col·lectiva amb direcció i dramatúrgia de l’autora. Escuela del Actor. La Rambleta, València.
2019. Tot explota. Direcció de l'autora i dramatúrgia compartida amb Pepe Ruiz i Elías Taño. Institut Valencià de Cultura. Teatre Rialto, València.
2019. Ingovernables, amb textos de Pepe Ruiz i Rafa Segura. Direcció de l'autora amb dramatúrgia compartida amb Ruíz i Segura. A Tiro Hecho i La Rambleta. La Rambleta, València. 
2020. La propagandista. Ensayando a María Lejárraga. Direcció i dramatúrgia de l'autora. Chamán Producciones. Espacio Inestable, València. 

Posades en escena posteriors i reposicions (Nacionals)

2021. A galopar! Revisió de Ladran, luego cabalgamos. a partir de material divers (discursos polítics, poemes, cançons, text de Rafa Segura, etc.) Direcció i dramatúrgia de l’autora. A Tiro Hecho. Espai Inestable, València.. 

Obra publicada

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2021. Ingovernables, textos de Pepe Ruíz i Rafa Segura, amb dramatúrgia de l'autora. Red Escènica, 11, Proyecto Inestable, València. 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

2011. “Projecte No te salves”. https://atirohecho.wordpress.com
2013. "Projecte Ladran, luego cabalgamos". https://atirohecho.wordpress.com 
2014. "Projecte Donde las papas queman". https://atirohecho.wordpress.com
2015. "Projecte El mercado es más libre que tú". https://atirohecho.wordpress.com
2017. “Projecte Les solidàries”. https://atirohecho.wordpress.com
2019. "Projecte Ingovernables". https://atirohecho.wordpress.com
 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2021. "La cultura no se consume, se produce". Red Escènica, 11, Proyecto Inestable, València, p.8-9-

Obra premiada

2015. Menció especial del Jurat Escenia per Ladran, luego cabalgamos.
2018. Premi Tresdeu al millor espectacle, per Les solidàries.
2019. Nominació a millor direcció als Premis de les Arts Escèniques Valencianes, per Tot explota
2020. Nominació a millor espectacle als Premis de les Arts Escèniques Valencianes, per Ingovernables.
2020. Premi Tresdeu al millor espectacle, per Ingovernables.

Bibliografia

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

ARTEZBLAI (2021). "A Tiro Hecho estrena A galopar! en su décimo aniversario". Artezblai, 16 de febrer. 
BOTEY PRAT, A. “Revolucions, anarquia, el gall roig i el gall negre”. Nació Granollers, 7 d’agost.
DELCAN ALBORS, M. (2016). “Fer del teatre una experiència comunitària”. La Directa, 22 de març.
DEVÍS, A. G. (2019). "Teatro de clase para que todo explote". Culturplaza, 15 de març. 
DIAGO, N. (2013). “Ladran, luego cabalgamos. Hay esperanza”. Cartelera Turia, 22/28 de març.
-(2013). “No te salves. Homenaje a Mario Benedetti”.  Cartelera Turia, 17/23 de maig.
-(2014) “Inspirado en Víctor Jara”. Cartelera Turia, 7/13 de març.
DÍAZ, N. (2014). “A Tiro Hecho: Rescatamos el interès hacia los trabajadores, protagonistes de la Historia”. El Club Express. 26 de febrer.
-(2014). “Donde las papas queman: con mucho gusto, con toda su chicha y su limonè”. El Club Express, 28 de febrer.
EL CLUB EXPRESS (2012). “No te salves. Un póstumo y sincero himenaje a Mario Benedetti”. El Club Express, 2 de novembre.
EL ECONÓMICO (2020). "El teatro político de A Tiro Hecho llega con la obra feminista Les solidàries". El Económico, 28 de febrer. 
EL MUNDO (2018). "Actuar es salir a la batalla". El Mundo, Comunitat València, 8 de març. 
EL PAÍS (2014). “Oriente y occidente en Cabanyal Íntim”. El País (C. Valenciana). 11 de maig.
ESPÍ, M. (2020). "El precariat puja a escena". Levante EMV, 21 d'octubre. 
EUROPAPRESS (2018). "Feminismo y memoria hist´orica con Les solidàries". El Diario.es, 7 de març. 
FERRER ORTS, A. (2014). “Des de l’exili”. El Punt Avui, 5 d’octubre.
FERRERO, S. (2019). "Tot explota: el Rialto ressucita Karl Marx per enfrontar-se al capitalisme". Diari La Veu, 23 de març. 
GARCÍA, R. (2017). “Teatro combativo contra los silenciós”. El País, 21 de juny.
GARÍN, I. (2016). “El anticapitalismo a escena”. Cartelera Turia, juny.
GARRIDO, C. (2014). “Nuevo teatro político: Estar donde las papas queman”. El Diagonal Periódico, 24 de juliol.
GONZÁLEZ JURADO, S. (2021). "La suma infinita: La propagandista. Ensayando a María Lejárraga, de Carla Vhillida y Rafa Segura". Blog Stichomythia Crítica, Universitat de València. 
HENRÍQUEZ, J (2014). “Donde las papas queman, el entusiasmo de Víctor Jara en un cancionero teatral”. La República Cultural, 5 de juliol.
-(2014). “Ladran, luego cabalgamos, vuelve la buena marcha política”. La República Cultural, 22 de novembre.
HERRERAS, E. (2015). “Amor y rebeldía”. Levante, 17 de gener.
LORENZO, R. (2013). “Ladran, luego cabalgamos: Cuando la Revolución sube a escena”. Nuevo Más, 31 d’octubre.
MARTÍNEZ, M. (2017). “Les dones oblidades pugen a l’escenari”. La Directa, 26 de juny.
MARTÍNEZ, R (2012). “Entrevista Carla Chillida, directora de No te salves”. Agenda Urbana, AU, març.
PEIRÓ, J.V. (2017). “Teatro muy físico”. Las Provincias, 1 de juliol. 
-(2020). "El dinero siempre manda". Las Provincias, 8 d’agost.
PRIETO, L. (2019). "Carla Chillida: El teatro ayuda a la reflexión crítica de la sociedad". Levante EMV, 26 de novembre. 
SIRERA, J. L. (2014). “Más de un siglo de primaveres (Ladran luego cabalgamos, de Carla Chillida). No somos critic@s, Episkenion, València.

-(2015). “Donde las papas queman, de A Tiro Hecho”. No somos critic@s, Episkenion, València.
SOLANA, M. (2013). “Ladran, luego cabalgamos. La revolución hecha teatro”. El Club Express, 12 de juliol.

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es