Quiles, Eduardo

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Quiles, Eduardo

Data de naixement: 12/04/1940
Població: València
Dècada: Dècada dels 40's

Trajectòria

Després de passar part de la seua infància al Nord d’África, viurà a Madrid i València entre 1950 i 1960. En eixos anys, escriu els seus primers exercicis literaris, primer acostant-se a la novel·la (Almas desnudas,1960) i, a partir de 1962, al teatre: La cárcel de las sonrisas. Obra que obri una fase inicial de busca i experimentació a què seguiran altres que romanen inèdites com ArístedesCita en el Orco, El vals de las momiasEl hombre y la màscara o El hombre bebé. En 1964, es trasllada a Tolosa, on es matricula a la Universitat de Lletres i Ciències Humanes.

Els primers anys setanta seran clau per a la seua trajectòria com a dramaturg. En 1971 rep el Premi Autors Nous per la seua obra Los faranduleros i, l’any següent, apareix ressenyat en l'estudi Spanish Underground Drama de George E. Wellwarth. El seu nom apareix junt amb altres dramaturgs dels anys 60 i 70 com Ruibal, Martínez Ballesteros, Bellido, López Mozo, Romero Esteo, Martínez Medeiro o Miralles. Aquest mateix any, la BBC adquireix els drets en anglés de la seua obra Insomnio, guanya el Premi Internacional Humor de Mèxic per El asalariado i, a València, la censura no autoritza l’estrena de ¿Quién es Romo? Aquest fet i el d’haver rebut un premi a Mèxic, ho empenten a autoexiliar-se a Mèxic DF.

En la seua etapa mexicana (1972-1975), exerceix com a periodista en el diari El Sol de México, i es dedica a la crítica teatral i a l’escriptura d’articles de fons. En diversos suplements culturals publica relats curts, novel·la per entregues, assajos teatrals i les seues primeres peces breus de teatre com El extravagante buscador de tesorosSu majestad el resucitadoTeatro de la cacería o Su majestad el rey pulpo. Aquest interés pel teatre breu es convertirà en un dels trets més destacats del seu teatre. Paral·lelament a aquesta tasca com a periodista, és professor de guió en l’Institut Llatinoamericà de la Comunicació Educativa, dependent de la UNESCO, i escriu guions radiofònics, adaptacions de peces clàssiques de la literatura infantil, i obres històriques per al Canal 8 de la televisió (Juicio a don Quijote,Freud, Felipe II, Trotsky, etc).

Estrenarà per primera vegada a Mèxic: Su majestad la moda (1973) i, tres anys després, Pigmeos, vagabundos y omnipotentes. Com li havia advertit Max Aub, tampoc allí li resulta senzill estrenar teatre de forma regular. Firma el Manifest Blumenthal perquè la censura permeta estrenar els autors espanyols exiliats, ho fa junt amb altres autors com Rafael Alberti, José Bergamín, Alfonso Sastre, José Ruibal o Fernando Arrabal. A partir de 1974, la revista americana Modern International Drama va difundir en anglés huit dels seus drames més significatius i la Universitat de Nova York va portar a escena la seua obra The Employee en 1977.

En 1975, torna a València. L’any següent, intenta novament estrenar per primera vegada en el seu país, aquesta vegada Diario de una mujer galante, però la censura li ho torna a impedir. L’autor tindrà que esperar a 1979 per a veure publicades tres de les seues peces a Espanya, dos d’aquestes estrenades a Mèxic i la tercera, El asalariado, la qual pujaria a escena en el Teatre Principal de València en 1980 i viatjaria, després, a Madrid i Palma. L’any següent, publica també la seua primera novel·la, El carnaval del relajo. Amb l’arribada de la democràcia, Quiles és nomenat assessor teatral de l’Ajuntament de València i dirigeix, entre 1980 i 1982, el Teatre d’Estiu dels Vivers.

En 1985, després de fundar la companyia Escena Uno, estrena la seua segona peça a València, La navaja. Dirigida pel mateix autor, La navaja farà gira després per diverses ciutats d’Alemanya i Regne Unit. Aquesta gira internacional, en la qual Quiles també imparteix conferències, es realitza per universitats i institucions espanyoles destinades a emigrants espanyols. En anys posteriors, es repeteixen aquests gires per altres ciutats europees (Estocolm, Oslo, Hèlsinki, Lió o Ginebra) i dels Estats Units (Los Angeles, Chicago, Cincinnati, Louisville, etc.) Les seues obres, a més, seran produïdes per altres companyies al llarg dels anys 80 i 90. A Nova York, es van estrenar cinc en sales comercials: El frigorífico (1987), El tálamo (1989), Una Ofelia sin Hamlet (1997), Elsa’s Goodbye (1996-1997), aquesta última produïda pel Here Multi-Arts Center de Manhattan. En l’Havana, Nicolás Dorr porta a escena La ira y el èxtasis (1989). A València, Vicente Genovés dirigeix El virtuoso de Times Square, producció pública de Teatres de la Generalitat Valenciana en 1995. En 1999, l’autor torna a Nova York invitat per The Miranda Theatre per a dirigir l’òpera El adiós de Elsa. Aquest mateix any es va estrenar Una Ofelia sin Hamlet com a obra invitada en el marc d’un Congrés d’Hispanistes Alemanys celebrat a Berlín.

Des de mitjans dels anys noranta, Quiles assisteix de manera habitual a una tertúlia amb fotògrafs i altres referents de la cultura valenciana del moment. Resultat d'aquestes trobades és Luces de tertulia (2010), editat per Juan Vergara, on es recull una extensa entrevista a l'autor. 

Destaca, igualment, la seua tasca com a editor de la revista de minipeces teatrals Art Teatral. Fundada a València en 1987, el seu objectiu és donar a conéixer autors dramàtics contemporanis, tant espanyols com internacionals. Fins a 2008, es van publicar 23 números amb monogràfics dedicats a la dramatúrgia alemanya, francesa, italiana, portuguesa, nord-americana, argentina o mexicana; així com altres que arreplegaven representants de dramatúrgies autòctones com la valenciana, aragonesa, asturiana o andalusa.

Hem d’esmentar també l’interés de l’autor per la narració i el teatre destinats als més joves. En 1995, guanya el Premio Iberoamericano de Dramaturgia Infantil amb l’obra Trotapesquis. Uns anys abans, havía publicat dos novel·les infantils, El hombre que quería pintar el sol (1990) i El ordenador de mi tía la bruja (1993).

En 2001, l’Associació d’Autors de Teatre edita un volum, Teatro del personaje, Obra Escogida, que arreplega gran part de la seua obra publicada al llarg de la seua trajectòria de forma dispersa. Un total de vint-i-dos títols que exemplifiquen la diversitat formal experimentada per l’autor: monòlegs, minipeces, peces d’un o dos actes, musicals, etc.

Recentment, ha escrit una nova novel·la, Las cenizas del tiempo (2009); un llibre on barreja relats, amb minipeces i poemes, El escritor de obras ajenas y otras miniatures (2019); i la seua primera publicació de poesia, Pájaros de agua (2021). Actualment, entre altres textos, està escrivint unes memòries. 

Trajectòria actualitzada JUNY 2021
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

1972. Insomnio. BBC (TV). Londres.
1973. Su majestad la moda. Teatro Joven de México.
1974. Tespis, primer farandulero. Radio Educación Pública, México D.F.
1975. Pigmeos, vagabundos y omnipotentes, dirección José Solé. Teatro del Granero. México D.F.
1975. Eva y los tabúes. Café Colón, México D. F.
1976. El frigorífico. Sala Gandhi, México D.F.
1977. The Employee. Universidad de Nueva York Binghamton.
1981. Largas noches de mujer. Dirección Diego Serrano. Cía. Elisa Ramírez. Teatro Principal, Valencia. 
1985. La concubina y el dictador. Grupo Arena de Teatro,
1985. La navaja. Dirección Eduardo Quiles. Cía. Escena Uno. Sala Escalante, Valencia.
1989. El tálamo. Stage Arena de Los Ángeles y Teatro IATI,e Nueva York.
1995. El virtuoso de Times Square. Dirección Vicent Genovés. Sala Moratín, Valencia.
1989. La ira y el éxtasis. Dirección de Nicolás Dorr. La Habana.
1996. Elsa’s Goodbye. Here Multi-Arts Center, Nueva York.
1997. Una Ofelia sin Hamlet. Dirección Eduardo Quiles. The Miranda Theatre, Nueva York.
1999. El adiós de Elsa (Ópera). The Miranda Theatre, Nueva York.

Posades en escena posteriors i reposicions (Internacionals)

1987. El Frigorífico. Dirección Eduardo Quiles. Teatro IATI, Nueva York.

Posades en escena posteriors i reposicions (Nacionals)

1980. El asalariado. Dirección J. A. Genís. Teatro del Mare Nostrum, Teatro Principal,Valencia.
1982. Su Majestad la moda. Dirección José Andrés Zalguegui. Sorgiñak. Teatro Carlton, Vizcaya.
1986. El frigorífico. Dirección Eduardo Quiles. Col·lectiu de Teatre Escena 1. Teatro Municipal de Carcaixent, Valencia.
1989. La navaja. Dirección Ángel González Quesada. Etón Teatro. Consejería de la Junta de Castilla y León, Caja Salamanca.
2006. La ira y el éxtasis. Dirección Pier Paolo Comini. Universidad de Venecia. 

Lectures dramatitzades (Internacionals)

1973. El guardián del creador. Teatro de Papel, México D.F.

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2000. El virtuoso de Times Square. Dirección Elena Cánovas. AAT. I Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2001. El hombre de las mil puertas. Dirección Aitana Galán. AAT. II Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2020. El adiós de Elsa. AAT. III Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2003. Monólogo de un náufrago. Dirección Raúl Peña. AAT. IV Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2004. A un paso de la frontera. Dirección Elena Cánovas y Maxi Rodríguez. AAT. V Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2005. El sombrero de Rimbaud. AAT. VI Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.
2009. El sombrero de Rimbaud. AAT. X Salón del Libro Teatral Español e Iberoamericano. Casa de América, Madrid.

Obra publicada

Textos dramàtics originals

1972. El frigorífico (fragmento). Primer acto (octubre), Madrid. 
1972. Juicio a un paraguas. El Heraldo de México. (TB)
1972. Un Carlos XXVI para el señor. El Sol de México (suplemento dominical). (TB)
1972. El extravagante buscador de tesoros. El Sol de México (suplemento dominical). (TB)
1972. Su majestad el resucitado. El Sol de México (suplemento dominical). (TB)
1972. Teatro de la cacería. El Sol de México (suplemento dominical). (TB)
1972. Su majestad el Rey Pulpo. El Sol de México (suplemento dominical). (TB)
1975. El asalariado. Colección Teatral de Autores Españoles, Preyson, Madrid.
1979. La concubina y el dictador. Editorial Prometeo, Valencia.
1979. Pigmeos, vagabundos y omnipotentes (El que robó a mi mujer). Editorial Prometeo, Valencia.
1979. El asalariado. Editorial Prometeo, Valencia.
1979. Los paralíticos. Revista Modern International Drama, Nueva York.
1980. Teatro tragicómico: Su majestad la moda / La ira y el éxtasis. Editorial Prometeo, Valencia.
1981. El guardián del creador. Editorial Prometeo, Valencia.
1981. El tálamo. Editorial Prometeo, Valencia.
1981. Largas noches de mujer. Editorial Prometeo, Valencia.
1985. La navaja. Preyson, Madrid.
1985. El asalariado. Preyson, Madrid.
1987. Oh, Misil. Art Teatral, 1, Valencia. (TB)
1988. El adiós de Elsa. Art Teatral, 2, Valencia. (TB)
1990. El frigorífico. Harper&Row, Nueva York.
1991. Doctor Honoris Causa. Art Teatral, 3, Valencia. (TB)
1992. El hombre de las mil puertas. Art Teatral, 4, Valencia. (TB)
1993. El virtuoso de largas uñas (El virtuoso de Times Square). Art Teatral, 5, Valencia.(TB)
1993. Una Ofelia sin Hamlet. Estreno, vol. XIX, 1.
1994. Utópico de mi corazón. Art Teatral, 6, Valencia.(TB)
1995. Trotapesquis (El alquimista y los instrumentos musicales). Centro de Documentación de Títeres, Bilbao.
1998. El que robó a mi mujer. Universidad de Murcia, Murcia.
1999. Balada de un equilibrista. Art Teatral, 11, Valencia. (TB)
2001. Danza de un alicaído. La Avispa, Madrid.
2001. A la puerta del mercado. Art Teatral, 15, Valencia.(TB)
2001. El que robó a mi mujer . Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001.Velada de alunados con tango final. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. La ira y el éxtasis. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. La Marquesa de La Habana. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. El frigorífico. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. La navaja. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. El tálamo. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. El virtuoso de Times Square. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. Una Ofelia sin Hamlet. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid.
2001. El hombre que no debía hablar. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. El señor de la noche . Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Doctor Honoris Causa. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. El hombre de las mil puertas. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Utópico de mi corazón. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Oh, misil. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro Teatro, Madrid. (TB)
2001. El adiós de Elsa. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Balada de un equilibrista. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. A la puerta del mercado. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Subastador de metáforas ajenas. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Monólogo de un náufrago. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. Tango de Guerra. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. A un paso de la frontera. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. La sombra de Mozart. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. El sombrero de Rimbaud. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2001. A un paso de la frontera. Teatro del personaje. Obra escogida. Asociación Autores de Teatro, Madrid. (TB)
2005. Marquesa de La Habana. Institució Alfons el Magnànim, Valencia.
2014. Seis sombras y un escenario. Web Alquibla.

Altres publicacions
1990. El hombre que quería pintar el sol. Editorial Labor. 
1993. El ordenador de mi tía la bruja. Libertarias Ediciones. 
2014. El carnaval del relajo. Versión Kindle. (novela) 
2015. Las cenizas del tiempo. Universitat Poltècnica de València. (novela)
2019. El escritor de obras ajenas y otras miniaturas. Ed. Brúfol, València. (relatos, minipiezas y poesia)
2021. Pájaros de agua. Ed. Brúfol, València. (poesia) 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: Llibres

2010. Luces de tertulia, junt amb Paco Alberola, Paco Bascuñan, Albert Forment, Lucía Izquierdo, José Manuel Martínez, Víctor Navarro i Antonio Vergara. Editorial Juan Vergara, València. 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: programes de mà

1973. “Teatro para y contra el público”. Universidad del Valle de México. (Conferencia inédita).
1973. “Reflexión sobre el teatro moderno universal”. Universidad del Valle de México.(Conferencia inédita).
1973. “El moderno teatro español”. Ateneo Español de México. (Conferencia inédita).
1974. “El teatro moderno universal”. Universidad Nacional de México. (Conferencia inédita).
1978. “El teatro de exilio como experiencia”. Punto y Coma, 7.
1998. “A modo de génesis”. El que robó a mi mujer, de E. Quiles. Universidad de Murcia, Murcia, p.21-24
2000. “Mi teatro del personaje”. Teatro contemporáneo español postfranquista. Autores y tendencias. Ed. Tranvía, Berlín, p.9-13.
2001. “Compromiso ético y estético del autor teatral”. Teatro del personaje, Asociación de Autoresde Teatro, Valencia, p. 85-101.
2009. “La mujer y las artes escénicas”. Estreno, 2, p.7-10.
2011. “Teatro corto, una vía para dominar la estructura teatral”. El teatro breve en los inicios del siglo XXI: actas del XX Seminario Internacional del Centro de Investigación de Semiótica Literaria, Teatral y Nuevas Tecnologías. p. 121-126.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

1972-1975
-“Lo bello y lo sublime en escena”. El Sol de México.
-“El teatro visto por un dramaturgo”. El Sol de México.
-“Filosofía del aplauso”. El Sol de México.
-“Metafísica del monólogo teatral”. El Heraldo de México.
-“Dramaturgias vigentes”. El Heraldo de México.
-“Filosofía de la farsa”. El Heraldo de México.
1988. “Los escenario de New York”, La Tramoia, 4, Elx, p.27-29.
2000. “Teatro corto. ¿Cuestión de folios o de síntesis?” Las Puertas del Drama, 4, AAT, Madrid, p. 7-9.
2002. “Escenarios de exilio”. Las Puertas del Drama, 12, AAT, Madrid, p. 8-13.

Obra traduïda

ALEMÁN
1999. El refrigerador. Eduardo Quiles: dos piezas en un acto y una minipieza. Germersheim, Centro de Estudios Latinoamericanos und des Instituts fur Spanische und Portugiesische Sprache und Kultur der Johannes Gutenberg-Universitat Mainz.
1999. La navaja. Eduardo Quiles: dos piezas en un acto y una minipieza. Germersheim, Centro de Estudios Latinoamericanos und des Instituts fur Spanische und Portugiesische Sprache und Kultur der Johannes Gutenberg-Universitat Mainz.
1999. El adiós de Elsa. Eduardo Quiles: dos piezas en un acto y una minipieza. Germersheim,
Centro de Estudios Latinoamericanos und des Instituts fur Spanische und Portugiesische Sprache und Kultur der Johannes Gutenberg-Universitat Mainz.

INGLÉS
1972. Insomnia. BBC.
1973. The Refrigerator. Modern International Drama, Nueva York.
1973. The Bridal Chamber (El tálamo). Modern International Drama, Nueva York.
1976. The Refrigerator. New Generation Spanish Drama, Engendra Press, Montreal.
1976. The Bridal Chamber (El tálamo). New Generation Spanish Drama, Engendra Press, Montreal.
1976. The Enployee (El asalariado). New Generation Spanish Drama, Engendra Press, Montreal.
1981. The Bridal Chamber (El tálamo). Contemporany Spanish Theater. Charles Scribner's Sons, Nueva York.
1985. The Razor (La navaja). Modern International Drama, Nueva York.
1989. Elsa's Goodbye (El adiós de Elsa). Modern International Drama, Nueva York.
1993. An Ophelia without a Hamlet (Una Ofelia sin Hamlet). Modern International Drama, Nueva York.
1994. Wrath and Ecstasy (La ira y el éxtasis). Modern International Drama, Nueva York.

ITALIANO
2006. La ira y el éxtass. Traducción Greta Frizzo. Universidad de Venecia. 

 

Obra premiada

1971. Primer Premio Autores Nuevos, por Los faranduleros
1972. Premio Internacional Humor de México, por El asalariado.
1995. Premio Iberoamericano de Dramaturgia Infantil, por Trotapesquis

Otros premios
2009. El café de los sueños. (Premio recibido en Buenos Aires. Relato)

 

Bibliografia

Llibres

FRIZZO, Greta (2007). La ira y el éxtasis. Dramaturgia de Eduardo Quiles. Director de tesis, Paolo Puppa. Universidad de Venecia. 
WOLFF, S. (1985). El teatro de Eduardo Quiles. Tesis dirigida por Klaus Pörtl.

Articles, capítols, pròlegs

ARIAS, R. (1985). “Introducción”. El asalariado, de E. Quiles. Preyson, Madrid.
BOBES, C. (1985). “Introducción”. La navaja, de E. Quiles. Preyson, Madrid.
BONNÍN VALLS, Ignacio (1998) El teatro español desde 1940 a 1980: estudio histórico-crítico de tendencias y autores. Octaedro.
BRIESENMEISTER, Dietrich (1979). “La concubina y el dictador...”, Hispanorama, 22, julio.
CARVAJAL-GARCÍA, María (1999). “Eduardo Quiles y Una Ofelia sin Hamlet en Nueva York”, Estreno XXV, 1, p. 4-5.
DÍAZ W. J. (¿?). “Eduardo Quiles and the Spanish Underground Theater”. Hipania, (referencia incompleta)
ESPINOSA, J. (2001). “El teatro corto de Eduardo Quiles”, en Teatro del personaje, Asociación de
Autores de Teatro, Valencia, págs. 55-63.
GABRIELE, John P. (1995). “Una charla con Eduardo Quiles, Anales de literatura Española Contemporánea, 20, p. 431-439.
- (2009) Los dramaturgos hablan: Entrevistas con autores del teatro español contemporáneo, KRK Ediciones.
GARCÍA TEBA, J. (2001). “Prólogo”. Danza de un alicaído. La Avispa, Madrid, p. 33-35.
KEEFE UGALDE, S. (2020). Ophelia: Shakespeare and gender in contemporany Spain. University of Wales Press. 
MAKRIS, Mary (1993). “Reflexiones sobre una Ofelia sin Hamlet”. Estreno XIX, 1, p. 6-7.
MART´INEZ LAX, F, (1998). "Introducción". El que robó a mi mujer, d'Eduardo Quiles, Universidad de Murcia. 
MAX, F. (1998). “Introducción”. El que robó a mi mujer, de E. Quiles. Universidad de Murcia, Murcia, p.9-20.
MEDINA VICARIO, Miguel A. (1976) Teatro español en el banquillo. Ed. Fernando Torres, Valencia.
MIRALLES, Alberto (1977). Nuevo Teatro Español: una alternativa cultural social. Villalar, Madrid.
MONLEÓN, José (1984). “Los nuevos autores en el teatro español contemporáneo”. Ínsula 456- 457, noviembre-diciembre.
OLIVA, César (1989). El teatro desde 1936. Editorial Alhambra, Madrid.
PÉREZ-RASILLA, Eduardo – ARAGÓN PIVIDAL, Agustina (2001). “Introducción”. Teatro del personaje, Asociación de Autores de Teatro, Valencia, p. 9-54.
PÖRT, Klaus (1979). “Prólogo”. Eduardo Quiles Teatro. Editorial Prometeo, Valencia, p.11-21.
-(1995). “El teatro de Eduardo Quiles”, Hispanorama, 71, p. 41-46.
SANTORO, Patricia J. (2000), “Quiles Opera in New York”, Estreno nº 2. Otoño.
WELLWARTH, George E. (1976). Dramatic Theory and Technique in the Works of Eduardo Quiles, Editorial Bilingual Press, New York.
- (1977). Spanish Underground Drama. Editorial Villalar. Madrid.
-(1979). “Teatro 1, Eduardo Quiles”. Word Literature Today, otoño.

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

AGENCIA EFE (1985). “Próximo estreno de Eduardo Quiles en Valencia”. ABC, 7 de enero.
ALQUIBLAWEB (2014). "Entrevista a Eduardo Quiles, dramaturgo y narrador español". Alquiblaweb, 15 de octubre. 
ARIAS, F. (1979). “Por primera vez en España editadas tres obras de Eduardo Quiles”. Boletín Informativo de la Fundación Juan March, mayo, Madrid.
(1980) “Farsas de un autor para 6000 escenarios vacíos”. Primer Acto, 183, Madrid.
ARIAS, R. (1984). “La Navaja, de Eduardo Quiles”. Primer Acto, 206, Madrid, p. 190-191.
ARTE NECESSARY (2012) “Entrevista Eduardo Quiles”. http://artenecesary.blogspot.com.es, 2 de mayo.
CEZÓN, C (1972). “Eduardo Quiles desde México con esperanza”. Aragón Exprés, 9 de diciembre.
EL ADELANTO (1990). “La navaja, teatro íntimo y desgarrador”. El Adelanto, Salamanca, 23 de noviembre.
EL PAÍS (1980). “Presentación de El asalariado, de Eduardo Quiles”. El País, 29 de febrero.
-(1980). “Un autor español para la BBC”. El País Semanal, 13 de abril.
FEINGOLD, M. (1997). “Elsas' Goodbye”. Voice-The Village, Nueva York.
FERNÁNDEZ SANTOS, A. (1980). “Instinto de escenario”. Diario 16, 7 de marzo.
GÓMEZ ORTIZ, M. (1980). “Un autor recuperado”. Ya, 1 de marzo.
GONZÁLEZ, P. (1981). “Teatro Tragicómico de Eduardo Quiles”. Primer Acto, 189, p. 144.
HOJA DEL LUNES (1986). “Eduardo Quiles estrena hoy en Munich”. Hoja del Lunes, 8 de diciembre.
LA GACETA (1990). “Etón Teatro representa hoy en Caja Salamanca la obra La Navaja”. La Gaceta, Salamanca, 17 de abril.
LEVANTE (1980). “Un monólogo de Eduardo Quiles publicado en Nueva York”. Levante, 10 de junio.
-(1988). “Eduardo Quiles estrena en Holanda El frigorífico”. Levante, 14 de octubre.
MATTEINI, C. (1980). “La concubina y el dictador...”. Pipirijaina, 16, Madrid.
MEDINA VICARIO, Miguel A. (1975). “Un autor de vuelta: Eduardo Quiles”. Reseña, noviembre, Madrid.
MILLÁS, J. (1981). “Eduardo Quiles estrena Largas noches de mujer”. El País, Valencia, 27 de mayo.
-(1996). “Art Teatral: una revista para cultivar el teatro breve”. Primer acto, 265, Madrid.
MONLEÓN, J. (1974). “En México con Eduardo Quiles”. Triunfo, 602.
NOTICIAS DEL MUNDO (1997). “Una Ofelia sin Hamlet”. Noticias del Mundo, Nueva York, 17 de octubre.
PÉREZ COTERILLO, M. (1979). “Eduardo Quiles, teatro”. Triunfo, 853, 2 de junio.
PRATS RIVELLES, R. (1979). “Un teatro para la libertad”. Valencia Atracción, 531, abril.
REDACCIÓN (2018). "Eduardo Quiles reúne relatos, poemas y minipiezas de teatro en su nueva obra". La Vanguardia, 27 de noviembre. 
SÁNCHEZ FLORES, R. (1975). “El teatro de Eduardo Quiles”. Revista Mexicana de Cultura, noviembre.
 

Enllaços

https://eduardoquiles.wordpress.com
http://www.artteatral.com/
https://es.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Quiles
http://www.catedramdelibes.com/autores.php?id=106

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es