Molero, Rosa

Si vols contactar amb el/la autor/a, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb ell/ella el més prompte possible.





Accepte les condicions i la política de privacitat

Fitxa d'autor en Dramatea

Molero, Rosa

Data de naixement: 1976
Població: València
Dècada: Dècada dels 70's

Trajectòria

            A mitjans dels anys noranta, Molero es troba cursant el segon any de Dret a la Universitat de València. Aleshores, fa una optativa de Filologia Espanyola sobre comentaris de textos dramàtics, impartida pel professor i dramaturg Josep Lluís Sirera. En 1997, decideix canviar de carrera i estudiar Filologia Espanyola, on agafa totes les assignatures relacionades amb el teatre. També farà un treball pràctic per a Sirera, el seguiment de la coneguda producció valenciana Ballant Ballant al Teatre Micalet. Aquesta experiència li permet apropar-se a un procés escènic real, més enllà de la literatura dramàtica.

            Interessada per les revistes especialitzades de teatre, Molero observa la necessitat que n’existisca una a València i, per això, busca còmplices per al projecte: Jacobo Pallarés i Gabi Ochoa, companys de la facultat involucrats en el teatre universitari d’aleshores. En 2000, els tres funden la revista de teatre universitària Acotaciones en la caja negra, on Molero s’encarrega de la direcció, i Pallarés i Ochoa conformen el consell de redacció, completat per altres universitaris com Maribel Bayona, Xavier Puchades i, més endavant, Rafa Casañ. Tots els components inicials d’aquesta revista es dedicaran posteriorment a la pràctica escènica i/o audiovisual, alguns de manera professional fins a l’actualitat. Des del començament, aquest projecte va comptar, a més, amb el suport de tot el professorat de teatre de la facultat: Josep Lluís Sirera, Nel Diago, Antonio Tordera, Ramon Rosselló o Juan Vicente Martínez Luciano. A més a més, aquest professors col·laboraran amb articles o ressenyes de llibres i espectacles. Gran part de les entrevistes a personalitats del teatre aparegudes a la publicació com ara Ramón Moreno, José Monleon, Carles Alberola, Eduardo Zamanillo, Rodrigo García o Leolpoldo García Aranda, les realitzarà Molero a soles o junt amb un altre company del consell de redacció. També escriurà habitualment ressenyes crítiques d’espectacles o coordinarà alguns números segons la temàtica que tractaven. 

            L’autora exercirà de directora de la revista entre 2000 i 2004, és a dir, els primers deu números de la revista. Després, fins a 2008, la direcció va passar a ser col·lectiva amb el consell de redacció, conformat aquest temps sobretot per Molero, Pallarés, Casañ i, eventualment, Bayona. Quan arriba al número quinze, la publicació desapareix uns anys. Entre 2011 i 2013,  amb un nou nom, Red Escénica, continua la numeració de l’anterior publicació, del 16 al 21. A partir de 2014, Red Escénica obté més ajudes i, fins i tot, més projecció internacional. Llavors, es reinicia la numeració i, des d’aleshores, el director serà Jacobo Pallarés. Per tant, Molero tindrà una presència prou activa en la publicació entre 2000 i 2008, i cada vegada més intermitent entre 2011 i 2013. En 2002, junt amb la revista, apareix una col·lecció de textos breus amb volums que giren al voltant de temes i conceptes concrets. El primer número, Reflexiones sobre el siglo XXI, el coordina Molero que publica el seu primer text dramàtic, Babel (2002). Aquesta col·lecció es mantindrà fins a 2008, editant un volum anual. Molero hi publica més textos breus: Erizos (2003), Espejismo (2004), Mi cabeza en tu hombro (2005), Espacios anónimos (2006), Fronteras(2007) i Lo invisible (2008). 

            Aquesta revista, però, també va empentar l’organització d’altres activitats paral·leles com el Concurso de textos dramáticos Acotaciones en la caja negra, del qual Molero serà coordinadora i membre del jurat; com també ho serà, entre 2002 i 2004, del Concurs d’Espectacles Palmireno, l’espai teatral de l’Aula de Teatre de la Universitat de València, aleshores gestionada per Ramon Rosselló. L’autora participarà com a jurat en altres premis de teatre universitari com el de Bancaixa-Universitat de València d’Escriptura de Creació – Teatre en 2003 o en el Nuevos Tiempos de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València en 2005. Aquesta tasca de jurat de premis també va més enllà de l’àmbit acadèmic i, entre 2001 i 2003, està present en els Premis de la Crítica Valenciana. De fet, entre 2000 i 2003, venia col·laborant de manera puntual en la revista Primer acto, on parla d’esdeveniments teatrals succeïts al País Valencià com, per exemple, la Trobada Internacional de Teatre de la Valldigna, organitzat per Acció Teatral de la Valldigna (José Monleón i Nel Diago), junt amb Teatres de la Generalitat Valenciana (TGV) i l’Institut Internacional del Teatro del Mediterráneo. D’aquesta trobada, Molero serà coordinadora en 2001. Com va passar amb altres membres de la revista Acotaciones en la caja negra, en la seua implicació creixent en el món escènic, van haver d’aprendre i desenvolupar capacitats de gestió cultural.  

            En 2001, Molero és llicencia en Filologia Espanyola i, a l’any següent, rep l’ajuda a la creació de TGV amb el projecte Número siete (2002), la seua primera obra de durada llarga. D’aquest text es farà una lectura dramatitzada a la SGAE de València amb direcció de Carolina Boluda en 2003. Eixe any, l’autora rep el seu primer premi de teatre, el de la Universitat de Sevilla, per Ecos. Amb aquesta nova obra, Molero participa en l’activitat Autoras a escena (Madrid, Barcelona, Valencia), organitzada per la SGAE junt amb tres associacions de dones vinculades a les arts escèniques: Projecte Vaca (Barcelona, 1998), Las Marías Guerreras (Madrid, 2001) i Dones en Art (València, 2005). Gràcies a aquesta iniciativa, en 2005 es faran dos lectures dramatitzades d’Eco: una a Barcelona, dirigida per Glòria Balañà; i una altra a Madrid, amb direcció d’Andrea de Gregorio. Poc després, el mateix any, Producciones Imperdibles fa un muntatge de l’obra, estrenada a la Sala La Imperdible de Sevilla, amb posada en escena de Gema López. 

            Entre els anys 2005 i 2008, Molero experimenta una etapa prou fèrtil com a dramaturga. D’una banda, comença a col·laborar com a crítica teatral en el diari local Levante-EMV d’una manera cada vegada més regular. En aquest mateix diari, trobem Enrique Herreras, crític i investigador del teatre que editarà amb Molero dos estudis: d’una banda, en 2005, el llibre dedicat als 25 anys de l’Escola Superior d’Art Dramàtica i, d’una altra, El teatro del siglo XXI: visiones y revisiones (2008), a partir del XIX Encontre de Teatre de l’Estiu d’Alzira que l’autora organitza junt amb Herreras. Com a dramaturga, en 2005 rep l’accèssit del prestigiós Premi Marqués de Bradomín per l’obra Atalaya, per la qual havia percebut eixe mateix any una ajuda a la creació de TGV. En 2006, es converteix en la primera dona produïda pel teatre públic valencià, encara que l’obra, El cuarto paso, fora una creació col·lectiva junt amb altres autors homes com Alberto Torres Blandina, Gabi Ochoa i Jordi Gomar, amb direcció d’Amparo Urieta. Per aquesta peça, l’autora aporta el text Vientres y desiertos (2006), publicat posteriorment en la revista Art Teatral

            També en 2006, l’autora guanya el Premi de Teatre Ciutat de Castelló amb Insumisión. De la mateixa manera que va passar amb Ecos, d’Insumisión es farà un parell de lectures dramatitzades i, després, una producció. En 2006, durant el I Encuentro de Creación Contemporánea de la Red de Teatros Anternativos de Magalia, Lourdes Barba en dirigeix la primera lectura; i en 2008, Gabi Ochoa en dirigirà una segona a la SGAE de València, dins del cicle “Nuevas dramaturgias, nuevas direcciones”, que coordina precisament amb Molero. Eixe mateix any, finalment, s’estrena al Teatre Principal de Castelló, amb producció de Xarop Teatre i direcció de Carles Benlliure. Si veiem els processos de producció d’Eco i d’Insumisión, podria donar la sensació enganyosa que, per un temps, va ser possible guanyar un premi amb un text i que aquest fora posat a escena sense necessitat que l’autora tinguera una companyia pròpia. Resulta també curiós que, en la trajectòria de Molero, s’interessaren pel seu treball, sobretot, companyies de fora. 

            Quan la dramaturga torna de Magalia en 2006, es posa en contacte amb ella el director d’escena Adolfo Simón per proposar-li un projecte sobre violència de gènere, Heridas, impulsat pel Vicerectorat de Cultura, Esport i Política Social de la Universidad Complutense de Madrid. Es tractava d’escriure junt amb altres autores de diferents territoris de l’Estat –no es coneixien– un text únic, que no fora un collage de peces breus independents. Molero accepta treballar amb les altres dramaturgues –Gracia Morales, Carmen Losa, Nidia Morós i Ana Martín-Puigpelat– i elaboraran juntes un mètode d’escriptura col·lectiva que posaran en pràctica tot al llarg de molts mesos. La idea era estrenar el text en 2008, dins del Congreso Mundos de Mujeres, però, lamentablement, no va ser possible. Les autores havien acabat el seu treball en 2007. A finals d’eixe any, Simón en dirigeix una lectura dramatitzada al Paranimf de la Facultat de Filologia de la Universidad Complutense de Madrid amb l’ajuda de l’alumnat del Laboratori de William Layton. No serà l’únic muntatge col·lectiu de l’autora: en 2007, col·labora amb Teatro de lo Inestable en Judas y sus desiertos (Trilogía sobre blanco I), junt amb Maribel Bayona, Jacobo Pallarés i Rafa Casañ; i en 2010, amb Tribu Teatro, aporta un text a La soledad de las palabras, amb direcció i dramatúrgia de Nilda Valera. També en 2007, l’autora rep una tercera ajuda a l’escriptura de TGV, aquesta vegada per a l’obra inèdita En construcción

            Entre el 2009 i el 2013, any en què abandona definitivament el projecte de la revista Red Escénica, l’autora encara rebrà un premi més i una nova ajuda a l’escriptura. La soledad de los parques (2009) va ser accèssit del Premi Raúl Moreno de la Federación de Asociaciones de Teatro de Extremadura (FATEX). A l’any següent, va ser portat a escena per Lucerna Teatro, una companyia extremenya, amb direcció de Claudio Martín. Aquest muntatge rebria algun premi més posteriorment. En 2010, per a l’ajuda de l’escriptura de TGV, Molero escriu Lenguaje subliminal (o como hacer que el amor camufle mi indiferencia), encara inèdit. En aquest període escriu més textos que romandran inèdits com Quimera (2011) o El ladrón de sonrisas (2014). L’últim text breu publicat per l’autora en Red Escénica-Acotaciones en la caja negra va ser Caos, nueva teoría del orden (2013). 

            Des d’aleshores, Molero s’ha dedicat sobretot a la crítica teatral, tant al diari Levante-EMV com en la revista especialitzada d’arts de carrer, Fiestacultura. De manera puntual, ha tornat a col·laborar amb alguns projectes dels membres originals de la revista Acotaciones en la caja negra. Per exemple, en 2018, aporta material textual per a l’obra col·lectiva Family(es), de Teatre de lo Inestable, on comparteix autoria amb Gabi Ochoa, Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, entre altres autores aparegudes més recentment com Mertxe Aguila o María Cárdenas. En 2020, és convidada a coordinar el número de Red Escénica que celebra el vint aniversari del projecte, on es recuperen les veus d’alguns dels col·laboradors perquè facen memòria d’aquesta important iniciativa nascuda a l’àmbit universitari. 

            Molero, a hores d’ara, es dedica professionalment a altres tasques un tant allunyades del teatre, així i tot, continua exercint de crítica teatral de manera regular així com de jurat de premis com, per exemple, el prestigiós Born de Teatre. I, afortunadament, també continua escrivint. De fet, en 2021, va publicar un text breu en una recopilació de guanyadors del premi de textos teatrals de FATEX, Fragilidad.

 

Trajectòria actualitzada OCTUBRE 2022
© Xavier Puchades    

Obra estrenada

Textos dramàtics originals

2005. Ecos. Direcció Gema López. Producciones Imperdibles. Sala La Imperdible, Sevilla. 
2006. Vientres y Desiertos, en El cuarto paso, coescrita amb Alberto Torres, Gabi Ochoa i Jordi Gomar. Dramatúrgia Alberto Torres Blandina. Direcció Amparo Urieta. Teatres de la Generalitat Valenciana. L’Altre Espai, València.
2007. Judas y sus desiertos (Trilogia sobre blanco I), amb Maribel Bayona, Jacobo Pallarés i Rafa Casañ. Direcció de Jacobo Pallares. Teatro de lo Inestable. Espacio Inestable, València.
2008. Insumisión. Direcció Carles Benlliure. Xarop Teatre – Cebe Muntatges Teatrals. Teatre Principal de Castelló. 
2010. La soledad de las palabras, amb textos de Maribel Bayona, Jéssica Belda, Rafa Casañ, Ferran Garrigues, Alejandra Mandli, Mar Mandli, Marisa Martínez o Eva Pastor. Dramatúrgia Nilda Valera. Tribu Teatro. Espacio Inestable, València. 
2010. La soledad de los parques. Direcció Claudio Martín. Lucerna Teatro. Nuevo Teatro de Zafra. 
2018. Family(es), amb Gabi Ochoa, Rafa Palomares, Marcelino Martín Valiente, Joao García Miguel, Mertxe Aguilar, María Cárdenas, Maribel Bayona i Jacobo Pallarés. Direcció Jacobo Pallarés. Teatro de lo Inestable–La Rambleta. Festival Tercera Setmana, La Rambleta, València. 

Lectures dramatitzades (Nacionals)

2003. Número siete. Direcció Carolina Boluda. V Cicle de Lectures Dramatizades de la SGAE. Seu SGAE, Valencia
2005. Ecos. Direcció Glòria Balaña. Cicle de Lectures Dramatizades de la SGAE. Seu SGAE, Barcelona. 
2005. Ecos. Direcció Andrea de Gregorio. Cicle de Lectures Dramatizades de la SGAE. Seu SGAE, Madrid 
2006. Insumisión. Direcció Lourdes Barba.I Encuentro de Creación Contemporánea - Red de Teatros Alternativos. Castell de Magalia, Àvila. 
2007. Heridas, amb Gracia Morales, Carmen Losa, Nidia Morós i Ana Martín-Puigpelat. Direcció Adolfo Simón. Projecte Mundos de Mujeres / Women’s World, Paranimf de la Facultat de Filologia de la Universidad Complutense de Madrid.
2008. Insumisión. Direcció Gabi Ochoa. Cicle de Lectures Dramatitzades “Nuevas dramaturgias, nuevas direcciones” de la SGAE. Seu SGAE, València.  

Obra publicada

Textos dramàtics originals

2002. Babel. Reflexiones sobre el siglo XXI, Acotaciones en la caja negra nº1, València. (TB)
2003. Erizos. (Las) Memorias, Acotaciones en la caja negra nº2, Valencia (TB)
2004. Espejismo. En Sexo me lo pones por escrito XXI,  Col·lecció Acotaciones en la caja negra nº3, València.(TB)
2004. Ecos. Premio de Teatro de la Universidad de Sevilla. Secretariado de Publicaciones de la Universidad de Sevilla.  
2005. Mi cabeza en tu hombro. En El cuerpo que representa,  Col·lecció Acotaciones en la caja negra nº4, València. (TB)
2005. Vientres y desiertos. Revista Art Teatral, 21, València, p. 51-55.
2006. Atalaya. Premios Marqués de Bradomín 2005. INJUVE-Ñaque Editora, Ciudad Real.
2006. Espacios anónimos. En Ciudades. Col·lecció Acotaciones en la Caja Negra, 5, València. (TB)
2007. Fronteras. Col·lecció Acotaciones en la caja negra nº6, València. (TB)
2007. Insumisión. Premio Ciutat de Castelló a Escena. Ajuntament de Castelló de la Plana.
2008. Lo invisible, en Lo invisible. Col·lecció Acotaciones en la Caja Negra, 7, València. (TB)
2008. Heridas, amb Gracia Morales, Carmen Losa, Nidia Morós i Ana Martín-Puigpelat. Editorial Universidad Complutense de Madrid. 
2009. Huellas dactilares, en Persona, Col·lecció Acotaciones en la Caja Negra, 8, València. (TB)
2010. La soledad de los parques. Premio Raúl Moreno FATEX, Diputación de Badajoz. 
2013. Caos, nueva teoría del orden. Red Escénica - textos sobre artes escénicas - Acotaciones en la caja negra, 9. València, p.83-89. (TB)
2021. Fragilidad, en Textos teatrales breves de autores ganadores de los Premios FATEX. Junta de Extremadura - Consejería de Cultura, Turismo y Deportes. (TB)

Dramatúrgies, traduccions, adaptacions i versions teatrals

2008. "Cuaderno de bitácora". En Heridas, amb Gracia Morales, Carmen Losa, Nidia Morós i Ana Martín-Puigpelat. Editorial Universidad Complutense de Madrid, p.25-29. 

Reflexió i investigació teatral de l'autor: Llibres

2005. Veinticinco años de la Escuela Superior de Arte Dramático de Valencia, amb Enrique Herreras. Escola Superior d'Art Dramàtic, València. 
2008. El teatro del siglo XXI: visiones y revisiones. Edició amb Enrique Herreras. Encontre de Teatre a l’Estiu. Associació Cultural La Tarumba-Ajuntament d'Alzira.

Reflexió i investigació teatral de l'autor: premsa, publicacions culturals i especialitzades

2000. "Entrevista a Ramón Moreno", amb G. Ochoa. Acotaciones en la Caja Negra, 1, València, p.21-25.
2000. "Entrevista a Rodrigo García". Acotaciones en la Caja Negra, 2, València, p.21-23.
2000. "¿Espectáculo teatral o concierto de piano?" Acotaciones en la Caja Negra, 2, València, p.28.
2000. “Dramaturgia madrilenya en Valencia”. Primer Acto, 286, p.172-174.
2001. "¿Contemporaneidad?" Acotaciones en la Caja Negra, 3, València, p.14-15.
2001. "El banquete. Un guiño al teatro clásico" Acotaciones en la Caja Negra, 3, València, p.29.
2001. “Dialogos con... Eduardo Zamanillo” Acotaciones en la Caja Negra, 4, València, p.16-17.
2001. “El mago de Oz. La magia del teatro". Acotaciones en la Caja Negra, 4, València, p.29.
2001. “En la variedad está el gusto” Acotaciones en la Caja Negra, 4, València, p.34.
2001. “Teatro universitario. Una isla en mitad del océano”, amb J. Pallarés. Acotaciones en la Caja Negra, 5, València, p.4-8.
2001. “¿Un milagro?” Acotaciones en la Caja Negra, 5, València, p.36.
2001. “Teatro y realidad: algo más que un congreso”. Primer Acto, 291, p.8-10.
2002. "Entrevista a José Monleón". Acotaciones en la Caja Negra, 6, València, p.26-29.
2002. "After sun. Con todos los sentidos". Acotaciones en la Caja Negra, 6, València, p.36.
2002. "Oscilaciones". Acotaciones en la Caja Negra, 7, València, p.15.
2002. "Entrevista a Leopoldo García Aranda", amb J. Pallarés. Acotaciones en la Caja Negra, 7, València, p.26-27.
2002. "I Edición del Concurso de Espectáculos Palmireno". Primer Acto, 294, p.117-118.
2003. "Entrevista a Ximo Flores". Acotaciones en la Caja Negra, 8, València, p.12-13.
​2004. "Las críticas y los críticos". Acotaciones en la Caja Negra, 9, València, p.3-4.
​2004. "Centro de creación L'animal a l'esquena"", amb M. Bayona. Acotaciones en la Caja Negra, 9, València, p.12-16.
2004. "Escuelas Municipales de Teatro. La EMT de Silla". Acotaciones en la Caja Negra, 10, València, p.38-41.
2005. "Teatro, realidad e ilusión". Acotaciones en la Caja Negra, 11, València, p.22-24.
2006. “Sencillamente delicioso”. Levante-emv, 28 de desembre.
2007."VEO 2007 espacios", amb Gabi Ochoa. Acotaciones en la Caja Negra, 13, València, p.4-9.
2007. “Falta de complicidad”. Levante-emv, 23 de març.
2007. “Luces y sombras”. Levante-emv, 26 de març. 
2008. "Entrevista a Adolfo Simón". Acotaciones en la Caja Negra, 15, València, p.4.
2008. "Entrevista a Carmen Losa". Acotaciones en la Caja Negra, 15, València, p.7
2008. "Entrevista a Enrique Herreras". Acotaciones en la Caja Negra, 15, València, p.10-11.
2008. “Caos por satuaración”. Levante-emv, 25 de novembre.
2009. “Más sombras que luces”. Levante-emv, 6 de gener. 
2009. “Voz de mujer”. Levante-emv, 13 de febrer. 
2009. “Teatro de personajes”. Levante-emv, 1 de març.
2009. “Sueños...” Levante-emv, 20 de març.
2009. “El sueño de lo real”. Levante-emv, 3 d’abril. 
2009. “Respeto al mito”. Levante-emv, 4 d’abril. 
2009. “Sin palabras”. Levante-emv, 14 d’abril. 
2009. “Festival Medieval d’Elx”. Fiestacultura, 41, hivern. 
2009. “No apto para mentes delicades”. Levante-emv, 26 de gener.
2010. “Demasiadas coincidències entre ellos”. Levante-emv, 29 de maig. 
2011. “Las publicaciones teatrales o los proyectos suicidas”. Fiestacultura, 47.
2011. “Panorámica del teatro de calle. Fotograma 1”. Fiestacultura, 48.
2011. “Living Theatre- Utopía y transgresión”. Fiestacultura, 49.
2012. “Sombras chinescas. Entre el arte y la magia”. Fiestacultura, 50.
2012. “Panorámica del teatro de calle. Fotograma 2”. Fiestacultura, 51.
2012. “Abrir en oscuro: materiales para una historia gráfica de la escena valenciana. (Documentación gráfica: Centro de Documentación de Teatres de la Generalitat)”. Don Galán: revista de investigación teatral, 2. Centro Documentación Teatral – INAEM. Madrid, p.151.
2012. "La importancia de la diferencia. Entrevista a Aurelio Delgado". Red Escénica, 16. València, p.40-43.
2012. "Entrevista a Colectivo 96º i Pont Flotant", amb M. Bayona. Red Escénica, 17. València, p.50-54.
2012. “Realidad y magia”. Levante-emv, 4 de gener.
2013. "Sala Carolina", amb M. Bayona. Red Escénica, 21. València, p.5-7
2013. “La crítica teatral en Valencia”. Primer Acto, 345, p.241-241. 
2013. “¿Mera ficción?” Levante-emv,  22 de maig.
2015. “Tensión dramàtica”. Levante-emv, 11 de febrer. 
2015. “El cuerpo”. Levante-emv, 23 de febrer. 
2015. “Razón vs. Instinto”. Levante-emv, 13 de març.
2015. “Homenaje al pasado”. Levante-emv, 15 d’abril. 
2015. “Redoble de actores”. Levante-emv, 24 d’abril.
2015. “Viaje a la utopia”. Levante-emv, 23 de desembre.
2016. “Un Hermoso sueño”. Levante-emv, 2 de febrer. 
2016. “La tregua”. Levante-emv, 14 de febrer. 
2016. “Jugar con la memòria”. Levante-emv, 28 de maig.
2016. “Teatro documento”. Levante-emv, 25 de setembre. 
2016. “Heridas abiertas”. Levante-emv, 8 d’octubre.
2016. “Risa garantizada”. Levante-emv, 25 d’octubre.
2016. “Experimentar”. Levante-emv, 12 de novembre.
2016. “Una locura inteligente”. Levante-emv, 17 de desembre.
2017. “Un intenso viaje”. Levante-emv, 24 de gener.
2017. “El virus perfecto”. Levante-emv, 7 de febrer. 
2017. “Cuento de hades”. Levante-emv, 15 de febrer.
2017. “Con piel de mujer”. Levante-emv, 21 de febrer. 
2017. “El amor”. Levante-emv, 22 d’abril. 
2017. “El triunfo de la decadencia”. Levante-emv, 31 de maig.
2017. “Enfrentarse al miedo”. Levante-emv, 4 de novembre.
2017.  “Heridas abiertas”. Levante-emv, 9 de novembre.
2017. “Jugar con fuego”. Levante-emv, 1 de desembre.
2017. “Puro negocio”. Levante-emv, 20 de desembre.
2017. “La magia en escena”. Levante-emv, 31 de desembre.
2018. “La autocracia de la risa”. Levante-emv, 17 de febrer. 
2018. “Vértigo y provocación”. Levante-emv, 20 de febrer. 
2018. “La atracción del dolor”. Levante-emv, 3 de març. 
2020. "Editorial. 20 años". Red Escénica, 12. València, p.5.

Nota: no està completa la seua activitat com a crítica teatral.

Obra premiada

2003. Premi de Teatre de la Universitat de Sevilla, per Ecos.
2005. Accéssit Premio Marqués de Bradomín, per Atalaya.
2006. Premi de Teatre Ciutat de Castelló a Escena, per Insumisión
2009. Accéssit Premio Raúl Moreno de la Fátex (Federación de Asociaciones de Teatro de Extremadura), per La soledad de los parques
2011. Premi Muestra Nacional de Teatro La Seca al Millor text original, per La soledad de los parques. 

Ajudes a la creació
2002. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat Valencian, per Numero siete
2005. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat Valencian, per Atalaya.
2007. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat Valencian, per En construcción.
2010. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat Valencian, per Lenguaje subliminal (o como hacer que el amor camufle mi indiferencia).

Bibliografia

Articles, capítols, pròlegs

BOLUDA, C. (2009). "La mecánica del desorden. Intro". Persona, Col·lecció Acotaciones en la Caja Negra, 8, València, p. 7-16.
JORNET, A. (2004). “Éste es el prologo y tú no lo vas a ver”. En Sexo. Me lo pones por escrito, colección Acotaciones en la caja negra, 3, València, p. 9-15.
MONLEÓN, J. (2002). “Diez autores últimos”. En Reflexiones sobre el siglo XXI, colección Acotaciones en la caja negra, 1, València, p. 11-13.
PÉREZ-RASILLA, E. (2013). "Miradas sobre la Identidad". Red Escénica - textos sobre artes escénicas - Acotaciones en la caja negra, 9. València, p.5-13.
PUCHADES, X. (2006). “Nuevas promociones de autores dramáticos en el teatro valenciano (1984-2005)”. Stichomythia, núm. 4, Universitat de València.
ROSSELLÓ, R. X. (2014). “Más allà de la interpretación: nuevas creadoras en el teatro valenciano actual”. Telón de Fondo, 19.
SIRERA, J. L. (2003). “¿Malos tiempos para los prólogos?” En [La] memoria, colección Acotaciones en la caja negra, 2, València, p. 9-13. 
TORDERA, A. (2008). “Billar a ocho bandas”. En Lo invisible, colección Acotaciones en la caja negra, 7, València, p. 7-10.
TORRES BLANDINA, A. (2006). Text de presentació en el dossier d’El cuarto paso. Teatres de la Generalitat Valenciana. 
URIETA, A. (2006). Programa de mà d’El cuarto paso. Teatres de la Generalitat Valenciana. 

Recepció en premsa i publicacions especialitzades

ARANDA, J. M. (2011). “Lucerna Teatro obtiene dos Nuevos premios en el certamen de Valladolid”. Hoy.es, 22 d’agost. 
CASTRO, J. (2019). "Miradas íntimas desde la casa de muñecas". La República Cultural, 8 de gener.
EUROPAPRESS (2006). “Enrique Herreras i Rosa Molero repassen en un llibre els 25 anys de l’Escola d’Art Dramàtic de València”. Levante-emv, 14 de desembre. 
-(2008). “Rosa Molero muestra en Insumisión cómo en violència de genero siempre queda una salida, hacer las maletes”. Europapress.es, 11 d’abril. 
GARCÍA, A. (2016). “El teatro es cosa de hombres”. 2009. Levante-emv, 22 de febrer.
LEVANTE-EMV (2008). “Un libro reflexiona sobre el auge del teatro alternativo en España”. Levante-emv, 25 d’octubre. 
MARTÍ, J. C. (2018). “Desamparo Casero”. Levante-emv, 18 de setembre.

Disseny del projecte: Josep Lluís Sirera i Xavier Puchades · Assessor: Ramon X. Rosselló
© Centre de Documentació Escènica IVC, Xavier Puchades
Logo Culturarts

Plaça Viriato s/n · 1er. pis
46001 València
Tel. 961 20 65 38 · 961 20 65 00
biblioteca_teatre@ivc.gva.es
fmedina@ivc.gva.es